Плисківська ОТГ закупила подарункові набори удвічі дорожче

42 тисячі гривень – на новорічні подарункові набори! Плисківська сільська рада (адміністративний центр однойменної ОТГ) Чернігівської області продовжує дивувати непомірними бюджетними витратами.

Річ навіть не в тому, що ці гроші могли бути використані на допомогу тим, хто її дійсно потребує. Справа в тому, що ціна подарунків завищена приблизно удвічі! Відтак замість одного подарунка, діти могли отримати два. Виявляється, що підприємець, який продав сільській раді цукерки «Рошен», доволі плідно співпрацює з нею з 2018 року. Цікаво те, що 100% закупівель із ним є допороговими та неконкурентними.

100% ґешефту

nabirЯк не любити життя, коли воно підсолоджене шоколадом? Закінчився бюджетний рік, тож залишки на рахунку Плисківська ОТГ і її керівниця Марина Вірко вирішили витратити... ні, не на допомогу малозабезпеченим і багатодітним, а на шоколадні набори. 42 тисячі гривень з бюджету громади – на шоколад!

На сайті «Прозоро» в умовах закупівлі зазначена цифра – 317 наборів. Відтак ціна одного набору склала 132 гривні.

Як повідомили місцеві жителі, подарунки вручили дітям громади. На фото видно, що йдеться про набори «Рошен» вагою 380 грамів. Здавалося б, благородна справа, однак на сайті компанії роздрібна ціна одного такого подарунка становить 65 гривень. Ймовірно, оптова закупівля обійшлася б громаді ще дешевше. Та навіть виходячи з зазначеної суми, вартість наборів завищена приблизно удвічі.

Шоколад у громаду доставила приватний підприємець з Борзни, екс-депутат міськради, яка балотувалася до громади від Радикальної Партії Ляшка, Дацько Дар’я Анатоліївна. Заробіток ФОП склав 100% від вартості закупівлі.

Ми спробували поцікавитись у представників ОТГ, чому така висока ціна на подарунки, але наштовхнулись на небажання будь-що коментувати.

Спеціаліст із публічних закупівель Плисківської сільської ради Ірина Довгаль від коментарів відмовилась.

«Вибачте, я такої інформації не надаю, – відповідаючи на запитання про закупівлю шоколаду, зазначила чиновниця сільради. – До побачення!»

Від м’яса – до костюмів: як процвітає ФОП

13028-річний підприємець Дар’я Дацько є переможцем у 27 закупівлях на суму 468 тисяч гривень. Усі 27 договорів вона підписала з Плисківською сільською радою. Воно й не дивно, адже пані Дарина є управляючою у готельно-ресторанно-магазинному комплексі, що належить місцевому пану Михайлу Голиці, з іменем якого і пов’язують Марину Вірко. Це не вперше ФОП Дацько постачає шоколад у Плиски. У 2018 році вона продала новорічних подарунків на суму 47 тисяч гривень.

У 2020 році ФОП Дар’я Дацько поставила товарів у Плиски на суму 230 тисяч гривень. Предмети постачання – різні: від чайного сервізу до м’яса.

Приміром, за 10 чайних сервізів, 10 столових наборів та 6 кавових наборів Плисківська сільська рада заплатила підприємцю 15 тисяч 800 гривень. 25 рулонів шпалер обійшлися по 360 гривень за штуку. Різні розцінки і на рушники – від 77 до 130 гривень за штуку.

У Плисківській сільській раді люблять комфорт, відтак можуть собі дозволити крісло за 2900 гривень. 15 простирадл, 15 покривал, 10 пледів та 5 комплектів постільної білизни обійшлися громаді у 19,8 тисяч гривень. Ще 38 тисяч гривень було витрачено на фарби. ФОП Дар’я Дацько продала Плисківській сільраді 13 мішків цементу по 100 гривень за кожен – такій ціні позаздрять навіть в «Епіцентрі». Ще 17 тисяч гривень – на офісне устаткування. Чого дійсно не вистачає громаді, так це молдавських костюмів – на них сільська рада не пожаліла 57 тисяч гривень, закупивши 12 костюмів по 4800 гривень за одну штуку.

А ще у сільраді явно не вистачає паперу. Відтак у ФОП Дацько було куплено 68 пачок паперу по 150 гривень за пачку при закупівельній ціні в Інтернеті 90 гривень. Цікавий факт: влітку Плисківська сільська рада вже закуповувала офісний папір – одну тисячу пачок (!) по 107 гривень за штуку. Швидко ж розходиться папір у Плисках!

Чому не їде аудит?

Ми вирішили поцікавитись у підприємця, чому такі високі ціни, однак відповідати на запитання Дар’я відмовилась.

cina«Вибачте, будь ласка, по телефону я нічого коментувати не буду», – сказала постачальник.

Дивно, коли підприємці відмовляються пояснити розцінки на закупівельну продукцію, яка, до речі, вироблена не ними. Хіба для коментаря виданню треба їхати з Чернігова до Борзни, витрачаючи власний час і редакційні гроші? Як доводить практика, писати запити приватним підприємцям – марна справа, а от сільській раді – можна. Щоправда, голова ОТГ не поспішає відповідати на них. Підтвердження тому – нещодавні судові рішення, які свідчать про непрозорість та закритість Плисківської сільради.

Так, 10-го грудня 2020 року Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов громадянина до Плисківської сільської ради, яка відмовила йому у доступі до публічної інформації. Суд визнав протиправною бездіяльність Плисківської сільської ради щодо ненадання публічної інформації на запит та зобов’язав ОТГ надати відповідну інформацію, а також постановив стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Плисківської сільської ради судовий збір в розмірі 600 гривень 57 копійок.

Це не єдиний доказ протиправної діяльності Плисківської сільської ради. У жовтні 2020 року ОТГ програло справу у тому ж таки суді за позовом від громадянина, якому безпідставно відмовили у двох гектарах для ведення особистого селянського господарства. Суд зобов’язав Плисківську сільську раду повторно розглянути заяву та відшкодувати судовий збір у розмірі 420 гривень 20 копійок. Звісно, такі суми відшкодувань – це дріб’язок для такої багатої громади, яка більшість закупівель проводить поза конкурсами і зі значними перевитратами. Дивно, але досі жоден із перевіряючих органів держави не зацікавився станом бюджетних витрат у громаді.

Як бачимо, у її керівників – все в шоколаді! Сподіваємось, що після нашої публікації прокуратура таки зверне увагу на цю громаду і дасть належну правову оцінку діяльності посадових осіб місцевого самоврядування.

Віталій Назаренко, фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?