Підприємці-спрощенці поповнюють міську казну на мільйони гривень 

Чернігівська міська рада бюджетЗа інформацією начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові Олега Шуби, підприємці Чернігова за минулий рік поповнили місцевий бюджет майже на 51 млн. грн. За січень 2015 року від суб’єктів господарювання до місцевої казни надійшло 4,9 млн. грн. єдиного податку, що перевищує минулорічний показник на 0,8 млн. грн. 

Олег Шуба наголосив, що за підсумками 2014 року найпопулярнішою серед чернігівських платників єдиного податку-фізичних осіб була II група (роздрібна торгівля з лотків і на ринках, для яких фіксована ставка єдиного податку — 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати), на якій обліковувалося 4,5 тис. підприємців.

На  III групі  перебували 2,8 тис. підприємців. Першу групу минулого року обрали для себе 2,4 тис. платників,  на п’ятій групі працювали 4 підприємці.

Довідково.

Фізичні особи – підприємці  можуть реєструватися платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп.

Платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, відповідно до змін Податкового кодексу України з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи.

Для платників I групи збільшено обсяг доходу до 300 000 грн. Відповідно до рішення Чернігівської міської ради від 30 січня 2015 року ставка  податку  становить 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, за виключенням фізичних осіб — підприємців, що займаються роздрібною торгівлею з лотків і на ринках (групи 47.81, 47.82, 47.89 КВЕД ДК 009:2010), для яких фіксована ставка єдиного податку — 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати .

Для платників II групи збільшено обсяг доходу до 1500 000 грн. та  визначено ставку у розмірі  20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, за виключенням фізичних осіб — підприємців, що займаються роздрібною торгівлею з лотків і на ринках (групи 47.81, 47.82, 47.89 КВЕД ДК 009:2010), для яких фіксована ставка єдиного податку — 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

До платників III групи належать фізичні особи – підприємці та юридичні особи-суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень. При цьому фізичні особи-підприємці не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах,  не є обмеженою. Ставка складає 2  відсотки доходу – у разі сплати ПДВ та 4 відсотки доходу  – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 4 відсотки доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?