Підприємства Чернігова скидають до каналізації шкідливу для річок хімію

Днями автопарк КП «Чернігівводоканал» поповнив новенький МАЗ. Придбання вкрай потрібної техніки відбулося за рахунок коштів підприємства, які надійшли, як сплата підприємств міста за перевищення граничнодопустимої концентрації у скидах до каналізаційної мережі.

Понад 60 підприємств Чернігова допускають перевищення граничнодопустимої концентрації хімічно-активних сполук у скидах до каналізаційної мережі міста. Через це КП «Чернігівводоканал» змушене втілювати додаткові заходи по доочищенню стоків, адже якість води на виході з каналізаційних очисних споруд суворо контролюється державою і у разі перевищення нормативних показників це загрожує величезними штрафами комунальному підприємству.
maz-3Додаткове забруднення стоків підприємствами міста – це додаткові витрати КП «Чернігівводоканал». Тому ліквідацію додаткового забруднення мають сплачувати ті підприємства, які це забруднення допустили. З початку 2016 року КП «Чернігівводоканал» отримало 1,58 млн. грн. з підприємств, які допускають перевищення ГДК у стоках.
Але, як виявилося, на практиці обсяги перевищення ГДК у стоках декількох підприємств були вищими, ніж заявлено. В ході перевірок інспекція КП «Чернігівводоканал» довела, що п’ять підприємств міста не доплачували за перевищення ГДК у стоках. Після перемовин з керівниками підприємств, були проведені відповідні донарахування. Сумарно додаткові угоди з п’ятьма підприємствами майже дорівнюють сумам, отриманим від 64 промислових підприємств Чернігова! Станом на листопад сума додатково отриманих коштів склала 1,56 млн грн.

Довідка: Станом на 18 листопада в автопарку КП «Чернігівводоканал» – 71 автомобіль. При цьому з них 29 одиниць спеціальної техніки було закуплено за кошти кредиту, отриманого у 2009 році по програмі співпраці з МБРР.

Треба зазначити, що при визначенні рівня перевищення ГДК у стоках, КП «Чернігівводоканал» дотримується суворих правил та норм. Періодична перевірка обсягів ГДК відбувається у присутності представника підприємства, стоки якого контролюються. Проби стічних вод беруться у кількості трьох зразків. Один зразок аналізує лабораторія КП «Чернігівводоканал», другий віддають підприємству-забруднювачу для можливості оскарження проведених донарахувань, а третій зразок є контрольним і зберігається в КП «Чернігівводоканал» у опечатаному вигляді. У разі виникнення потреби, цей зразок може бути використаний для проведення незалежної експертизи та доведення законності нарахувань за перевищення ГДК у стоках.
maz-4Фактично, за 2016 рік КП «Чернігівводоканал» отримало понад 3 млн грн тільки за перевищення ГДК у стоках. Враховуючи те, що отримані кошти можуть використовуватися лише на заходи з очищення стічних вод, на підприємстві було прийняте рішення щодо закупівлі спеціальної техніки для вивозу мулу з території каналізаційних очисних споруд.
Днями, за результатами процедури закупівель, підприємство придбало сучасний самоскид МАЗ-6501С5-524-000, який дозволить КП «Чернігівводоканал» самостійно виконувати роботи з перевезення мулу, що суттєво зменшить загальні витрати, адже на сьогодні вивіз мулу з території КОС за окремими договорами виконують підрядні організації.
Вартість закупленого самоскиду – 1,915 млн. грн. з ПДВ.

Ігор ГРИЩЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?