Підпалив сміття і сам задихнувся від диму

За повідомленням Управління ДСНС України у Чернігівській області 3 серпня поточного року в одному з приватних домогосподарств Ніжинського району сталася пожежа. На місці пригоди рятувальники виявили обгоріле тіло чоловіка, ним виявився 83-річний мешканець смт Лосинівка.

Ймовірною причиною загоряння стало спалювання громадянином сміття. Скоріш за все він намагався загасити пожежу самостійно, однак внаслідок пориву вітру вогонь перекинувся на стерню, що лишилася після збирання зернових на сусідній ділянці, та чоловік задихнувся.

Силами вогнеборців пожежа була ліквідована, однак врятувати людське життя не вдалося.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре нагадує громадянам про протипожежні заходи безпеки.

Майте на увазі, що при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Більшість степових пожеж починається саме зі спалювання стерні на полях. Будь – який сухостій горить надзвичайно швидко, особливо у спекотну повітряну погоду.

Шкода від спалювання трави надзвичайно велика. При згоранні рослинних залишків у повітря вивільнюються мікрочастини диму: пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали та ін. Окрім того, з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Руйнується грунтовий покрив, знищуються дикі рослини, гинуть мікроорганізми.

На природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини стовбурів дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

А відтак, будьте обачними і не забувайте про міри застороги перебуваючи у лісі, особливо під час перебування на території відкритих лісових смуг чи біля торфовищ.

Пам’ятайте, категорично забороняється спалювати відходи, рослинні залишки. Максимальний штраф за порушення вимог пожежної безпеки у лісах – 15300 гривень, за самовільне випалювання рослинності або її залишків – 12240.

Будьте свідомими у своїх вчинках і бережіть життя!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?