Підпали на Чернігівщині як спосіб політичного тероризму

Резонанс. Підпали пшеничних полів і спроба підірвати вантажівку разом із водієм – Борзнянщину тероризує відвертий криміналітет. Випадковість чи ні, але головні події відбулися під зерносушильним комплексом, який належить ТОВ «Плиски Агро».

Обидві події керівництво господарства розцінило як наслідок безперервного цькування та намагання вижити підприємство з орендованих земель, які почалися з моменту створення Плисківської ОТГ. Здавалося б, що може бути спільного у підпалів і політики? Однак навіть не будучи слідчим, а банально аналізуючи події та співставляючи доконані факти, можна вийти на відомі прізвища однієї з політичних команд краю. Нашого краю!

Минуло трохи більше року відтоді, як на окраїні Бобровиці пролунав вибух – розірвало газову заправку, що належала фірмі ТОВ «ОТО ГАЗ». Подальший висновок експертів – підпал! Закладено вибуховий механізм з горючими «коктейлями». Для більшості необізнаних назва фірми, яка володіла заправкою, ні про що не говорить, а от прізвища її власників – доволі відомі в Бобровиці та за її межами. Це – депутатка міськради і помічниця нардепа Приходька Тетяна Олешко та її матір-пенсіонерка Варвара Кобизька.

Останній належить 60% пакету, і вона числилась директором фірми. Втім, насправді газовим бізнесом управляла не матір, а її дочка. Причина підпалу досі невідома, але…

Як відомо, у власниці земельної ділянки, на якій була розташована заправка, – депутата райради від партії «Наш Край» Валентини Швитай був конфлікт із її однопартійкою Тетяною Олешко. Конфлікт вийшов за межі розмов, пройшов судові кабінети і зобов’язав помічницю нардепа Приходька сплатити орендодавцю грошову компенсацію. Валентина Швитай публічно і неодноразово заявляла, що їй погрожують. З цього приводу навіть писала заяви в поліцію, які й досі припадають пилюкою. Цього року у ніч на 15-те березня в неї горить автівка. Дивом не загорівся будинок.

Сушарка

Висновок експертів – підпал. Почерк паліїв подібний – «коктейлі» з запальними сумішами. Один із таких агрегатів слідчі знаходять біля другої автівки – пристрій не спрацював. Цього разу жінка знову пише заяву до поліції, в якій зазначає, що підозрює у замовленні підпалу та замаху на її життя представницю «Нашого краю» Тетяну Олешко, яка могла це зробити з мотивів помсти, бо ні з ким іншим у постраждалої більше конфліктів не було. Та у помічниці Приходька – залізне алібі: вона перебувала за кордоном. Ні свідків, ні винних!

Три тижні тому у Бобровиці горить «весільний будиночок» – пам’ятка про невиконану обіцянку нардепа від 209-го округу Бориса Приходька відкрити новий РАЦС. Відомо про конфлікт між Приходьком та міськрадою, що мав дійти до суду. Ця історія ще потребує глибокого дослідження, але факт залишається фактом – знову підпал!

Приблизно у той самий час із різницею у кілька днів безбатченки поглумилися над святим, спаливши на Борзнянщині три поля з озимим хлібом. І хоча всі три поля належать трьом різним власникам, однак невипадкові збіги вказують на те, що головним об’єктом була не пшениця.

Так, спочатку підпалили два поля поблизу сіл Адамівка та Оленівка. Третім загорається поле під Борзною – якраз біля зерносушильного комплексу, що належить ТОВ «Плиски Агро». Вогонь дивом не зачіпає газорозподільного комплексу високого тиску та високовольтні ЛЕП. Висновок експертів – підпал.

Марина Вірко з сертифікатом від Приходька

Минулого тижня, у середу, 29-го липня, поблизу Борзни біля того ж таки газорозподільного вузла зерносушильного комплексу на паливний бак автомобіля MAN, який вночі повернувся з рейсу і в якому спав водій, невідомі підклали вибуховий пристрій. Механізм спрацював по таймеру, і лише дивом вантажівка не вибухнула. Вибуховий пристрій складався із механізму із запальними «коктейлями».

Підпали полів, закладену вибухівку – тобто спробу терористичного акту – керівництво ТОВ «Плиски Агро» розцінило як наслідок безперервного цькування та намагання вижити підприємства, які почалися з моменту створення Плисківської ОТГ.

Валерій Новицький

Ось як коментує події співвласник ТОВ «Плиски Агро» Валерій Новицький: «Спочатку ми думали, що підпали могли здійснити бджолярі, але коли почали розбиратись більш детально, то виявилося, що перші два підпали були відволікаючими – для того, щоб відтягти пожежні машини, а головний підпал був третім. Справа в тому, що поруч із третім полем розташований наш зерносушильний комплекс – серце підприємства, газова станція високого тиску, яка забезпечує газом Борзну, полем проходить дві високовольтні ЛЕП – тобто могла бути техногенна катастрофа. Після цього поруч із цим самим місцем знайшли закладену вибухівку, яка спрацювала, але не розірвалась. Механічна частина – це пляшки з різними рідинами: одна повинна була вибухнути, а інша – забезпечити горіння. Не спрацювала одна із прокладок, тому пристрій не загорівся. Машина стояла в десяти метрах від газостанції середнього тиску, тож цілком можливо, що вибух міг призвести до техногенної катастрофи. У всіх цих діях ми бачимо логічну послідовність. Все це виглядає як психологічний тиск на керівників підприємства. Поки що нам ніхто вимог не виставляв, але ми маємо власне бачення того, звідки це може бути. Та все ж оцінку всьому має дати слідство, а потім суд. Ми відкидаємо версію, що це зробили аграрії, це не наші методи. Це зробили люди, які не мають стосунку до землі і які не мають нічого святого».

Юлія Ковтун

За фактом підпалу і спробою знищити майно поліція порушила дві кримінальні справи. Речниця ГУНП в Чернігівській області Юлія Ковтун коментує це так: «До Борзнянського відділення поліції надійшли звернення і про підпали поля, і про підозрілий предмет на авто. Відкриті провадження за ст.194 ККУ. У другому випадку замах на знищення майна шляхом підпалу. Триває досудове розслідування. Справа на контролі в керівництва ГУНП».

Слідчі і МНС біля вантажівки з вибухівкою

Всьому району (якщо не всій країні) відомо про непрості стосунки бюджетоутворюючого підприємства з керівництвом громади, а з наближенням місцевих виборів ТОВ «Плиски Агро» зайняло активну громадянську позицію, яка не співпадає з позицією голови громади Марини Вірко. До речі, про неї – останнім часом Марина Вірко помітно зблизилась з командою «Нашого краю». Спочатку – контакт із покійним Валерієм Давиденком, який неформально лобіював в Уряді розширення ОТГ за рахунок ближніх сіл, тепер – прямий контакт із Борисом Приходьком. У Великій Загорівці вони навіть провели вечір пам’яті Давиденка. Відтоді тісні контакти голови громади, яка входить до 208-го виборчого округу, з нардепом від 209-го округу – звична і публічна річ. Місяць тому нардеп дарує Вірко проекційний екран. Небачена щедрість!

Звісно, бездоказово пов’язувати Приходька і його помічників із відвертим криміналом, але згадані вище факти і, що важливо, почерк – щонайменше насторожують. І доки йде слідство, на Борзнянщині відбуваються подальші спроби знищити майно підприємства – за кілька днів після інциденту з вибухівкою невідомими особами було здійснено спробу проникнути на склад паливно-мастильних матеріалів господарства. Щонайменше дивною є позиція поліцейських та СБУ, адже треба говорити не лише про підпал та пошкодження майна, але й про замах на життя та спробу здійснити терористичний акт.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко минулого тижня збирав усіх силовиків на координаційну нараду, але й словом не обмовився ні про підпали, ні про вибухівку. І, звісно ж, не взяв ситуацію під свій контроль. Не сказав Андрій Леонідович про небезпечну криміногенну ситуацію і на зустрічі з пресою, на яку наше видання, до речі, не запросили – гляди, ще не те понаписують. Як і у попередніх випадках, паліїв навряд чи знайдуть.

Схоже на те, що підпали і тероризм стають популярними методами сучасної політики.

В контексті

ТОВ «Плиски Агро» працює в селах Плисківської об’єднаної територіальної громади на 5500 гектарах землі, кількість працівників – 120 чоловік. Орендна плата – одна з найвищих у Борзнянському районі. У 2019 році підприємство сплатило близько 29 мільйонів гривень податків до бюджетів різних рівнів. 

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?