Підкуп виборців чи провокацію зафіксувала поліція у Чернігові?

10 квітня до громадської приймальні народного депутата Сергія Березенка у Чернігові навідалося кілька поліцейських. Офіційна причина їхнього прибуття ─ анонімний дзвінок про нібито підкуп виборців.

У своїй професійній діяльності ми дотримуємося основних принципів журналістики: чесність,  об`єктивність та неупередженість
Вражає те, що навіть на місце скоєння тяжкого злочину зазвичай не приїжджають стільки поліцейських, які прибули до офісу. Уявіть собі: для перевірки «анонімної» інформації, до приймальні нардепа, прибуло біля двох десятків поліцейських!

Після перевірки, інформація про «злочин» не підтвердилася. У цьому також переконані й офіційні спостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА», яких також викликали до  офісу нардепа.

На наш погляд у цій ситуації є дещо дивна позиція правоохоронців. Те, що заявила одна людина ─ нібито їй сплачували або повинні сплатити кошти у приймальні нардепа Березенка, це ще не свідчить про те, що такий факт мав місце. Але дивно, що правоохоронці, спираючись лише на слова громадянина, у своєму прес-релізі, який надіслали для ЗМІ, зазначають, що встановлено саме факт підкупу виборців. Адже кому як не поліції повинно бути відомо, що факт ─ це не вигадана подія, а дійсне явище, тобто те, що сталося і щоб назвати фактом конкретну подію, необхідно задокументувати, зафіксувати певним чином все те, що відбувалося. А цього, наскільки відомо, не зроблено — лише голослівна заява громадянина. Для чернігівської поліції, виходить,  можна злочинцем назвати будь кого, якщо третя особа покаже на когось, що він вчинив злочин.

Зовсім по-іншому свою позицію висловив представник Національного корпусу ─ керівник обласного штабу цієї організації Олександр Тарнавський, який не обвинуватив працівників приймальні Сергія Березенка у підкупі, однак сказав, що є нібито така інформація і її потрібно перевірити. До того ж, він опирається на слова чернігівця, який і розповів поліції про нібито невстановлений поки що факт підкупу виборців.

Хоча заради справедливості необхідно звернути увагу ось на що. Якщо проаналізувати події, які відбулися протягом дня 10 квітня навколо приймальні народного депутата Сергія Березенка, то все це виглядає досить дивним. Зранку довідалися до офісу три автоекіпажі поліції та слідча бригада, а вже після опівдня прибули сюди представники Національного Корпусу і за декілька хвилин знову ж ─ поліція. І чомусь саме в цей час до приймальні народного обранця прийшов чернігівець, який говорить, що у цій приймальні йому обіцяли видати якусь другу частину грошей. А першу, з його слів, він вже нібито у них отримав. Але пікантність цієї ситуації полягає у тому, що якраз молоді люди з Нацкорпусу зустрічали цього чоловіка біля офісу і розмовляли з ним ще до того, як він зробив заяву «про гроші».

Між тим, поліція Чернігівщини ще раз нагадує, що участь у сумнівних схемах скупки голосів, згідно зі статтею 160 Кримінального кодексу України, передбачає покарання як для скупників голосів, так і для тих, хто ладен свій голос продати, тобто відповідальність настає і для тих, хто взяв «брудні» гроші. Першим загрожує до семи років ув’язнення, другим — обмеження волі на строк до двох років. 

Чим ближче до повторного голосування президентських виборів, тим стрілка політичного барометра зашкалює. Чернігівська поліція вже викликає на допит народного депутата Сергія Березенка… Чи винен у якихось справах нардеп, нам невідомо. Щоправда, очільник МВС пан Аваков заявив, що Березенко буцімто організував «виборчу» сітку по скупці голосів виборців. Але те, що сьогодні поліція вкотре стає заручником політичної ситуації в країні ─ це факт. Прикро, що жодному главі державі «не вдалося» побороти це ганебне явище (використання правоохоронців у політиці). А може тому, що кожній владі така ситуація є вигідною?

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?