Під час профогляду виявили п’ять онкопатологій

18 жовтня до Дня боротьби з раком молочної залози, котрий відзначається 20 жовтня, в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології лікарі-мамологи провели безкоштовні обстеження для всіх жінок на рак молочної залози.

З майже півтисячі пацієнток, які прийшли в цей день на прийом, у 5 з них виявили онкологію на другій і третій стадії. 

«Цього року на обстеження до Чернігівського онкоцентру прийшли 450 жінок різного віку. Майже у сотні виявили доброякісні пухлини, а у п’яти – онкозахворювання другої і третьої стадії. Наймолодшій пацієнтці 52 роки, найстаршій – 70, – розповідає хірург-онколог Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка. – Увесь день на прийомі працювало п’ять мамологів-онкологів, які оглядали пацієнток і в разі необхідності відправляли їх на УЗД-обстеження чи мамографію. Не всі, кому були призначені апаратні обстеження, встигли пройти їх у п’ятницю, тому ми призначали їм на понеділок, вівторок та середу. Для всіх цих жінок воно було безкоштовним.

Жінкам потрібно більше уваги приділяти саме регулярному обстеженню. Оскільки онкологів-мамологів у Чернігівській області майже немає, тому хірурги, сімейні лікарі, гінекологи повинні перевіряти жінок, які звертаються до цих спеціалістів з будь-якою іншою проблемою».

Огляд у лікаря-мамолога Олександр Миколайович радить проходити всім жінкам раз на рік, а після 45 років – двічі. Робити мамографію при необхідності потрібно раз на рік.

«Сьогодні рівень захворюваності на рак молочної залози збільшується з кожним роком. Якщо в 1968 році за рік у нашому обласному онкодиспансері було 150 пацієнток з діагнозом «рак молочної залози», то у 2018 році таких хворих вже 400, – розповів Олександр Заїка. – Що саме провокує рак – на жаль, сьогодні невідомо. Звичайно, впливає екологія, спосіб життя, генетика і вік. Вважається, що чим старша людина, тим більша ймовірність захворіти на рак молочної залози, але якось конкретного збудника, як і ліків для профілактики цієї хвороби, немає. Тому така активна профілактика, яка пройшла в онкоцентрі у п’ятницю, дуже важлива для раннього діагностування раку. Адже при виявленні раку на ранніх стадіях ефект лікування буде вищий, та й курс дешевший».

До речі, минулого року у день такого ж безкоштовного обстеження перевірити своє здоров’я прийшли 250 жінок, у двох з них виявили онкологічні хвороби.

Марія Пучинець. На фото — лікар Олександр Заїка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?