«Петрівські переспіви» зібрали найкращі колективи регіону

На минулих вихідних у Бобровицькій ОТГ пройшов перший регіональний фольклорний фестиваль «Петрівські переспіви». Окрім виступів фольклорних колективів, на гостей чекало чимало розваг: виставки народних умільців, конкурси, танці та смачний куліш.

Назва фестивалю «Петрівські переспіви» – символічна, адже час між святами Івана Купала та Петра і Павла в народі здавна називали Петрівкою.

Ініціатором та організатором фестивалю виступила Бобровицька міська рада. Запросили колективи не лише місцеві, але й з інших громад і навіть областей – всього аж 35 учасників! Ведучою фестивалю була начальник відділу культури Бобровицької міської ради Людмила Луценко.

«Це всі колективи нашої територіальної громади, а також два колективи з Носівщини, Борзнянщини та з Сумської області, – говорить методист Бобровицького міського будинку культури, заслужений працівник культури України Катерина Калініченко. – Фольклор був і автентичний, і вторинні колективи, і молодіжні ансамблі, які виконували народі пісні в сучасній інтерпретації. Всі ці манери співу перепліталися і вийшов просто чудовий фестиваль. Сподіваємося, що він стане традиційним для нашої громади».

Дійсно, різноманітність і різноплановість виступів представлених колективів просто зачаровувала. Їхній спів нікого з присутніх не міг лишити байдужим. Пісні виконувалися як під акомпанемент, так і акапельно. Молоді колективи мало чим поступалися у виконанні старшим своїм колегам. Глядачі ж не шкодували оплесків виконавцям.

Гості з Сумщини

Серед представлених колективів були й найстарші на Бобровиччині, як-от народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Браниччанка», народний аматорський фольклорний автентичний ансамбль «Берегиня», народний аматорський фольклорний автентичний ансамбль «Злагода» і народний аматорський фольклорний колектив «Вербиченька». Можна сказати, що «Вербиченька» стала родзинкою свята. Адже їх спів так полюбився глядачам, що після завершення виступу – а колектив виступав останнім – їх ще декілька разів викликали на біс.

Носівські таланти

Дуже сподобався глядачам народний аматорський ансамбль української народної пісні «Горлиця» та неймовірний дует Алли Боженко та Анни Талалаївської з Носівки. Дівчата виконали народні пісні в сучасній обробці акапельно. Порадували всіх присутніх своїм співом гості з Борзнянщини – фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня», а також вокальний колектив із Сумщини «Чудо-яблуня».

По завершенні виступів усі колективи, які приїхали на свято, отримали від організаторів символічні нагороди: дипломи та статуетки з логотипом фестивалю, які розробили спеціально для «Петрівського переспіву».

І пісні співали, і віночки обирали

Свято відбувалося в парковій зоні Бобровиці, була зведена сцена для виступів, облаштовані різноманітні локації і фотозони, зокрема виставка народних умільців із сіл Бобровицької громади.

Дітей навчали петриківському розпису

Чимало було розваг і для дітей, адже проводились майстер-класи з мильних бульбашок, малювання вінків у стилі петриківського розпису та виготовлення виробів зі стрічок і бісеру. Працювала й кухня, гостей безкоштовно пригощали кулішем та дерунами.

Майстер-клас плетіння зі стрічок

А ще пройшов конкурс на найкращий вінок. І хоча ми звикли, що це більш атрибут святкування Івана Купала, але наші предки і на Петра і Павла теж робили вінки і навіть освячували їх у церкві. Тому під час організації фестивалю вирішили не втрачати цієї традиції.

Композиція-переможець (вінок і коровай)

Кожен заклад культури, який брав участь у фестивалі, виготовив вінок. Потім свій виріб презентували на святі і журі обирало найкращий. Розмаїття робіт вражало, і з 21 представленого виробу досить важко було вибрати кращі. Перше місце зайняли вінки, які виготовили в Марківцях і Старій Басані, друге місце – Рудьківка і Носівка, а третє розділили між собою Козацьке і Озеряни.

Марія Пучинець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?