Чернігівщина зміцнює зв`язки з Латвією

Latvіya 4Республіка Латвія поки що не є провідним, проте вважається перспективним зовнішньоекономічним партнером Чернігівщини.

Торік латвійські інвестиції вкладалися у сільське господарство, оптову торгівлю та нерухомість. Область експортувала до Латвії зернові, рослинну олію, шпалери, сухе молоко, механічне обладнання, паркет та цукерки. Про це повідомили в Чернігівській облдержадміністрації.

Зацікавленість сторін у реалізації спільних проектів триває. Цими днями на Чернігівщині з робочим візитом перебуває делегація Республіки Латвія на чолі з Міністром сільського господарства Янісом Дуклавсом. До складу делегації також входять депутат Сейму Республіки Латвія Айнарс Межуліс та генеральний директор продовольчої і ветеринарної служби Республіки Латвія Маріс Болодіс. Мета візиту – налагодження взаємовигідної співпраці в сільськогосподарському виробничому та переробному секторах.

Latvіya 1

Побачити на власні очі досягнення та ознайомитися з перспективами розвитку провідних галузей агропромислового комплексу області латвійські високопосадовці змогли на підприємствах Ічнянського району. Делегацію супроводжували голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч та голова обласної ради Микола Звєрєв.

Latvіya 6

Зокрема, на ВАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» гості з Латвії ознайомилися з технологією заготівлі та переробки сільськогосподарської молочної продукції. Ринок збуту 18 видів продукції підприємства – 32 країни.

Latvіya 7

На ПОСП «Жадьківське» делегація відвідала корівник на 400 місць з автоматизованою системою годівлі, доїння та управління стадом, іншими новітніми розробками.

Latvіya 8

Наступним об’єктом відвідування став СТОВ «Інтер» – один з найбільших у районі виробників продукції рослинництва. Підприємство реалізує зернові не лише в межах країни, але й постачає продукцію до Литви, Німеччини, Австрії та Угорщини. Нові форми та методи господарювання, застосування сучасних технологій у рослинництві дають можливість господарству бути рентабельним і посідати передові позиції в районі.

Latvіya3

Як наголосив голова облдержадміністрації Валерій Куліч, приїзд Латвійської делегації дуже важливий з точки зору економічного розвитку.

— Найголовніше питання для області – це розвиток економіки. Яку б ми проблему не брали – політичну, соціальну чи ще якусь, одразу виникає питання – де взяти кошти. Тому іншого шляху, ніж їх заробити, у нас немає. Політичні стосунки у нас Латвією хороші. А щоб вони міцніли, треба наповнити їх економічним змістом, — зауважив очільник області.

За його словами, в Україні частина підприємств вже сертифікована. І на Чернігівщині також є підприємства, що мають сертифікати на постачання продукції до Європейського Союзу. Однак отримати їх не так просто, оскільки потрібно докласти зусиль і вирішити чимало технічних питань. Проте Валерій Куліч переконаний, що лише переорієнтувавшись на європейські ринки, ми житимемо краще.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?