Першим рішенням нової облради має стати компенсація зростання тарифів

Тарифи_МельничукПершим рішення Чернігівської обласної ради має бути прийняття обласної програми по компенсації зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Відповідний проект вже розроблено депутатською групою «Наш край». Резерви для цього в обласному бюджеті є, переконані депутати групи.

‒ Тарифи треба привести у відповідність до рівня витрат на їх виробництво, ‒ переконаний заступник голови обласної ради, перший номер у списку кандидатів у депутати обласної ради від партії «Наш край» Валентин Мельничук. ‒ Не повинна одна комісія в Києві вирішувати, скільки коштує гігакалорія в Чернігові, Ніжині чи у будь-якому селі. Зараз місцева рада на формування тарифів ніяк не може вплинути. Чернігівщина видобуває свої нафту і газ, і може цим впливати на ціну виробництва електрики, тепла.

На жаль, є така позиція держави: вона каже, що тарифи потрібно підвищити до ринкових. Але яким чином формується цей тариф, його структура, собівартість видобутку палива – така інформація відсутня.

Наприклад, у якості базової ринкової ціни газу беруть ціну імпорту. Однак ніхто не скасовував закон функціонуванні ринку, який говорить, що для населення використовується газ власного видобутку. І тут вже зовсім некоректно використовувати ціну імпортного газу для населення.

Цей тариф мав би підвищитися від 1200 гривень за тисячу кубів, які були протягом 2014 року, на 90% – не більше. Плюс-мінус в районі 2500–2400 для споживачів. Наразі ж маємо зростання ціни на газ на 280 відсотків!

Українці мають право на те, щоб отримувати газ виключно вітчизняного видобутку за обґрунтованою ціною (собівартість + розумний прибуток).

Разом з тим, норми споживання газу з травня 2015 року урядом знижені вдвічі. Тобто, фактично влада визнала, що увесь час до травня 2015 українці, які не мають лічильників, переплачувати за газ та тепло вдвічі. Лише за один опалювальний сезон населення по нормам заплатило монополіям близько 10 млрд грн «зайвих» грошей за газ, який насправді не отримувало.

При затверджені ціни на газ для населення та на інші комунальні послуги не враховані реальні показники соціально-економічного розвитку країни та рівня життя її громадян. Нові тарифи нехтують загальновідомим фактом про тотальне зубожіння населення, зменшення його реальних доходів та, відповідно, купівельної спроможності.

– Відповідальна влада має компенсувати тарифи для бідних. Люди забезпечені можуть сплачувати повну вартість, – наголошує Валентин Мельничук. – На таку систему треба втрачати в десятки разів менше коштів, ніж на субсидії.

Таку позицію партії «Наш край» підтримують жителі Чернігівщини.

– Треба знизити ціни на газ, адже зарплати і пенсії майже не зросли, – каже мешканка Чернігова Ірина Клещова. – Газ же подорожчав у сім разів, а пенсію підняли на 13 відсотків. Щоб заплатити за опалення мені доведеться віддати майже всю пенсію. Тому я за те, щоб у нашій області була прийнята програма компенсації, хоча б для пенсіонерів і бідних.

– Краще зробити таку зарплату, як на Заході. Щоб на комунальні послуги люди витрачали не більше 10 відсотків сімейного доходу, – підтримує чернігівець Володимир Полянський. – Тарифи були хоч і не малі, але терпимі, аж поки Національний банк не почав піднімати курс долара на користь спекулянтам. А через дорогий долар подорожчали і всі енергоносії.

– Влада повинна щось робити. Тарифи неймовірні, – бідкається жителька села Перелюб Корюківського району Ніна Марінова. – Чернігівщину ще рятує те, що у нас багато лісів – дрова поруч. Хто гріється газому – тому складніше. Субсидію отримують ті, хто ближче до «годівниці». А бідні місяцями носять довідки, і не відомо, чи отримають допомогу від держави.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?