Перевірили енергетичну інфраструктуру навчальних закладів

Наприкінці січня – початку лютого 2020 року працівники Управління Держенергонагляду у Чернігівській, Черкаській та Чернівецькій областях здійснили моніторинг надійності електро- та теплопостачання навчальних закладів.

На Чернігівщині оглянуто реконструйовану котельню Сновської гімназії, що підпорядкована Управлінню освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновського району Чернігівської області.

Оновлення модульної котельні відбулось згідно з проєктною документацією. У котельні встановлено два твердопаливні котли (50-250 кВт) та трубу для відведення продуктів згорання. Зроблено монтаж допоміжного обладнання (комплекс автоматики, розподільчого колектора, гідравлічного вирівнювача, балансувальної арматури, устаткування для хімочищення води тощо). Також прокладено попередньоізольовані трубопроводи до газової котельні для врізки в існуючу систему опалення закладу.

За результатами проведеного заходу інспекторами Управління Держенергонагляду у Чернігівській області було надано рекомендації щодо покращення технічного стану та надійності роботи теплового обладнання, а саме:

— встановити автономне джерело електропостачання;

— розробити оперативну схему теплового устаткування;

— виконати роботи з ізоляції теплопроводів у котельні;

— оснастити всмоктувальний та нагнітальний патрубки циркуляційних насосів системи опалення манометрами, які пройшли чергову повірку.

Зі свого боку, працівники Управління Держенергонагляду у Черкаській області провели моніторинг технічного стану та організації експлуатації теплових установок і мереж Уманського професійного ліцею.

Під час огляду держінспектори виявили ряд порушень вимог Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, зокрема:

— не складено графік планово-попереджувальних робіт теплового господарства на 2020 рік;

— не проведено ревізію запірної арматури подачі теплоносія в систему опалення навчального корпусу;

— у приміщенні теплових пунктів навчального корпусу та гуртожитку порушена цілісність теплової ізоляції трубопроводів мережної води;

— у тепловому пункті гуртожитку зберігаються сторонні предмети;

— не поновлені надписи і позначки напряму потоку теплоносія на поверхні теплової ізоляції мережних трубопроводів в теплових пунктах.

За результатами здійсненого моніторингу інспекторами було надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень.

Також працівником Управління Держенергонагляду у Чернівецькій області було здійснено огляд електро- та теплообладнання у Красноїльській гімназії. Навчальний заклад є комунальною власністю Красноїльської селищної ради Сторожинецького району Чернівецької області.

В ході проведеного моніторингу інспектором надано консультативну допомогу щодо покращення технічного стану та надійності роботи теплового та електричного обладнання у гімназії.

Зокрема, у сфері теплопостачання було рекомендовано:

— призначити особу, відповідальну за справний стан та безпечну експлуатацію теплових установок і мереж;

— встановити оперативну схему теплових установок і мереж у приміщенні котельні;

— відновити на обладнанні відповідне маркування та написи згідно з нормативно-технічної документації;

— провести метрологічну перевірку манометрів на трубопроводах подавальної та зворотної теплової мережі котельні;

— проводити періодичну перевірку знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж відповідного персоналу за участю представника Держенергонагляду.

Також було надано рекомендації щодо складання і дотримання температурного графіка системи опалення для забезпечення температурного режиму у приміщеннях навчального закладу та економії палива.

 У сфері електроенергетики інспектором було рекомендовано:

— провести у повному обсязі профілактичні випробування та вимірювання опору розтікання на основних заземлювачах і заземленнях магістралей, майстерні;

— укомплектувати перевіреними захисними засобами електроустановки закладу;

— встановити ввідний комутаційний апарат в РЩ–0,4 кВ №1;

— закрити від випадкових торкань струмоведучі частини електрообладнання;

— захистити від механічних пошкоджень та деформації кабель живлення насосів у котельні.

Крім того, надано консультації щодо складання й виконання графіків технічного обслуговування для надійного електропостачання закладу і раціонального використання електроенергії.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?