Перевірка показала недієздатність соціальних служб

Халатність і цілковитий провал патронатної роботи – саме так можна сказати про так звану роботу соціальних служб у Ніжинському районі Чернігівщини. Після трагічної події, що потягнула за собою загибель немовляти і сколихнула всю країну, активісти формації «С14» вирішили здійснити соціальний рейд територією району, де трапилася трагедія і перевірити як живуть неблагополучні родини.

Рейд із чиновниками з РДА

Соціальний рейд активісти вирішили здійснити, розділившись на три групи. Перша група виїхала з керівництвом Ніжинської РДА, друга – із педагогами місцевої школи, третя – з представниками ювенальної юстиції.

З чиновників виїхали не тільки начальники районої служби у справах дітей, але і особисто голова РДА. Група, що складалася з активістів та чиновників відвідала три родини в селах Велика Дорога і Довге, дві з них – багатодітні. Як виявилося, в одній багатодітній родині мати зловживає алкоголем, батько – сидить у в’язниці. У хаті занедбано, але діти відносно доглянуті, здорові та привітні.

У селі Довге багатодітна родина налічує аж 7 дітей. Їхній батько повіявся невідомо куди, дітей виховує матір. У хаті дуже брудно, багато зламаних предметів та техніки. Господарство тут тримають, але скоріше всьго катують єдину нещасну корівоньку.

Третя родина взагалі знайшлася випадково, хоча проживає в селі Велика Дорога майже рік.

Переїхавши, за легендою, з Броварів сімейка (брат, сестра та їх мати) проживають не те, що в жахливих умовах, а в буквально свинарнику! Щоб обігріти оселю вони розбирають на дрова веранду. Живуть з того, що розбирають на цеглу прилеглий до хати сарай і продають її на трасі.

Рейд із освітянами

Рейд із вчителями також дав розуміння загальної картини. Педагоги, перевіряючи робочі місця учнів, виявили цікаві факти з життя дітлахів сіл Мильники та Колісники.

Зокрема, у Мильниках проживає родина, яка вже 5 чи 6 років не може оформити українське громадянство. При цьому сімейка виховує трьох дітей, найстарший з яких вже ходить в 5 клас. Батьки дуже просили активістів допомогти їм в данному питанні, адже вони разом з дітьми просто зависли в повітрі. Виникає цілком логічне питання: а де всі ці роки була місцева влада? Вона взагалі там є?!!!

Ще одна родина потребує поліпшення житлових умов, адже, будучи охайними та виховними, дітлахи живуть, грубо кажучи, один на одному – дві родини, 5 дорослих людей і 5 дітей проживають в хатинці, розміром 4/6 метрів.

Родина з Колісників виявилася найменш привітною, відмовившись впускати в дім вчителів і активістів. На запитання чому діти вже тиждень не ходять до школи, відповіли, що так треба. Сусіди ж розповідають, що батьки малечі є релігійними фанатиками і цілий тиждень змушують дітей, замість походів до школи, молитися і справляти доволі дивні месси. Очевидно, месси скеровані на оберіг від демонів, які мали б прийти в подобі державних службовців...

Рейд із ювенальною юстицією

Цей рейд фактично провалився... Про нього ми домовлялися за декілька днів, обговорювали умови мобільності та безпосередньої участі в рейді активістів. Але в останній момент відбулись не зрозумілі для нас дії. Замість активістів, ті забрали з собою двох жіночок з районного соціального центру. Крім того, вони навідріз відмовилися від допомоги активістів, заявивши, що все зроблять самі. Важко зрозуміти поведінку працівників ювенальної юстиції, тим паче, що за кілька днів до рейду начальник служби особисто домовлялася про співпрацю з нами і просила допомогти транспортом та людьми.

Результати рейду

Вилучили дітей на час весняних канікул в сім'ї у Великій Дорозі. Дітей спрямували для огляду та лікування, адже всі вони були хворі, в хаті – доволі прохолодно. Дітлахів розмістили в дитячому відділенні районної лікарні (де перебувало ще четверо вилучених малюків), оскільки фактично, крім лікарні їх розміщати немає де. В реабілітаційних центрах перебувають діти різного віку. Ще один момент – програму зі створення патронатних сімей в районі провалено! Провалено, незважаючи на те, що держава лише за минулий рік на її реалізацію виділила району близько чотирьох мільйонів гривень.

У зв’язку з цим нас вельми дивує категоричність заступниці голови Чернігівської ОДА Наталії Романової, яка навідріз відмовилася від запропонованої нами допомоги для 5-річної Діани Єсипенко, віддавши перевагу місцевим реабілітаційним центрам над приватною якісною клінікою, роботи професійного психолога та реабілітації на морі за кордоном. Гнила система, гнилі чинуші! Ви можете скільки завгодно не допускати громадськість, проводити сто тисяч засідань закритих комісій для галочки, але правда все-одно восторжествує – наших дітей ми вам вкрасти не дамо!

«Третя позиція» — «С14»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?