Переможцями в тендерах стають учасники корупційних схем

Учасники корупційних схем дивним чином виходять переможцями в паливних тендерах на Чернігівщині.

Про це повідомляє Суспільний кореспондент з посиланням на публікацію Миколи Андрійчука у Фейсбук.

Десятки мільйонів гривень відмиваються на державних закупівлях вуглеводнів. У зв’язку з подорожчанням популярного донедавна газу, більшість бюджетних установ сільської місцевості Чернігівщини перейшли на тверде паливо.

Останнім часом у цій категорії, окрім вугілля, набирає популярності торфобрикет.

Проаналізувавши тендерні процедури за два останніх роки, доходимо висновку, що основними гравцями на цьому ринку стали дві компанії: ТОВ «Альфа-Контракт» та ТОВ «ВУДПРОМ». На першій повисло більше 400 тисяч тільки податкового боргу, невиконання договірних зобов’язань, тому у 2018 році «Альфа-Контракт» начеб то зійшли з бігової доріжки. Але насправді це не так, адже ТОВ «Альфа-контракт» і ТОВ «ВУДПРОМ» діють спільно і куруються однією людиною – Юрієм Леонідовичем Березовським. Яким чином «ВУДПРОМУ» вдається вигравати тендери і чим загрожує бюджетним установам області співпраця з вищезгаданою фірмою?

У відкритому доступі на офіційному сайті знаходимо інформацію про ТОВ «Альфа-контракт». Ця фірма донедавна вигравала більшість тендерів з постачання торфобрикету. Вона є учасником 179 процедур закупівель, з яких вийшла переможцем у 90-та. Загальна сума контрактів – 17 мільйонів 316 тисяч гривень.

Засновником ТОВ «Альфа-Контракт» є такий собі Березовський Юрій Леонідович. Про цю особу відомо тільки те, що подібних фірм у нього – не перерахувати на пальцях обох рук. Рід занять – всеохоплюючий: від будівництва – до лісу і корисних копалин. Воно і не дивно, адже адреса реєстрації ТОВ «Альфа-Контракт» (м. Київ, Печерський р-н, вул. Кутузова, буд. 18/7) збігається з місцезнаходженням Державної комісії України по запасах корисних копалин. Тут, як кажуть, сам Бог велів! Про це детальніше ТУТ.

Однак, успіх компанії був нетривалим. На даний момент сума лише податкового боргу складає понад 412 тисяч гривень. Про історію боргів ТУТ.  

Остання справа, пов’язана з Чернігівщиною, сьогодні розглядається в суді.

Так, 15 лютого 2019 року суддя Господарського суду міста Києва Ярмак О.М., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АГРОНАФТОПРОДУКТ» (16633, Чернігівська область, Ніжинський район, вул. Ніжинський шлях, буд.17, код ЄДРПОУ 22830363) до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬФА-КОНТРАКТ» (01133, м.Київ, вул. Кутузова, 18/7, код ЄДРПОУ 37241879). Якщо коротко, ніжинська фірма хоче стягнути з сумнозвісної «Альфа-Контракт» 128,5 тисяч гривень.

Дослідивши матеріали позовної заяви та надані документи, суд визнав наявні матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

ТОВ «ВУДПРОМ» — фірма, яка на ринку постачання відносно нещодавно. Вона є учасником у 66 закупівлях та переможцем у 22 закупівлях на суму 12,6 мільйона гривень. Інформація про компанію є у відкритому доступі.

Із того, що одразу привертає увагу – це статутний капітал фірми, який при багатомільйонних оборотах складає всього 1 тисячу гривень.

Що ж за ширмою «ВУДПРОМУ»? Керівником компанії є такий собі Прокопенко Микола Миколайович, кінцевим бенефеціаром Прокопенко Оксана Анатолієвна. Здавалося б ці люди анітрохи не пов’язані із сумнозвісною ТОВ «Альфа-Контракт» і Юрієм Березовським. Але це тільки на перший погляд. Обидві фірми між собою тісно пов’язані та співпрацюють. Доказом тому – гарантійні листи при участі в тендерах та корупційні оборудки на збанкрутілих підприємствах. Так, у листопаді 2018 року на Черкащині розгорівся корупційний скандал за участю відомих фірм ТОВ «Альфа-контракт» та ТОВ «Вудпром».

Слідчим відділом Черкаського районного відділення поліції Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області було порушено кримінальне провадження № 12018251010002860 від 19.04.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Стаття серйозна – шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Зокрема, 19.04.2018 до СВ Черкаського ВП ГУ НП в Черкаській області надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що на території м. Черкаси посадові особи державного підприємства «ЧЕРКАСИТОРФ» за змовою з іншими особами здійснюють незаконне розкрадання майна.

Відповідно до ухвали Господарського суду Черкаської області ДП «Черкаситорф» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначено арбітражного керуючого.

Слідство намагалося довести, що арбітражний керуючий (ліквідатор), вступивши в злочинну змову з колишніми працівниками ДП «Черкаситорф» та керівниками суб’єктів підприємницької діяльності ТОВ «Вудпром» та ТОВ «Альфа-Контракт», порушуючи вимоги ст. ст. 38, 41,43 та 44 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», без проведення оцінки майна банкрута та аукціону з його продажу здійснювали реалізацію торфу, що був незаконно видобутий поза межами земельної ділянки, що відводилися для видобутку торфу відповідно до спеціального дозволу на користування надрами.

Торф протиправно вивозили з території ДП «Черкаситорф» та легалізували шляхом незаконної реалізації за фіктивними документами ТОВ «Вудпром» та ТОВ «Альфа-Контракт». Обсяги вражають!

На сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення № 53075 від 26.07.2018, № 53701 від 23.08.2018, № 54086 від 12.09.2018, відповідно до змісту яких в ліквідаційну масу ДП «Черкаситорф» включено 7 тисяч 807 тон торфу фрезерного 2016 року виготовлення. Таким чином, ці дві фірми у порушення вище вказаних норм законодавства, здійснюють реалізацію торфу фізичним та юридичним особам за готівку та у безготівковій формі на підставі підроблених документів. Мова йде про мільйони гривень! Деталі справи ТУТ.

Звісно, наш «чесний» суд відмовив прокуратурі у задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що майно не було арештоване. Арештувати його мав також… суд, але він цього не зробив, бо, мовляв, накладення арешту на майно фактично призвело б до обмеження у здійсненні ліквідаційної процедури.

Замкнуте коло і широке поле для спекуляцій. В когось ще залишились сумніви у тому, що ТОВ «Альфа-Контракт» і ТОВ «ВУДПРОМ» — не пов’язані між собою структури? За ширмою цих фірм – фігура сірого кардинала Юрія Березовського.

І події останнього часу вказують на те, що пан Березовський хоче зробити з ДП «Чернігівторф» те, що він зробив з ДП «Черкаситорф».

Зважаючи на борги ДП «Чернігівторф» процедура банкрутства – цілком можлива. У судовому порядку ТОВ «ВУДПРОМ» вже довело боргові зобов’язання «Чернігівторфу» . Здавалося б нічого дивного, але нещодавній корупційний скандал на Черкащині не може не насторожувати. До того ж ТОВ «ВУДПРОМ» є фігурантом ще однієї кримінальної справи, точніше кажучи не фірма, а її партнер – ДП «Чернігівторф», керівництву якого закидають корупційну оборудку з укладенням контракту за значно заниженими цінами. Тепер ясно як «ВУДПРОМУ» вдається виставляти найнижчу ціну на аукціонах?

З останніх виграних тендерів – постачання торфобрикету: 
1. Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Менської райдержадміністрації на суму 842 тисячі гривень. 
2. Орлівському психоневрологічному інтернату Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації – 998 680 тисяч гривень
3. Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації – 868 200 тисяч гривень.
4. Відділ освіти Городнянської міськоі ради — 409 тисяч грн.

Микола Андрійчук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?