Пенсіонери працюють не через збагачення, а тому, що хочуть вижити

pensiiЩоб отримати черговий кредит від міжнародного валютного фонду, Уряд країни вирішив зекономити на пенсіонерах – зокрема вчителях та медиках.

Як відомо, 2 лютого, 238 нардепів, з мінімально потрібних 226,  підтримали в першому читанні і в цілому урядовий законопроект № 2212 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Проти» — 27. Утрималось – 10. Не голосувало — 49.

У повному складі не голосувала за цей законопроект фракція «ВО «Батьківщина» та депутати від політичної партії «Опозиційний блок».

По фракціях:

  1. Партія «Блок Петра Порошенка» з 150 депутатів проголосували За – 109. Проти – 1. Утрималися – 4. Не голосували – 13. Відсутні – 23.
  2. Політична партія «Народний фронт» з 82 депутатів проголосували За – 78. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 1. Відсутні – 3.
  3. Політична партія «Об’єднання «Самопоміч» з 31 депутата проголосували За – 22. Проти – 0. Утрималися – 3. Не голосували – 3. Відсутні – 3.
  4. Радикальна партія Олега Ляшка з 21 депутата проголосували За – 19. Проти – 0. Утрималися – 0. Не голосували – 1. Відсутні – 1.
  5. «Економічний розвиток». З 19 депутатів групи проголосувало За – 4. Проти – 1. Утрималися – 0. Не голосували – 8. Відсутні – 9.
  6. «Воля народу». З 18 депутатів групи проголосував За — 2. Проти – 1. Утрималися – 0. Не голосували – 1. Відсутні – 14.
  7. З 42 позафракційних депутатів проголосувало За – 4. Проти – 8. Утрималися – 1. Не голосували – 5. Відсутні – 24.

Серед шести народних обранців, обраних від Чернігівщини по мажоритарних округах, підтримали коаліційний Кабінет міністрів України на чолі з Яценюком А.П. лише три нардепи: Валерій Куліч (виборчий округ №205), Владислав Атрошенко (в/о № 206), Олександр Кодола (в/о № 209).

Куліч_Валерій_Петрович    Кодола

Валерій Куліч                 Владислав Атрошенко     Олександр Кодола

Анатолій Євлахов (в/о № 207) під час голосування був відсутній, Олег Дмитренко (в/о № 208) – не голосував, Валерій Давиденко (в/о № 210) – утримався під час голосування.

Evlahov_anatoliy  Дмитренко олег  Давиденко

Анатолій Євлахов                Олег Дмитренко           Валерій Давиденко

Такі депутати від Чернігівщини, як представники Радикальної партії Ляшка Василь Амельченко та Олег Купрієнко, а також представниця «Самопомочі» Анна Романова, підтримали цей законопроект.

У зв‘язку з тим, що не голосувала в повному складі за цей законопроект фракція «ВО «Батьківщина» та депутати від політичної партії «Опозиційний блок», редакція «Суспільного кореспондента» звернулася за коментарем до голови Чернігівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», народного депутата двох попередніх скликань Валерія Дубіля.

На думку Валерія Дубіля, деякі зміни, за які нещодавно проголосувала Верховна Рада, несправедливі стосовно тисяч пенсіонерів, що працюють не задля власного збагачення, а тому, що хочуть  вижити.

Коментар Валерія Дубіля:

Валерій Дубіль
Валерій Дубіль

− Такі нововведення можуть спричинити у суспільстві соціальний бунт, адже економія торкнеться  тисяч вчителів, медиків.  Що стосується жінок, які працюють на шкідливих підприємствах, то це взагалі тотальна несправедливість. Це не ті категорії людей, на яких треба економити. Вчитель чи медик після виходу на пенсію працює не тому, щоб  збагатити себе, а тому, щоби вижити. Скорочувати фінансування потрібно там, де заробляють багато, через обкладення податками суб’єктів господарської діяльності, котрі заробляють мільйони.

Що стосується принципу нарахування пенсій «спецпенсіонерам», то ці зміни цілком слушні, адже це дасть можливість омолодити державний апарат, відтак оптимізувати його діяльність. На сьогодні прокурори, судді, нардепи і решта чиновників отримують спеціальні пенсії, які в рази перевищують заробітну плату держслужбовця. А за нинішніх умов, погодьтеся, це є соціально несправедливим. Відтепер вони матимуть вибір: або ти спецпенсіонер і отримуєш пенсію, або ти продовжуєш працювати  і отримуєш зарплатню.

З 1 квітня 2015 року передбачається поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а по окремих професіях та спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці і на пенсію за вислугу років. Крім того нарахування спеціальних пенсій для українців буде автоматично скасовано з 1 червня. Але до цього часу Уряд дав зобов’язання підготувати окремий закон по спеціальних пенсіях.

Крім того, до 1 січня 2016 року пенсії працюючим пенсіонерам будуть виплачувати у розмірі 85 відсотків, але не менше 1423,50 грн. Тобто, якщо пенсія вчителя становить більше 1423,5 гривні, то її відповідно  буде зменшено на 15%.

3,9 млрд. гривень, які хоче зекономити Уряд на пенсіонерах, в масштабах країни незначні. Однак, постраждає від цих ініціатив доволі значна частина суспільства.

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

4 Thoughts to “Пенсіонери працюють не через збагачення, а тому, що хочуть вижити”

  1. Ярослав Хартонюк

    Leonu — Хотів би я побачити як ти на 1700 грн вийдеш на пенсію і скажеш: Ну все тепер можна і не працювати ... пенсії на все хватить! ))))

    П.С. Ти справді думаєш, що люди від класного життя роботу на пенсії шукають?

  2. Leon1

    Народ !!! Уважyо читайте — це стосується ПРА-ЦЮ-Ю-ЧИХ ПЕНСІОНЕРІВ ! Ті, хто має до зарплати ще й ПЕНСІЮ ! Усі стогнуть, що хочуть на пенсію, а коли приходить той час, то лиш її отримують і далі так бодро працюють!

  3. Віра Черемних

    Как обычно, обдирают тех, кто честно платил налоги и заработал пенсию НА ОБЩИХ основаниях. И сейчас работает официально. Что будет? Масса работающих пенсионеров перейдет в тень. Кто сможет работать неофициально. Результат: левая обналичка, теневая зарплата, и лишь те, кто не сможет обдурить правительство, снова будут расплачиваться за всех. Что получат реформаторы? Доведение до нищеты тех, кто пока что держался, ненависть и большую дулю в бюджет. У меня 50 лет стажа, ни копейки не получала из бюджета, до сих пор моя пенсия составляет лишь половину заработка. Дай бог, чтобы эти юнцы, уйдя на пенсию с хорошей зарплаты, превратились, как я, в неимущего, который не может больше себе позволить ни отдыха, ни даже билетов в театр, только лекарства, оплата коммуналки и дешевая каша с кефиром. Нет, лучше сдохнуть, чем такое унижение! «Благодарный пенсионер», который не научился воровать, как наши избранники.

  4. Людмила

    КОНЕЧНО НЕХОРОШО УКОРАЧИВАТЬ ПЕНСИЮ.НО У НИХ ЕСТЬ ХОТЬ КАКИЕ-ТО СРЕДСТВА К СУЩЕСТВОВАНИЮ. ОДНАКО ИХ РАБОЧИЕ МЕСТА МОЖЕТ ЗАНЯТЬ МОЛОДЕЖЬ — У КОТОРОЙ ИХ НЕТ

Не бажаєте прокоментувати?