Патріарх української політики Олександр Мороз відвідав Чернігівщину

СПІВПРАЦЯ. Олександр Мороз відвідав найрентабельніше агропідприємство ТОВ «Земля і воля» у Чернігівській області. 

10 грудня патріарх української політики Олександр Мороз відвідав одне з передових господарств України ТОВ «Земля і воля». З відомим аграрієм із Чернігівщини, Героєм України Леонідом Яковишиним, як зазначив Олександр Олександрович, не бачилися 25 років, з часів, коли обоє були депутатами Верховної Ради України. Та про засновника найрентабельнішого агропідприємства доводилося чути багато разів. Особливу увагу привернув відкритий лист Леоніда Григоровича до Президента України Володимира Зеленського щодо продажу української землі. Адже позицію кандидата економічних наук, господарника з піввіковим стажем не можна не розділити, наголосив особливий гість.

Колишній голова Верховної Ради висловив свою думку щодо ринку землі, наголосивши, що земля має належати державі та здаватися її громадянам виключно в оренду. Приклад господарювання у ТОВ «Земля і воля» беззаперечно доводить, що на орендованій землі можна вести аграрне виробництво, не поступаючись європейським та американським стандартам: 847 доларів прибутку з гектара посівів, 174 долари оплати за гектар орендованої землі, в межах 350 мільйонів гривень щорічних власних інвестицій у розвиток виробництва і 50 мільйонів – у соціальну сферу. Озвучені цифри неабияк вразили Олександра Мороза.

Герой України, почесний громадянин Чернігівщини залюбки ознайомив українського політика та громадського діяча з власним потужним зерносушильним комплексом, показав будівництво багатоквартирних будинків для працівників, у яке господарство щороку вкладає величезні суми, провів екскурсію до помпезного будинку культури у селі Мирному, який перебуває на завершальній стадії будівництва.

Приклад господарювання в ТОВ «Земля і воля», яке щороку сплачує своїм орендодавцям вражаючі суми, додало аргументів відомому вітчизняному політику, аби внести конкретні пропозиції щодо земельних відносин керівникам держави та відповідних відомств.

На переконання Мороза, земельне питання слід розглядати саме в сенсі збереження України. Адже українська земля – це основа державності. І попередні, і нинішня влади глухі до наших багато разів висловлених аргументів. Її представники ніби не розуміють, що перетворення землі на товар нічого корисного не передбачає ні державі, ні кожному громадянину, ні загалом народу і громадам, – зазначив поважний гість, який свого часу керував парламентським комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин.

Леонід Яковишин та Олександр Мороз зійшлися в думці, що пристосовувати земельні відносини до ринкових умов потрібно. Але ринок землі має бути цивілізованим. Цим шляхом іде світ: держава, як власник розпоряджається землею, яку віддає в оренду вмілим та відповідальним сільгоспвиробникам. Це, насамперед, змусить аграріїв господарювати на совість, а держава натомість отримає мільярдні надходження до бюджету.

Сніжана Божок, фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?