Партія влади готує масштабну фальсифікацію у Чернігові

_C7K6284_новый размер8 липня чернігівці  разом з народними обранцями протестували проти свавілля обласної прокуратури, оскільки є підозра, що правоохоронці діють у зв‘язці з партією влади, і є вірогідність зриву позачергових виборів у 205-му окрузі.

6 липня прокурори терміново надіслали листа чернігівському окружкому, у якому вимагали надати слідчим всі подання з формування складу дільничних виборчих комісій разом з додатками. Підстава: фальсифікація  заяв від кандидатів у члени ДВК, на основи чого за фактом було відкрите кримінальне провадження – за зловживання службовим становищем. Без жодних заперечень і відповідних санкцій від судді голова ОВК Михайло Пунько усі ці папери надав. Обурені юристи і журналісти пишуть у соцмережах, що прокуратура забирає усі подання не лише з додатками, а й з електронними формами.

Причому забирає не копії, а оригінали. Швидкість – блискавична: ці дані навіть ще не встигли внести в базу окружкому. Аби встигнути забрати ще до внесення, 7 липня слідчі прокуратури приходили в ОВК навіть двічі. Народний депутат Андрій Денисенко разом з чернігівськими ультра та представниками «Правого сектору» в середу 8 липня вранці зібралися під стінами прокуратури області з вимогою повернути незаконно вилучені документи. Андрій Денисенко пояснює журналістам: слідчий Чернігівської обласної прокуратури дехто Шмаровоз вилучив більш ніж 80 подань на членів ДВК:

— Це документи суворої звітності. Серед кандидатів є і знайомі чернігівцям імена – наприклад, самовисуванця Юрія Тарасовця, нині діючого депутата Чернігівської міської ради і відомого бізнесмена. Фактично сьогодні останній день здійснення подібного роду подань. Вилучення документації унеможливлює прийняття комісією рішення з цього питання. До речі, голова комісії зробив це з порушеннями – віддавши документи без колегіального рішення членів ОВК. Я скажу, що він вельми одіозна персона, відома тим, що він у 2013 році у Черкасах прославився застосуванням аналогічних схем на 194 окрузі. 

Подібний вчинок Денисенко розцінює як грубе втручання у виборчий процес з боку як голови ОВК, так і прокуратури.

— Це безпрецедентна для України схема, яка спрямована на те, щоб голова ОВК, який, я відверто кажу, ставленик влади і радника Президента – екс-голови СБУ Ігоря Смешка – Михайло Пунько – формував вручну під себе усю систему ДВК. Або просто вилучити неугодних членів ДВК і тоді провладний кандидат буде мати абсолютну більшість в комісіях. У будь-якому разі ця вся історія спрямована на те, щоб від імені провладного кандидата Сергія Березенка здійснювати контроль за системою дільничних виборчих комісій.

Андрій Денисенко переконаний: на 205-му окрузі готується масштабна фальсифікація. Її суть у тому, що прокуратура не дає згаданим суб‘єктам взяти участь у контролі за ходом голосування і підрахунком голосів, і в перспективі кожен з цих суб‘єктів може оскаржити результати цих виборів. І яка влада буде незадоволена результатами – через будь-яких суб‘єктів можна буде визнати ці вибори недійсними. Як запобігти цьому скандалу? «Дуже просто: за 15 хвилин», вважає Андрій Денисенко.

— Прокуратура має усунути нею ж штучно створені перешкоди і повернути усю документацію до ОВК і забезпечити можливість прийняття комісією рішень по цих поданнях. І якщо вже вони знайдуть невідповідності – лише тоді вони можуть звернутися до прокуратури і лише тоді вона може розслідувати цю справу, а не перевищувати свої повноваження.

Для демонстрації усієї серйозності висунутих заяв, народний обранець готується звернутися до Генпрокуратури, СБУ. Ці звернення також будуть і від інших нардепів, які прагнуть захистити вільне волевиявлення в Чернігові, і запобігти перетворенню міста на полігон для обкатування брудних технологій.

Що цікаво, окрім силового механізму, до цієї акції протесту спробували задіяти і адміністративні важелі впливу. Організатори повідомляють, звернення до міської ради про проведення мирного заходу елементарно відмовлялися реєструвати. Установу навіть зачинили. Люди були змушені заходити з чорного ходу. І лише тоді, коли організатори пригрозили, що викладуть у вільний доступ нотаріально завірену телефонограму спілкування з чиновниками – дали дозвіл. Андрій Денисенко разом з однодумцями зайшли до будівлі прокуратури – поспілкуватися з Віктором Носенком та вивести його до журналістів. Одначе з певних міркувань той чи відмовився чи не зміг говорити зі ЗМІ, як зрештою, і прес-служба. Натомість на словах керівництво прокуратури області через Андрія Денисенка передали своє рішення:

— 8 липня до 00:00 до закінчення офіційного терміну подання кандидатів на ДВК вся документація, вилучена із окружкому органами прокуратури буде повернута. Нас в цьому запевнили.

_C7K6202_новый размер _C7K6210_новый размер _C7K6225_новый размер _C7K6227_новый размер _C7K6244_новый размер _C7K6261_новый размер _C7K6284_новый размер _C7K6304_новый размер _C7K6307_новый размер _C7K6315_новый размер _C7K6329_новый размер _C7K6354_новый размер_C7K6357_новый размер_C7K6379_новый размер

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?