Партійний цирк України   

Той фарс і карикатура, які нині в українському політикумі, є просто компрометацією «становлення громадянського суспільства». 

партіїШановні читачі! Давайте подивимося на партійний цирк, на цю пародію, на партійну структуризацію (таблицю-реєстр політичних партій України слід дивитися нижче) як важливу складову становлення громадянського суспільства. Це «громадянське суспільство»? Це «партійна структуризація»? Чи, скоріше, щось інше?

Почнімо зі старих, як їх називають, національно-демократичних сил, нині деградованих і відсунутих на узбіччя політикуму. А, між тим, саме ці сили на зорі незалежності очолювали рух до становлення України як незалежної демократичної держави. Аналоги цим політичним силам — насамперед «Солідарність» у Польщі і «Саюдіс» у Литві — привели свої країни до дійсно незалежних від Кремля і демократичних держав, до краху тоталітарних режимів. Ці сили прийшли до влади в своїх країнах і очолили там грандіозні суспільні переміни. У нас, на жаль, так не склалося.

Три партії були зареєстровані ще до офіційного проголошення незалежності України, до серпня 1991 року. Першою по праву вважається Українська республіканська партія, тоді ще зареєстрована як Республіканська платформа, що постала зі створеної дисидентами, політв’язнями за часів СРСР Української Гельсінської групи, пізніше — Гельсінської спілки за права людини.  Подальша доля цієї партії така ж сумна, як і інших старих демократичних сил, — розколи, сповзання на узбіччя політикуму. Хоча її ядро існує й досі.

Партія зелених України свого часу була представлена в парламенті держави, мала помітну популярність, поки не почали плодитися, паразитуючи на проблемах екології, інші екологічні й «зелені» утворення.

Демократична партія України, до якої спершу пішла інтелектуальна еліта країни, могла б спільно з Рухом, доповнюючи його, скласти основу національно-демократичних сил. На жаль, також — розколи, партія пішла по руках, її приватизували олігархи, і нині вона там, де є — лише в історії. А шкода!

Урешті — про Народний Рух України. Першу потужну масову державницьку й демократичну організацію, за задумом — аналог отих самих «Солідарності» і «Саюдісу». Донині не вщухають дебати, чи треба було Рух як потужну громадську силу на одному з перших його з’їздів, 1993 року, трансформувати в політичну партію чи варто було залишити як об’єднання громадських організацій. Можливо, паралельно виокремивши з цього й політичну партію.

Трагічним для Народного Руху став його розкол на початку 1999 року, досі не проаналізований. Тоді більша частина Руху утворила нову партію, що пізніше прибрала назву УНП — Українська народна партія, проголосивши, що це «весна оновлення» партії. «Весна» обернулася крахом для обох частин розколотого Руху — і УНП, і тої частини, яка зберегла назву НРУ. Обидві партії, які 14 років існували окремо, в подальшому, інколи «з тріском», програли всі наступні загальнонаціональні вибори — президентські й парламентські, на деякі взагалі не пішли. Так само на місцевих виборах. Дійшло до того, що на останні місцеві вибори в жовтні вже начебто ж об’єднаний Рух узагалі не пішов, хоч на них пішли всі, кому не лінь. Щодо об’єднання, начебто проведеного у травні 2013 року шляхом самоліквідації УНП і влиття її до НРУ, то по сьогодні нічого не зрозуміло. Бо тодішній уряд Азарова – Януковича, його Мін’юст, не затвердив цього об’єднання. І досі УНП благополучно числиться в реєстрі партій.

Усе, що відбувалося далі в царині партій, вже нагадувало цирк і фарс. Роками тривало безрезультатне волання низів і декларування партійних верхів, що час нарешті «об’єднуватися». Натомість — численні подрібнення і так мізерних партій на партійки. Плюс «партієтворення» у вигляді підгодовуваних олігархами політичних холдингів — у форматі кишенькових партій.

І ось маємо такий потворний реєстр політичних партій України. Гляньмо на нього уважніше. Кілька явищ уже в назвах партій.

Перше — безмірне паразитування на святому понятті «Україна». Охочі можуть порахувати, скільки десятків разів у назвах партій зустрічається це слово і похідні від нього, насамперед «українська».

Далі — паразитування на таких благородних поняттях, як «честь», «справедливість», «право», «народ» і т.д.

Десятки партій, які дублюють одна одну, в тих чи інших варіантах, своїми назвами, а отже, спрямованістю. Подивіться, скільки тут, приміром, селянських та аграрних партій, які просто паразитують на дійсно складних проблемах українського села.

Або козацькі партії. Здавалося б, якраз козацтво є взірцем патріотичності, державності. Де там! У нас в Україні добрих півтора десятки козацтв, якщо не більше, причому кожне називає тільки себе єдино істинним і правильним, виблискуючи лампасами, погонами і шевронами. Давай ще наплодимо і козацьких партій. Дійшло до того, що дві різні козацькі партії реєструються в один і той же день, у червні 2008 року.

Прикро, що паразитують уже й на таких поняттях, як Майдан, АТО, волонтерство. Щойно озвучено створення чергової партії — «Єдиного союзу патріотів України», начебто з учасників АТО, волонтерів. Але в нас уже існує партія УКРОП — Українське об’єднання патріотів, теж з учасників АТО, волонтерів та інших патріотів. 27 липня була зареєстрована «Волонтерська партія України», 17 вересня — одразу два партії: «Воїни АТО і «Патріоти України». Невже цього мало, і треба плодити партію вже під номером 298?

Пішла мода брати старі, що ледве жевріють у політикумі партії, перелицьовувати їх і подавати під новими іменами. А наївні виборці навіть і не здогадувалися, що така галаслива і результативна на останніх місцевих виборах партія «Наш край» — це перейменована партійка, утворена кілька років тому депутатами-регіоналами. Або ось з’являється партія Наталії Королевської, точніше, з’являється під такою «іменною» назвою, адже зареєстрована вона була ще 1998 року, коли про Наталку в політикумі України виборці не чули сном і духом.

До речі, про «іменні» партії. Дивна мода — вставляти в офіційні назви партій імена їхніх голів. Ну, ще зрозуміла офіційна назва Радикальної партії Олега Ляшка — чоловік став «бронзовим призером» останніх президентських перегонів, та й партія нині парламентська. На імені голови, популярного політика Сергія Тігіпка, попіарилася на виборах і його партія, правда, невдало. Виявляється, свою партію має і одіозний Сергій Ківалов, чомусь морську, хоч він очолює юридичну академію. Може, тому, що в Одесі? І це той Ківалов, до якого, від часу його скандального головування в Центрвиборчкомі під час президентських виборів 2004 року і Помаранчевої революції, міцно приклеїлося прізвисько «Серьожа-підрахуй» — за вміння гарно рахувати, як потрібно тодішній владі.

Не менш скандальний Геннадій Кернес — харківський мер, нині під судом за кримінальною справою, але теж має власну партію, назва якої благозвучно розшифровує прізвище її голови.

Але іменні партії означили і ще декотрих персонажів. Скажіть на милість, шановний читачу-виборцю, ви щось чули про таких осіб, чиї імена фігурують у назвах партій, як Геннадій Чекіта, Станіслав Сенюта, Володимир Миколаєнко? Невже замовники таких «партій» дійсно вважають, що загал громадян повинен знати тих персон? Звичайно, так не вважають, але створюють. Нащо і навіщо?

Оце і є ключове питання цього політично-партійного цирку.

Пояснень кілька. Найпростіше пояснення — вкладати й відмивати гроші, плодити політичних маріонеток. Є й серйозніші мотиви — це все складові брудної технології на виборах, коли в них начебто «беруть участь» десятки партій, насправді — участь у тому, щоб наповнити своїми членами виборчі комісії і спостерігачами — виборчі дільниці, заморочити і заплутати виборців. Говорячи загальніше — щоб спотворювати, доводити до карикатури становлення громадянського суспільства, без якого демократична держава неможлива. Але ж у нас і так багато що спотворене в суспільстві, країні. Невже недостатньо?

Укотре доводиться робити порівняння з суспільствами нормальними, в тій же Європі, куди ми начебто так прагнемо і йдемо. То порівняймо. У сусідній з нами Польщі, на яку ми часто рівняємося щодо реформ, — 11 політичних партій. З них 7 брали участь у жовтні у виборах парламенту, 5 туди потрапили. Беремо країни сталої давньої демократії, найбільші в Європі. Німеччина (найбільша за населенням країна континенту — 80 мільйонів мешканців) — 23 політичні партії, з них ряд —  у землях, як у Баварії. Франція — 19 партій. Великобританія — 18 партій. Причому ця держава фактично є конфедерацією 4-х державних утворень з величезною самостійністю — Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія. І більшість з тих 18 партій — саме в цих утвореннях, а на загальнонаціональному рівні діють фактично кілька партій.

Що нам робити? Дещо можна і треба впорядкувати на рівні держави, законодавства. Навіть існуюче треба просто виконувати. Наприклад, там, де воно вимагає фіксованого членства партійців, відтак недопущення перебування людини в кількох партіях, вимагає наявності партійних структур, від осередку до обласної організації, а також періодичної звітності керівних органів і їх переобрання.

Нащо триває існування десятків чи й сотень партій, які роками, а то й десятиліттями не беруть участі у виборах, навіть місцевих? Існує майже 300 партій, а десяток – півтора ідуть на вибори. Абсурд?

Чимало залежить у наведенні ладу й від самих громадян. Звісно, вони вже збайдужіли до цього партійного безладу, але нащо й далі освячувати його своєю присутністю в партійних списках, втягувати себе в ці партійні ігри на стадії утворення нових партійок? Громадянам давно час пред’явити ультиматум своїм партійним вождям: або об’`єднуйте партії, або виходимо з них. Між тим, вакханалія триває: лише за один 2015 рік зареєстровано 64 нові партії! Навіть за неповні три квартали. Бо, можливо, щось ще реєструвалося наприкінці року, про що дізнаємося трохи згодом.

…А ви, шановний читачу-виборцю-громадянине, часом не член української, народної, екологічної, чесної, справедливої, сильної, патріотичної, гармонійної, гідної партії?

PS. «Партійну» таблицю дивіться нижче.

Петро АНТОНЕНКО,

редактор газети «Світ-інфо» (Чернігів)

Партійний цирк України у списку

 

Дата реєстрації
Назва партіїї
1
3.11.1990
Республіканська платформа
2
24.05.1991
Партія зелених України
3
28.06.1991
Демократична партія України
4
10.10.1991
Ліберальна партія України
5
25.11. 1991
Соціалістична партія України
6
3.03.1992
Селянська партія України
7
17.07.1992
Ліберально-демократична партія України
8
30.10.1992
Українська національна консервативна партія
9
23.11.1992
Всеукраїнське об’єднання «Черкащани»
10
26.01.1993
Конгрес українських націоналістів
11
1.02.1993
Народний рух України
12
9.02.1993
Партія ветеранів Афганістану
13
4.03.1993
Соціал-демократична партія України
14
14.05.1993
«Віче»
15
21.05.1993
Партія відродження села
16
10.06.1993
Слов’янська партія
17
5.10.1993
Комуністична партія України
18
17.11.1993
 «Організація українських націоналістів»
19
22.03.1994
 «Всеукраїнське об’єднання «Громада»
20
22.12.1994
Народно-демократична партія патріотів України
21
2.08.1995
Християнсько-ліберальна партія України
22
16.10.1995
 «Свобода»
23
25.01.1996
 «Демократи (Демократична партія)»
24
30.05.1996
Народно-демократична партія
25
1.07.1996
Соціал-демократична партія України (об’єднана)
26
9.07.1996
Прогресивна соціалістична партія України
27
30.12.1996
Народна партія
28
21.03.1997
«Жінки України»
29
27.03.1997
 «Християнсько-демократичний союз»
30
11. 06.1997
 «Союз»
31
11. 06.1997
 «Справжня Україна»
32
7.07.1997
Партія захисників Вітчизни
33
24.07.1997
Республіканська християнська партія
34
29.09.1997
 «Правий сектор»
35
24.10.1997
 «Реформи і порядок»
36
6.11.1997
Партія регіонів
37
19.01.1998
«Народний блок»
38
20.01.1998
«За права людини»
39
30.09.1998
 «Русь»
40
20.10.1998
Всеукраїнська чорнобильська народна партія «За добробут та соціальний захист народу»
41
12. 12.1998
Партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!»
42
31.12.1998
Патріотична партія України
43
4.01.1999
Політична партія малого і середнього бізнесу України
44
11.01.1999
 «Держава»
45
26.01.1999
«Довіряй ділам»
46
30.03.1999
«Громадська сила»
47
30.04.1999
 «Україна — єдина країна»
48
13.05.1999
 «Третя Українська Республіка»
49
20.05.1999
«Новий час»
50
9.07.1999
«Молода Україна»
51
3.09.1999
Молодіжна партія України
52
16.09.1999
«Батьківщина»
53
24.09.1999
Єдиний центр
54
2.11.1999
Партія вільних демократів
55
11.11.1999
Партія пенсіонерів України
56
3.12.1999
«Всеукраїнське об’єднання «Центр»
57
13.12.1999
 «Родина»
58
16.12.1999
«Нова сила»
59
23.12. 1999
 «Солідарність жінок України»
60
31.12.1999
Українська народна партія
61
1.02.2000
Народна партія вкладників та соціального захисту
62
4.02. 2000
Українська партія «Єдність»
63
20.04.2000
Партія промисловців і підприємців України
64
4.05.2000
 «За Україну!»
65
5.05.2000
 «Блок Петра Порошенка «Солідарність»
66
18.05.2000
 «Справедливість»
67
21.06.2000
 «Трудова Україна»
68
23.08.2000
Всеукраїнська партія народної довіри
69
1.09.2000
 «Національно-демократичне об’єднання «Україна»
70
9.11.2000
Комуністична партія України (оновлена)
71
22.12.2000
Народний рух України за єдність
72
29.12.2000
«Християнський рух»
73
14.02.2001
 «Нова політика»
74
20.03.2001
Зелена екологічна партія України «Райдуга»
75
27.03.2001
Українська морська партія Сергія Ківалова
76
30.03.2001
Комуністична партія робітників і селян
77
30.03.2001
 «Жінки за майбутнє»
78
30.03.2001
Всеукраїнська партія духовності і патріотизму
79
1.08.2001
 «Вітчизна»
80
11.12.2002
 «Союз. Чорнобиль. Україна.»
81
28.12.2002
 «Союз анархістів України»
82
5.06.2003
«Русь Єдина»
83
7.11.2003
 Екологія та соціальний захист
84
15.06.2004
 «Відродження»
85
7.07.2004
Соціально-християнська партія
86
5.08.2004
«Братство»
87
13.10.2004
Партія державного нейтралітету України
88
23.12.2004
 «Соціалістична Україна»
89
29.12.2004
 «Сила і честь»
90
18.01.2005
 «Всеукраїнський патріотичний союз»
91
30.01.2005
 «Третя Сила»
92
16.02.2005
 «Наш Дім Україна»
93
17.02.2005
Партія угорців України «КМКС»
94
17.02.2005
Українська партія честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю
95
25.02.2005
Народна екологічна партія
96
11.03.2005
Республіканська партія України
97
14.03.2005
«УДАР Віталія Кличка»
98
14.03.2005
«Нова демократія»
99
18.03.2005
Партія Народної Дії «НАДІЯ»
100
22.03.2005
«Наша Україна»
101
23.03.2005
Громадянська партія «Пора»
102
24.03.2005
«Громадянська позиція»
103
24.03.2005
Демократична партія угорців України
104
24.03.2005
«Зелена планета»
105
24.03.2005
«Україна соборна»
106
25.03.2005
Партія Труда
107
25.03.2005
«Громадянська солідарність»
108
25.03.2005
«Європейська платформа»
109
25.03.2005
Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна»
110
25.03.2005
Українська консервативна партія
111
25.03.2005
«Совість України»
112
25.03.2005
«Справедлива Україна»
113
20.07.2005
«Селянський блок «Аграрна Україна»
114
14.02. 2006
«Соціал-патріотична асамблея слов’ян»
115
11.04.2006
«Народно-трудовий союз України»
116
10. 07. 2006
«Спільна дія»
117
3.08.2006
«Європейська партія України»
118
15.09.2006
«Велика Україна»
119
15.09.2006
«Ліберально-гуманістична партія «Товариш»
120
14.11.2006
Аграрна партія України
121
29.11.2006
«Козацька слава»
122
13.12.2006
«Політичне об’єднання «Пряма дія»
123
21.12.2006
Українська республіканська партія
124
27.12.2006
Українська партія
125
20.01.2007
«Українські соціал-демократи»
126
6.03.2007
Партія селян
127
13.04.2007
 «Київська Русь»
128
26.04.2007
 «Фронт змін» (у стадії припинення)
129
14.01.2008
 «Права воля України»
130
28.01.2008
 «Союз лівих сил»
131
1.02.2008
 «Блок лівих сил України»
132
5.05.2008
  Всеукраїнська козацька партія
133
7.05.2008
 «Русичи»
134
10.06.2008
 «Партія козаків України»
135
10.06.2008
 «Козацька українська партія»
136
8.07.2008
 «Україна майбутнього»
137
4.09. 2008
 «Авто-Майдан»
138
2.10.2008
 «Воля народу»
139
2.10.2008
 «Самоврядна Українська держава»
140
6.10.2008
 «Партія захисту прав людини»
141
16.10.2008
 «Зелені»
142
23.10.2008
 «Кияни передусім!»
143
24.10.2008
 «Єдина Країна»
144
28.10.2008
 «Громадянський рух України»
145
18. 11. 2008
  Партія розвитку України
146
17.11. 2008
  «Правда»
147
12.01.2009
 «Право і справедливість»
148
14.01.2009
 «Партія економічного відродження   України»
149
16.03.2009
 «Народний порядок»
150
15.03.2009
 «Соціальна справедливість»
151
27.03.2009
«Українська платформа» (у стадії припинення)
152
13.04.2009
 «Всеукраїнська партія дітей війни»
153
14.04.2009
«Діти війни «Народна партія України»
154
20.04.2009
 «Рідне місто»
155
20.04.2009
 «Наш Дім»
156
9. 07.2009
 «Партія сильної влади»
157
9. 07.2009
 «Справедлива країна»
158
13.07.2009
 «Партія місцевого самоврядування»
159
22.01.2010
 «Праведність»
160
2.04.2010
 «Солідарність правих сил»
161
2.04.2010
 «Захист»
162
23.04.2010
«Опозиційний блок»
163
23.04.2010
«Твоя Україна»
164
30.04.2010
«За справедливість та добробут» (на стадії ліквідації)
165
30.04.2010
 «Народна сила»
166
27.05.2010
 «Рідна Вітчизна»
167
10.06.2010
«Молодь до ВЛАДИ»
168
8.09.2010
 «Воля»
169
28 09.2010
Радикальна партія Олега Ляшка
170
28.09.2010
«Козацька народна партія»
171
16.03.2011
 «Нове життя»
172
12.04.2011
 «Мерітократична партія України»
173
19.04.2011
 «Міст»
174
4.05.2011
 «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ»
175
26.07.2011
 «Успішна країна»
176
1.08.2011
 «Інтернет партія України»
177
23.08.2011
 «Наш край»
178
7.09.2011
ДемАльянс (Демократичний альянс)
179
10.10.2011
«Партія українського народу»
180
17.10.2011
 «Народний парламент»
181
21.10.2011
 «Духовна Україна»
182
7.11.2011
 «Робітнича партія України»
183
11.11.2011
 «Власна сила»
184
12.03.2012
 «Нові обличчя»
185
14.03.2012
Робітнича партія України (марксистсько-ленінська)
186
11.05.2012
 «Нова держава»
187
17.05.2012
 «За краще життя»
188
19.06.2012
 «Республіканців»
189
21.12.2012
 «Самопоміч»
190
29.12.2012
 «Об’єднання «Самопоміч»
191
10. 04. 2013
«Інтернаціональна»
192
11.04.2013
 «Партія «Народна платформа»
193
29.05.2013
 «Єдності та справедливості»
194
15.07.2013
«Ми Маємо Мету»
195
12.08.2013
«Блок Геннадія Чекіти «За справедливість»
196
21.02.2014
«Національна демократична партія України»
197
19.03.2014
 «5.10»
198
27.03.2014
 «Республіканська партія «Славутич»
199
28.03.2014
 «Зелений Тризуб»
200
31.03.2014
 «Народний фронт»
201
2.04.2014
 «Республіка»
202
6.05.2014
 «СІРІУС»
203
20.05.2014
 «Сам за себе»
204
22.05.2014
 «Ми Українці»
205
13.06.2014
 «Сила нації»
206
13.06.2014
 «Народний контроль»
207
13.06.2014
 «Індустріальна партія»
208
27.06.2014
«Нова Україна»
209
2.07.2014
 «Народні ініціативи Олександра Фельдмана»
210
7.07.2014
 «Українська сила»
211
10.07.2014
 «Сильна держава»
212
11.07.2014
 «Відродження і розвиток» (на стадії анулювання)
213
17.07.2014
«Рух за реформи»
214
25.07.2014
 «Могутня Україна»
215
6.08.2014
 «Піратська партія України»
216
12.08.2014
 «Українська перспектива»
217
18.08.2014
 «Українська Галицька партія»
218
19.08.2014
 «Контроль. Порядок. Справедливість»
219
20.08.2014
 «Сила людей»
220
27.08.2014
«Спілка вільних людей «Сонце»
221
27.08.2014
 «Нова солідарна Україна»
222
27.08.2014
 «Соціалісти»
223
12.09.2014
 «Час змін»
224
25.09.2014
«Українське об’єднання патріотів — УКРОП»
225
25.09.2014
 «Партія європейських демократів»
226
6.10.2014
 «Партія поляків України»
227
14.10.2014
 «Соборність»
228
17.10.2014
 «Нова європейська Україна»
229
2.12.2014
 «Вільна Україна»
230
4.12.2014
 «Мир»
231
4.12.2014
«Опозиційна сила»
232
12.12.2014
 «Відродження України»
233
15.12.2014
«Громадський контроль»
234
15.12.2014
 «Рідна країна»
235
14.01.2015
«Вінницька європейська стратегія»
236
23.01.2015
 «Контролюй владу»
237
27.01.2015
 «Партія простих людей Сергія Капліна»
238
27.01.2015
 «Партія гармонійного розвитку»
239
28.01.2015
 «Гідність»
240
30.01.2015
 «Поруч»
241
3.02.2015
 «Об’єднана Україна»
242
6.02.2015
«Альтернатива»
243
9.02.2015
 «Офіцерський корпус»
244
9.02.2015
 «Сила громад»
245
12.02.2015
 «Платформа ініціатив»
246
14.02.2015
 «Дружба»
247
19.02.2015
 «Перемога»
248
20.02.2015
 «Право народу»
249
23.02.2015
 «Альянс за соціальну справедливість»
250
25.02.2015
 «Добрий самарянин»
251
3.03.2015
 «Прогрес»
252
4.03.2015
«Наша земля»
253
5.03.2015
 «Нова дія»
254
10.03.2015
«Блок Дарта Вейдера»
255
10.03.2015
 «Партія національного відродження»
256
11.03.2015
 «Відродження України»
257
13.03.2015
 «Громадський рух «Народний контроль»
258
16.03.2015
 «Незалежна політична платформа»
259
19.03.2015
 «Громадянський рух «Спільна справа»
260
23.03.2015
 «Громада і закон»
261
24.03.2015
 «Перспектива»
262
26.03.2015
 «Об’єднані демократичні сили України»
263
26.03.2015
 «Український вибір»
264
26.03.2015
 «Національний рух»
265
26.03.2015
 «За конкретні справи»
266
26. 03. 2015
 «Команда Святослава Сенюти»
267
26.03.2015
 «Рідний дім»
268
26.03.2015
 «Херсонці»
269
26.03.2015
 «Соціальна партія України»
270
11.03.2015
 «Патріотичний рух»
271
11 06.2015
 «Олімп»
272
17.06.2015
 «Партія рішучих громадян»
273
25.06.2015
 «Блок Володимира Миколаєнка»
274
25.06.2015
 «Блок за зміни»
275
25.06.2015
 «Лейбористська партія України»
276
2.07.2015
 «Україна завтра»
277
6.07.2015
 «Українська православна асамблея»
278
6.07 2015
Політична партія «Конкретних справ»
279
6.07.2015
 «Суверенна Україна»
280
20.07.2015
 «Волонтерська партія України»
281
20.07.2015
 «Громадянське суспільство»
282
20.07.2015
 «Єдина сила»
283
22.07.2015
«Європейська ліберальна партія»
284
22.07.2015
 «Українська патріотична партія»
285
5.08.2015
 «Злагода»
286             13.08.2015            «Народна опозиція»
287             20.08.2015             «УНА-УНСО»
288             28.08.2015             «Адвокат»
289             7.09.2015              «Майбутнє України»
290             9.09.2015              «ЗА КЕРНЕСА» (За Конструктивні Економічні  Реформи,
Несприйняття Екстремізму, Спротив  Авторитаризму)»
291             17.09.2015            «Воїни АТО»
292             17.09.2015            «Республіканська партія»
293             17.09.2015             Політична партія «Миру і розквіту»
294             17.09.2015            «Народна правда».
295             17.09.2015            «За Європейську Україну»
296             17.09.2015            «Європейська перспектива»
297             17.09.2015            «Патріоти України»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?