Ожила осінь у Седнєві. Фоторепортаж

IMG_0046Невеличке містечко Седнів на Чернігівщині традиційно став місцем зустрічі письменників, художників, митців, творчість яких співзвучна з красою цього краю – тихоплинного Снову, древніх курганів, унікальних церков, алей старовинного парку. 
У суботу, 26 вересня, тут відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь». 

IMG_0051На свято завітала делегація на чолі з першим заступником голови Чернігівської облдержадміністрації Леонідом Сахневичем. Також були присутні Володимир Чепелик, народний художник України, голова Національної спілки художників України; Іван Драч, поет, Герой України; Анатолій Авдієвський, художній керівник Національного академічного хору ім. Г.Верьовки, Герой України, та інші шановані люди.IMG_0080Офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, Леоніду Глібову, Аркадію Казці, скульптурної композиції «Козацька пісня», що на території садиби Лизогубів.

Не пересічною подією є 125-річчя від дня народження місцевого поета Аркадія Казки. Про життєвий шлях земляка розповів краєзнавець Ервін Міден.
IMG_0042На схилах біля альтанки гості мали змогу почути пісню «Стоїть гора високая…» у виконанні артистів капели бандуристів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.
IMG_0095У рамках проведення свята традиційно на седнівській землі був встановлений новий витвір скульптурного мистецтва. Взяв участь у відкритті пам’ятника на честь перемоги 3-тисячної дружини Чернігівського князя Святослава Ярославовича над 12-тисячним половецьким військом. Історичну довідку щодо цієї події надав директор обласного історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський.
Автором пам’ятного знаку є 27-річний Іван Підгайний з Рівненщини і це – його дипломна робота.
IMG_0101Композиція пам’ятного знаку виконана у вигляді шолома воїнів князівської дружини, який поклали на поле битви після перемоги. IMG_0162Шолом ще нагадує про давньоруських богатирів, які боронили рідну землю від ворожих військ. А місце встановлення пам’ятного знаку в Седневі на одній з круч над річкою Снов підкреслює пам’ять про велику перемогу наших богатирів.
IMG_0022Ще однією знаковою подією є відзначення 300-річчя дерев'яної Георгіївської церкви XVIIІ століття. З нагоди 3-х столітнього ювілею Божого дому у храмі відбулася урочиста літургія. До речі, у 1967 році у цій церкві знімались епізоди радянського фільму жахів «Вій».
На майданчику поблизу Воскресенської церкви розмістилися різноманітні виставки – народних майстрів, художників, дитячої творчості, територіальних громад Чернігівського району, обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського. У «Містечку майстрів» було розмаїття картин художників народного аматорського об’єднання «Деснянська палітра», виробів умільців Центру ремесел для дітей та юнацтва. Крім цього гості свята оглянули Седнівську ГЕС, яку відкрили для відвідувачів.
У рамках мистецького свята двом територіальним громадам Чернігівського району митці передали бюсти загиблих у зоні АТО земляків – захисників України.

IMG_0113
IMG_0104Продовжили свято виступи творчих колективів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних, а саме: академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк), духовий оркестр(художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук), капела бандуристів ім.Остапа Вересая(художній керівник заслужена артистка України Раїси Борщ, головний хормейстер — заслужений працівник культури України Микола Борщ) та солісти філармонійного центру — заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати міжнародних конкурсів Тетяна Олійник та Сергій ГладарьовНіна КоцурІванна КоцурЛариса Литвин. Завершилася концертна програма виступами аматорських колективів Чернігівського району. Ведучими програми були Інна Василенко та Володимир Банюк.
IMG_0102
IMG_0105
IMG_0113
IMG_0125Слід зазначити, що старовинне містечко Седнів, у давнину називався Сновськ, у літописі датується ще 1068 роком. Спочатку селище було складовою частиною Чернігівського князівства, а потім сотенним містечком. Нерідко Седнів називають селищем натхнення, в якому розмістився заворожливий сад скульптур.
IMG_0083
IMG_0075
IMG_0072
IMG_0056
IMG_0071З кожним роком це місце поповнюється новими шедеврами умілих майстрів, на які бажають подивитися не тільки місцеві жителі, а й культурно освічені туристи, для яких природа в переплетенні з майстерністю краще місце відпочинку. У таких місцях обов’язково буде цікаво, адже нові монументи відкривають не тільки талановитих скульпторів, а й історичні дані, які автор вкладає у свої роботи. 
Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України. Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?