Освітні реформи на 2016—2020 роки. Експертна зустріч

Чергова експертна зустріч на тему «Освітні реформи на 2016—2020 роки», відбулась 25 лютого 2016 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

освіта експертиВ режимі он-лайн через відеопортал YouТube учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися з заступником Міністра освіти і науки Хобзейем Павлом Кузьмовичем. Окрім Чернігова, в обговоренні взяли участь представники вищих навчальних закладів, працівники обласних державних адміністрацій та громадських об’єднань з Дніпропетровська, Львова, Одеси, Полтави та Харкова.

Під час зустрічі мова велась про дорожню карту освітніх реформ, як матрицю освітніх реформ. Зазначалося, що даний документ доводить до певного рівня деталізації заходи, необхідні для запровадження реформ, встановлює певні часові рамки, але при цьому залишає простір для постійного доопрацювання, кореляції та доповнень.

Також під час зустрічі обговорювався новий Закону України «Про освіту», а саме основні принципи і положення, на основі яких визначається стратегія і тактика реалізації законодавчо-закріплених ідей розвитку освіти в Україні.

У подальшій дискусії представники регіонів мали можливість висловити свої бачення реформування системи освіти. Зокрема, мова йшла про   труднощі і суперечності, які значною мірою пов'язані з істотними змінами концепції розвитку нашого суспільства, зі спробами ввійти в ринкові відносини, зі змінами ціннісних орієнтацій, освітніх і життєвих потреб людини.

Учасники дискусії зійшлися в необхідності оптимізації функцій усіх ланок системи управління освітою, чітке розмежування повноважень і відповідальності між ними, радикальне скорочення обсягів і номенклатури звітної документації, реорганізація МОН України, зменшення його контрольно-регулюючих і розподільчих функцій.

Дмитро КАЗІМІРОВ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?