Основні метеорологічні особливості І-ї декади листопада

Таблиця 4Перша декада листопада 2015 р. характеризувалась нестійким температурним режимом з опадами у другій п’ятиденці та частими туманами.

1-5 листопада область знаходилась під впливом антициклону, який з Ботнічної затоки через західні райони європейської території Росії та західні райони України перемістився на Балкани. У цей період переважала суха погода, лише 5 листопада, при переміщенні атмосферного фронту, місцями пройшов невеликий дощ.

6-7 листопада погоду визначав антициклон, який утворився у полі підвищеного тиску над Білоруссю та перемістився на захід Казахстану. У ці дні зберігалась суха погода, відмічались тумани.

В останні три дні декади на формування погоди впливали улоговини північних циклонів з проходженням атмосферних фронтів. Спостерігалась тепла погода з опадами.

Сонячного сяйва до земної поверхні надійшло 7-15 годин, що від звичайного менше на 9 годин. Максимально можлива його тривалість за цей період 94 години.

Температура. Середня декадна температура повітря склала 3,8-4,7º тепла, на 1,4-2,2º вища середніх багаторічних значень.

Максимальна температура повітря підвищувалась до 8-11º, на поверхні ґрунту  до 10-19º тепла.

Мінімальна температура повітря та на поверхні ґрунту знижувалась до 3-7° морозу. У цілому за декаду відмічалось 3-7 днів з морозом.

За останні 40 років спостережень ця декада подібна до 1990 та 2014 років.

Середня температура ґрунту на глибині 10 см  у південно-східних районах дорівнювала 6º тепла.

Опади. Протягом декади відмічались опади у вигляді мряки та дощу. Кількість їх за декаду дорівнювала 5-10 мм (38-73% від норми).

Добовий максимум опадів склав 3-8 мм.

За декаду зареєстровано 2-3 дні з добовим максимумом опадів 1 мм і більше та місцями  1 день з добовим максимумом 5 мм та більше.

Середня відносна вологість повітря  протягом декади знаходилась у межах  86-89%.

Вітер переважав помірний до сильного. Максимальна його швидкість посилювалась до 7-11 м/с.

Агрометеорологічні умови вегетації с/г  культур та проведення польових робіт 

Протягом всього періоду в озимих продовжувалась слабка вегетація, часом за рахунок денних температур.

Сума ефективних температур вище +5º, з початку вересня станом на 10 листопада, склала 375-442º, що на 35-70º вище минулорічної та на 98-112º  багаторічної суми.

Озимі культури. На посівах озимої пшениці, яка була висіяна у північно-східних районах 12 вересня, продовжується кущіння. Висота рослин на таких посівах 17 см.  Загальний стан посівів тут добрий.

На більш пізніх посівах (південно-східні райони) рослини утворили вузлові корені. Висота рослин 14 см. Загальний стан посівів задовільний.

Подекуди у південних районах (посів 26 вересня) 8 листопада відмічено появу 3-го листка, на 26 днів пізніше середніх багаторічних дат.

В озимого жита (східні райони, посів 26 вересня) рослини утворили вузлові корені. Висота рослин 9 см. Загальний стан посівів задовільний.

Озимий ріпак (східні райони), який висіяли 28 вересня,  перебуває у фазі 1-го справжнього листка. Загальний стан посівів задовільний.

Запаси продуктивної вологи на полях озимих, в орному шарі ґрунту, станом на  8 листопада сформувались на рівні достатніх (23-25 мм), місцями у південно-східних районах вони недостатні (14 мм).

На зябу запаси на цей час в орному шарі ґрунту (північна половина області) недостатні (17 мм), у південній половині – достатні (21-28 мм).

Стан водних об’єктів та рівні залягання ґрунтових вод 

Протягом першої декади листопада на великих річках області відмічався підйом рівнів води з добовою інтенсивністю 1-2 см.

На  р. Десні  біля  м. Чернігова рівень води збільшився за декаду на 12 см і на 10 листопада склав 110 см над нулем поста. Температура води дорівнювала 5,3º.

Порівняно з третьою декадою жовтня нині рівень ґрунтових вод у північно-східних та північних районах на тому ж рівні, у східних районах він підвищився на 24 см, у південній половині підвищився на 2 см.

Відносно минулого року дзеркало ґрунтових вод розташоване на 36-72 см глибше від поверхні ґрунту, місцями у східних районах на 3 см ближче.

Таблиця 1

Табоиця 2

Таблиця 3Таблиця 4Руслан ОВСЄЄНКО, начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології    

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?