Основа майбутнього лісу – стандартні сіянці

Одним із головних завдань лісівників є турбота про якісний посадковий матеріал. Його використовують для створення нових лісових насаджень. Важливу роль в даній справі відіграють погодні умови, а вони останні кілька років приносять масу сюрпризів, позитивно впливаючи на розвиток хвороб та шкідників сіянців. Через те лісівники надають значну увагу виявленню та проведенню профілактичних заходів у лісових розсадниках, коробах і теплицях. 

Декоративний розсадник

За словами головного лісничого ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимира Костирка, у справі збереження якісного посадкового матеріалу важливу роль відіграє прополювання та підживлення сіянців. Втім, найголовніше – це своєчасне виявлення хвороб та шкідників і проведення профілактичних заходів в лісових розсадниках, коробах і теплицях.

З метою постійного контролю за станом посівів спеціалісти державного лісового господарства здійснюють об’їзди. Один із об’їздів головний лісничий Володимир Костирко та провідний інженер лісових культур Наталія Демочка здійснили на території Носівського лісництва. Прерогатива – огляд сіянців сосни у коробах і лісового розсаднику, в якому, на площі 1,123 гектара, вирощують сіянці дуба звичайного.

Огляд парників

В Іржавському лісництві, де потому побували спеціалісти, функціонує найбільший в лісовому господарстві лісовий розсадник.

«Тут  вирощують сіянці сосни звичайної, ялини європейської, дуба звичайного, ліщини великої (фундука), бука лісового та берези, — пояснює Володимир Костирко. – Загальна площа розсадника складає 0,8 гектара».

Розсадник Іржавського лісництва

Окрім того на території садиби лісництва у коробах вирощують сіянці європейської модрини та ялини.

Провідний інженер лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталія Демочка додає: «Окрім того в лісництві побудовано дві теплиці та парники, в яких проводять зелене живцювання декоративного садивного матеріалу. Асортимент – 20 порід,  включаючи вічнозелені хвойні та квітучі чагарники».

А поруч лісівники створили декоративний розсадник, куди згодом на дорощування висаджують укорінені живці. Частину з них вирощують із закритою кореневою системою. Придбати ж такий декоративний посадковий матеріал може кожен бажаючий, при  чому за достатньо низькими цінами.

Сіянці дуба в лісовому розсаднику

У Мринському лісництві ДП «Ніжинське лісове господарство» у контрольованому середовищі лісівники вирощують сіянці сосни звичайної. Ознайомившись із їх станом, спеціалісти переїхали до лісового розсадника, в якому вирощують сосну та дуб.

Завершили ж свою поїздку вже на розсаднику Вертіївського лісництва, на посівах сосни та дуба звичайного.

Сіянці модрини європейської та ялини

За словами Володимира Костирка, у кожному лісництві були свої як позитивні моменти, так і проблемні питання, які  стосувалися  стану  окремих лісових посівів.

Теплиці Іржавського лісництва

«Серед проблем – виявлення ознак хвороб сіянців, своєчасність догляду, загроза пошкодження молодих сіянців пташками, — зауважує головний лісничий. – Шляхи вирішення проблем віднайшли в процесі спілкування з лісничими та помічниками лісничих». 

Спеціалісти зауважили, що в кожному лісництві проводять кропітку роботу з вирощування садивного матеріалу, починаючи з лісокультурних ланок, і, закінчуючи лісничим. Втім, основою успіху все-таки є своєчасність проведення робіт та  заходів. 

Володимир Яковенко, інженер з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство». Фото автора

На першому фото: Огляд сіянців сосни у коробах в Носівському лісництві

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?