Ошатний базовий лісорозсадник — найкраще місце не тільки в районі

Існують напрочуд гарні місця, які творить сама природа. Але не менш привабливими їх створює й людина. Є таке місце і в райцентрі Городня, що на Чернігівщині. Тут, завдяки натхненній праці й ентузіазму кількох людей, по-справжньому вирує природничо-ландшафтний об’єкт, яким милуються любителі природи, що частенько сюди навідуються. 

Таке місце тут створили порівняно зовсім недавно. А точніше, п’ять років тому, коли керівником Державного підприємства «Городнянське лісове господарство» став Сергій Аніщенко.

 

Ошатний базовий лісорозсадник повністю забезпечує себе якісним посадковим матеріалом. Тут зростають як звичайні сіянці, так і саджанці декоративних порід. Сприяє цьому й система сучасного поливу, якою обладнаний цей розсадник. Застосовують і крапельне зрошування.

— У цьому місці раніше була сконцентрована в основному переробка деревини, — розповідає директор Городнянського лісового господарства. — З часом промислова діяльність перейшла у більш облаштовані спеціалізовані цехи. Сюди перенесли з шести лісництв посадковий матеріал. З тих пір вирішили займатися вирощуванням різноманітних лісових культур. Спочатку сюди завезли близько ста тон ґрунту, внесли добрива, зробили систему поливу. А головне є те, що ми знайшли людину, яка займається усім цим ділом з неабияким задоволенням — і ми не помилилися, адже вона вкладає в цю потрібну справу частинку своєї душі. І саме тому ми маємо такий результат.

На даний момент розсадник розміщений на площі 0,40 га, але вже в недалекому майбутньому планують його значно розширити. Нині тут представлено близько 50 різних видів декоративних рослин, яких налічується більше 3,5 тисяч.

Серед цієї кількості тільки однієї туї налічується більше десяти різновидів, дванадцять видів ялівцю, декілька кипарисових сортів, листяні рослини, самшит та інша екзотична рослинність.

Існує й тепличне господарство. З теплиць сіянці пересаджують у розсадник, де зростають вже дорослі насадження, які прижилися.

Щоб культури були в належному стані, за ними дбайливо пильнують. Доглядає за розсадником лісокультурниця Віра Коваленко. Допомагають їй в цьому юні любителі природи — школярі місцевих шкіл.

Хоча, як розповів головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство» Сергій Заяць, вирощування рослин та екзотичних кущів — не єдиний напрямок у діяльності лісового господарства.

—Окрім цього, ми займаємося збором насіння сосни — спеціалізовані розсадники є в кожному лісництві нашого господарства, — зазначив Сергій Заяць. — У цьому році реструктуризували одну родинну плантацію площею 2,4 га, з якої збираємо насіння… Ми працюємо не лише для того, аби заробити тільки кошти, а основне, щоб забезпечити людей якісним посівним матеріалом.

Ось так, своєю красою, охайністю та різноманіттям зелених кольорових лісорозсадник прищеплює любов до природи та стає центром привабливості для багатьох відвідувачів.

Сергій Кордик

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?