Ось що виявили при дослідженні річок Стрижень та Десна

До Державної екологічної інспекції у Чернігівській області постійно надходять звернення від мешканців міста та громадських активістів щодо проведення аналітичного контролю стану річок Десна та Стрижень.

Спеціалістами інструментально-лабораторного підрозділу Інспекції проведено відбір проб та гідрохімічні дослідження вод р. Стрижень (вище та нижче Чорториївського рівчака, гирло) та р. Десна (вище та нижче гирла р. Стрижень, вище й нижче міста Чернігів).

За даними лабораторних вимірювань показники складу та властивостей проб в р. Десна знаходяться в межах нормативів, встановлених для водойм рибогосподарського призначення. Перевищення фіксуються лише по вмісту заліза загального та марганцю, що є характерною рисою водойм Полісся, які протікають в болотистій місцевості. Враховуючи маловодність р. Стрижень, негативного впливу на гідрохімічний стан води в р. Десна не зафіксовано.

Погіршення гідрохімічного стану р. Стрижень пов’язане з постійним антропогенним впливом міста: зливові води зі значної частини міста потрапляють в річку без попередньої очистки.

За результатами лабораторних досліджень фіксується перевищення вмісту азоту амонійного, заліза загального, марганцю та міді, що перевищують гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення.

Слід звернути увагу також на окремі випадки недобросовісного ставлення мешканців приватних та дачних будинків, що розташовані вздовж берегової лінії, які виводять неочищені побутові стоки до водойми та захаращують сміттям прибережну захисну смугу, тим самим сприяють погіршенню якості річкової води.

Наталія Ребенок,

головна спеціалістка відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?