Ось що побачили журналісти у Носівській громаді

13 грудня Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування разом із Носівською громадою запросили журналістів чернігівських медіа у прес-тур. Під час візиту журналісти мали змогу поспілкуватися із головою громади Володимиром Ігнатченком, його заступниками та жителями Носівки і сіл, що приєдналися. І побачити ті зміни, які відбулися за рік, який Носівська громада прожила у новому статусі.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, зазначила:

«Одним із напрямків діяльності Чернігівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», є поширення та висвітлення кращих практик об’єднаних громад. Ми вже бували у тих громадах, які об’єдналися в перші роки реформи, тепер настала черга тих, хто пройшов цей процес у 2016 році. І Носівська громада – одна з них. Подібні прес тури ми плануємо робити частіше, адже Чернігівщина серед лідерів децентралізації і багато громад, які вже зробили перші кроки, втілюють проекти розвитку та змінюють життя людей на краще».

З чого починалася Носівська громада, що вдалося зробити за перший рік і з якими труднощами довелося стикнутися розповів журналістам під час прес-конференції голова громада Володимир Ігнатченко. «З 1 січня 2017 року ми запрацювали в новому статусі. Почали з формування структури і штатного розпису. А далі почали працювати над баченням чого ж ми хочемо для нашої громади», — сказав він. І додав, що процес об’єднання є потрібним і невідворотним. Вже за перший рік було зроблено більше ніж за кілька років до цього часу. Також позитивні зміни відбулися і у фінансовому становищі громади, якщо у 2016 році загальний бюджет 4 сільрад та Носівської міської ради становив 19,6 млн грн., то у 2017 році власні надходження до бюджету громади склав 51,8 млн грн.

Однією з головних проблем новоствореної громади Володимир Ігнатченко назвав стан доріг, а тому саме ремонту та будівництву було приділено чималу увагу.

«Найбільша проблема Носівської громади – це дороги. Тільки в Носівці, загальна довжина доріг становить 160 км і стан їх був жахливим. В цьому році збудували чотири дороги у місті, та відремонтували дві третини найважчої дільниці на шляху до найбільшого села громади — Володькової Дівиці – довжиною 2,2 км. Всього за рік було збудовано 6,5 км, вартість робіт склала 11,6 млн грн. Наступного року будемо продовжувати роботи з ремонту доріг у громаді, а також тротуарів», — розповів голова.

До речі, під час переїзду до школи у селі Володькова Дівиця журналісти відчули різницю між 2 км відремонтованого шляху і «напрямку», який потребує допомоги. Це кілометр їхали важко та довго, місцевим жителям доводилося цей шлях долати щодня.

Не одними дорогами жила Носівська об’єднана громада у 2017 році. Вдалося залучити кошти ДФРР (1,81 млн. гривень) та соціально-економічну субвенцію з державного бюджету (2 млн. гривень) на реконструкцію та будівництво школи №5. Цей навчальний заклад у Носівці почали будувати ще 27 років тому, але роботи то починали, то «заморожували» через вплив різних зовнішніх факторів. Об’єднаній громаді нова школа дуже потрібна, а тому процес реконструкції та будівництва йде повним ходом. У грудні тут встановили два нові котли на альтернативному паливі, щоб взимку будівельники мали змогу продовжувати ремонтні роботи і зберегти зроблено.

«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб добудувати школу і наступного року ввести в експлуатацію. Цього року виконані внутрішні роботи. Щоб завершити потрібно подати тепло і продовжувати роботу. Для завершення проекту громаді потрібно 12 млн гривень», — розповів Олександр Сичов, заступник міського голови з питань ЖКГ. Він також додав, що за різними оцінками об’єкт готовий на 70-80%.

Також журналісти завітали до середньої школи у селі Володькова Дівиця. Цей навчальний заклад був збудований давно і тривалий час потребував ремонту: останні сім років постійно протікав дах, спортивна зала нагадувала катакомби. Директор школи Вовкогон Валентина розповіла: «Ця проблема стала терміновою і нагальною. Ми зверталися і до районної влади, і всюди, але коштів постійно не вистачало. Після об’єднання у травні приїхали будівельники, які відремонтували дах школи». За її словами хід робіт постійно знаходився на контролі у голови громади та його заступників. «Раніше коли в школі робилися ремонти – це були проблеми директора та педколективу. А сьогодні це спільна проблема всієї громади і вирішується вона гуртом».

Сьогодні спортивна зала зустрічає відремонтованими стелями та стінами, діти тут залюбки грають в футбол та ходять на уроки фізкультури. У школі також будується нова котельня, яка працюватиме на альтернативному паливі.

Як зазначив Володимир Ігнатченко, приведення до ладу шкіл та дитячих садочків, їх утеплення та встановлення котлів на альтернативному паливі, придбання шкільних автобусів – це основні завдання, які ставить перед собою громада на наступний рік. «Є у нас школа у одному із сіл, де навчається 28 учнів. Це не добре ні для бюджету громади, ні для самих учнів. Тому маємо забезпечити якісну дорогу і можливість підвозу дітей до опорної школи», — зазначив голова Носівської громади.

У 2017 році громада отримала субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Частину цих грошей громада витратила на дороги, а частину на придбання спецтехніки для комунального підприємства"Носівка-Комунальник". Побачили журналісти оновлену техніку: нові трактори з різними насадками та приладдям, косарки, машини для перевезення сміття та іншу техніку, яка забезпечує благоустрій громади та комфорт її мешканців. Директор підприємства розповів: «Скільки існує наше комунальне підприємство стільки техніки, як було придбано цього року, ніколи ще не було. Вона вся на ходу: і асенізатори, і сміттєвози, і вишки, і обладнані всі трактори, придбали косарки, бульдозери. В колективі працює 67 чоловік. У 2017 році з міського бюджету на придбання техніки було витрачено 2,5 млн гривень». Також він зазначив, що комунальне підприємство займається благоустроєм, забезпеченням водопостачання, вивозом сміття, а також ямковим ремонтом доріг та тротуарів.

На території Носівської громади працюють аграрні підприємства, фабрика печива «Десна», фабрика з пошиву одягу «Формстиль» та інші. Бізнес співпрацює із громадою, допомагає у вирішенні нагальних питань, укладаються соціальні угоди та договори про співпрацю.

Також працює унікальне для Чернігівщини підприємство – завод «Прес», яке виготовляє ролики для конвеєрів вугільних шахт та добувних кар’єрів. Очолює його почесний громадянин Носівки Волошин Григорій Мойсейович. Під час зустрічі з журналістами він розповів: «Основна наша продукція – це конвеєрні ролики, можемо робити конвеєри. В принципі ми можемо зробити все що завгодно, за необхідності навіть літак. Територія невелика – три цехи. Працює біля ста осіб. Купують продукцію вугільні шахти, кар’єри. Практично замовлення йдуть з усієї України. Раніше працювали з Донбасом, зараз працюємо з Укрзахідвугілля, Павлоградвугілля, видобувні кар’єри, Кривий Ріг».

Цікаво, що Григорій Моїсейович не лише вкладається в створення робочих місць та бюджет громади, а і дбає про культурний розвиток громадян, щоп’ятниці запрошуючи на літературні читання до одного з кафе. Також на день громади на підприємстві «Прес» було виготовлено пам’ятний знак «Я люблю Носівку», який встановлений в центрі громади і є улюбленим місцем для фотосесій жителів громади та гостей.

В ході прес-туру журналісти спілкувалися з місцевими жителями громади. Нові дороги, освітлення, відремонтовані заклади соціальної сфери та реальні зміни в управлінні – ось про що розповідали люди. «Звичайно, — кажуть, — хотілося б більшого, але всі розуміють, що за один рік всього не зробиш, а тому ми задоволені об’єднанням і віримо у краще майбутнє».

Оксана Стельмах,

радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?