Операція «Вісла» — це злочин проти людяності, етнічна чистка

«Акція «Вісла» – один із масштабніших злочинів комуністичного тоталітарного режиму».

Про це 20 квітня зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Києві під час круглого столу «Акція «Вісла» –злочин польського комуністичного режиму», повідомляє Український інститут національної пам’яті. 

У заході також взяв участь заступник Голови УІНП Володимир Тиліщак; Микола Княжицький, Оксана Юринець, Ганна Гопко – народні депутати України; Георгій Папакін – директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ; Андрій Когут – директор ГДА СБУ; Богдан Галайко – директор Науково-дослідного інституту українознавства МОН; Софія Федина – голова Світової федерації українських лемківських об'єднань; Володимир Сергійчук, Володимир Василенко, Ігор Ільюшин, Сергій Рябенко, Володимир Наконечний — дослідники; Олександр Зінченко, Роман Кабачій — журналісти, громадські діячі. 

«Депортація українців з метою їх цілковитої національної асиміляції співмірна з аналогічними діями радянського керівництва щодо народів Криму, Кавказу та Балтії під час та після Другої світової. Цей злочин досить добре задокументований та достатньо досліджений в історіографії. Разом з тим він досі не отримав правової оцінки», – зазначив Володимир В’ятрович. 

Історик додав: «Певен, що в такій оцінці зацікавлені як українці, так і поляки, які нині намагаються подолати спадщину комуністичного тоталітаризму. Спроби виправдати акцію «Вісла», які останнім часом озвучуються деякими політичними середовищами в Польщі, є не лише аморальними, але й небезпечними, бо можуть стати прецедентом для переоцінки інших злочинів комунізму. В цьому зацікавлене нинішнє керівництво Росії. Адже реабілітація радянського минулого стала для Кремля ідеологічною платформою спроб відновити свій вплив у Східній Європі». 

Володимир В’ятрович констатував, що за три місяці акції «Вісла» близько 150 тис. українців втратили свої домівки, а владні підрозділи вдавалися до насилля щодо українців – спалювали українські житла, руйнували церкви та українські цвинтарі. 

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко розповів про проблеми надання правової кваліфікації акції «Вісла» відповідно до існуючих на сьогодні норм міжнародного права: «За результатами аналізу подій, пов’язаних із організацією та перебігом операції «Вісла», може бути кваліфікована як злочин проти людяності, воєнний злочин, а також етнічна чистка». 

Учасники круглого столу обговорили проект звернення до Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща. 

«Ми, учасники круглого столу, закликаємо Верховну Раду України та Сейм Республіки Польща засудити акцію «Вісла» як злочин, вчинений польським комуністичним режимом проти власних громадян – українців за національністю. Україна та Польща, країни, які зазнали великих втрат від комуністичного режиму, нині активно проводять політику подолання тоталітарної спадщини. Її елементом є надання правової оцінки злочинам, вчиненим цим режимом. Така оцінка є гарантією неповторення схожих дій у майбутньому. Обидві держави мають спільно докласти максимум зусиль, аби досягти міжнародного засудження комуністичного режиму як злочинного. Правова оцінка акції «Вісла» парламентами обох країн — важливий крок до антикомуністичного «Нюрнбергу», – йдеться у зверненні. 

За підсумками дискусії, вирішено провести ширше обговорення проекту для подальшого доопрацювання та направлення на розгляд до парламентів України і Польщі. 

Довідка: 

Акція «Вісла» (28 квітня – 12 серпня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?