Ольга Хохлова — українська дружина Пабло Пікассо

У читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки ім. М. В. Гоголя пройшла презентація нової книги Тетяни Сидоренко «Ольга, дружина Пікассо» / надрукована у видавництві І. Малковича «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»/. Вона присвячена нашій всесвітньо відомій землячці балерині Ользі Хохловій, яка 17 років була дружиною видатного іспанського художника Пабло Пікассо. Представила її автор Т. Сидоренко та провідний бібліограф ЦБС Любов Гусєва. Книга стала визначною подією у літературному житті міста. Доповнив розповідь відеофільм про О. Хохлову.

Ольга Степанівна Хохлова народилась у Ніжині 17 червня 1891 року. Її батько-офіцер російської армії Степан Хохлов, мати-українка Лідія Зінченко. Згодом батька перевели до Санкт-Петербурга. Там у 14 років Ольга захопилася балетом, танцювала у трупі Сергія Дягілєва. Весною 1917 року колектив виступав у Римі.

Художник Пабло Пікассо відповідав за костюми та декорації. 36-річний Пікассо був ловеласом, мав багато романів. Пристрасний геній був приголомшений, коли попри всі його старання, Ольга, молодша на 10 років, ігнорувала його залицяння. Аристократична, з бездоганними манерами і вишукано граціозна, вона нічим не нагадувала його натурниць.

Художник повіз кохану до Барселони, щоб познайомити із сім’єю. Для матері Пікассо намалював портрет Ольги Хохлової в іспанському національному костюмі. Та мати попередила балерину: «З моїм сином не може бути щаслива жодна жінка». Влітку 1918 року вони одружилися у православному соборі Олександра Невського в Парижі.

Закоханий Пабло склав шлюбний договір, за яким все спільно нажите майно належало їм порівну. Він був щасливим і гордим за таку дружину, виконував усі її забаганки. Сімейна ідилія довжиною у десять років була багатою на портрети Ольги Хохлової у реалістичній манері. Його дружина не розуміла авангардний живопис і хотіла впізнавати на портретах своє обличчя. Тепер художники-авангардисти перестали вважати Пікассо новатором, яким він завжди був. Він і сам відчував, що награвся у респектабельність та сімейне щастя. Ольга організувала свій побут для іспанського художника: машину з водієм, прислугу. Наповнила дім дорогими меблями. В гардеробі Пікассо з’являлося дедалі більше класичних костюмів. Ольга любила гостей, запрошувала додому паризьку богему. Пікассо це почало гнітити.

Поступово почуття гасли. Іспанцю здавалося, що таке життя стримує його творчий розвиток. А Ольга, побоючись втратити чоловіка, намагалася дати йому ще більше любові. Народження сина Пауло не врятувало сім’ї. Пабло завів 17-річну коханку. Змінився і стиль його картин. Постійні скандали заважали йому працювати. Ольга попросила розлучення, та чоловік відмовився ділитися половиною статків після сімнадцяти років подружнього життя. Вона залишилася навіки «російською дружиною» великого Пабло Пікассо. Ревнощі доводили Ольгу до божевілля. Вона закидала колишнього коханого злими листами, їздила за ним по країні, переслідувала на вулиці.

Розбите кохання руйнувало її психіку. Ольга перенесла інсульт, її паралізувало. Колишня талановита балерина захворіла раком та у 64 роки померла в лікарні у Каннах 11.02.1955. Пікассо жодного разу не навідався до неї. Не був він ї на похованні дружини. Її смерть стала для нього визволенням від двадцятирічних переслідувань Ольги, яка не бажала віддавати чоловіка його коханкам. Пабло Пікассо одружився вдруге на Жаклін Рок, з якою й прожив останні двадцять років життя.

Їхній син Пауло не проявив талантів. Усе життя жив на гроші батька, зловживав наркотиками та алкоголем. Помер від цирозу печінки. Його син, онук Ольги, покінчив життя самогубством. Ось така історія кохання двох талановитих людей.

Уривки з повісті «Ольга, дружина Пікассо» у виконанні автора-Тетяни Олексіївни Сидоренко-супроводжували твори Шопена, Моцарта, ніжинського композитора М. Шумського у бездоганному виконанні Ольги Григорівни Гроздовської, викладача Ніжинської дитячої хореографічної школи. Тому на зустрічі-презентації панувала особлива святково-урочиста атмосфера. Унікальну фотовиставку про О.С. Хохлову представила Лілія Руденко, завідуюча музеєм «Поштова станція». Спираючись на документи, фотографії, мистецькі твори, вона доповнила біографію всесвітньо відомої балерини з Ніжина-Ольги Хохлової- маловідомими фактами, продемонструвала портрети Ольги Степанівни / найпопулярніший-«Портрет Ольги в кріслі»/.

Кожна презентація нової книги-це маленьке свято для бібліотеки та її читачів. Книга про знамениту ніжинку, відому балерину Ольгу Хохлову-вже одинадцятий твір Тетяни Сидоренко. Більш наглядно із життєвим й творчим шляхом самої авторки можна було ознайомитися на виставці «Книжковий світ Тетяни Сидоренко». Бажаючи мали змогу отримати автограф авторки разом з книгою.

Наталія Старінко, бібліотекар, м.Ніжин

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?