Олександр Олесь має бути перепохований в Україні

Неочікувана ексгумація останків відомого письменника у Чехії нагадує, що могили видатних українців за кордоном — під загрозою. 

3 січня у Чехії ексгумували останки похованого на Ольшанському кладовищі у Празі українського письменника Олександра Олеся. Як повідомило “Дзеркало тижня”, примусова ексгумація спричинена особливостями чеського законодавства, згідно з яким за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту у 20 тисяч крон на 10 років. Нещодавно помер громадянин Чехії, українець Володимир Михайлишин, який з власної ініціативи сплачував за місце поховання Олеся. Що тепер буде із останками Олександра Олеся та його дружини поки невідомо. 

“Олександр Олесь має бути перепохований в Україні, — вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. —  Найкраще місце для цього — алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі”. 

Але вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему  в цілому. Могили видатних українців, як про це повідомляв Український інститут національної пам’яті на тематичному круглому столі в червні минулого року, розкидані по цілому світу. Чимало з них — під загрозою. “Частина, вочевидь, залишиться на місці й потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад й української держави, — говорить Володимир В’ятрович. — Частину слід перепоховати в Україні через відсутність такої  можливості”. 

А щодо найвизначніших українців — наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні — переконаний голова Українського інституту національної пам’яті.

За інформацією начальника відділу обліку і збереження місць пам'яті Інституту національної пам'яті Павла Подобєда, “за межами України знаходиться понад 250 тисяч похованьпредставників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури. Багато з них можуть бути ліквідовані найближчим часом”. Зокрема, цього року тільки на Ольшанському кладовищі у Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга, одного з батьків сучасного українського модерного театру Спиридона Черкасенка; громадської діячки, педагога Орисі Єфремової-Дурдуківської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

На фото: могила Олександра Олеся

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?