Новий закон про вибори: депутата можна буде відкликати 

S1240663Про новий виборчий закон з відкритими списками та про інші новели виборчої системи розповів у Чернігівському дискусійному клубі «Експертна думка» колишній  голова Комітету виборців України, а нині народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко.

Під час зустрічі на тему «Імплементація реформ в українських реаліях» нардеп висвітлив основні аспекти законопроекту, який поряд з іншими розглядатиме Верховна Рада. У липні народні депутати повинні вже ухвалити новий виборчий закон в цілому. Він стосуватиметься виключно місцевих виборів. Нагадаємо, що такі вибори відбудуться 25 жовтня цього року.

Олександр Черненко повідомив про те, що 28 травня закінчився термін реєстрації законопроектів щодо місцевих виборів.

Народний депутат наголосив, що який би проект депутати не прийняли, між ними досягнута коаліційна угода, яка передбачає, що на місцевому (обласному) рівні мажоритарної системи не існуватиме – вона залишиться поки що тільки в селах і селищах. Таким чином у виборах зможуть брати участь лише партії, але виключно за відкритими списками.

Вибори голів міських рад проводитимуть у два тури, але у тому разі, якщо між ними буде «розрив» менше ніж 20 %. Якщо різниця між двома кандидатами більша 20-ти відсотків, то мером обирається, звичайно, той, хто набрав найбільшу кількість голосів.

Якщо законопроект, про який розповідав Черненко, Верховна Рада проголосує, то виборці отримають бюлетень, в якому проставлятимуть «галочку» не за партію, а за конкретного кандидата, який представлятиме відповідну партію.

  • До сьогодні виборці голосували за список партії, яка набирала певну кількість мандатів. Але хто проходив, виборці не знали. Вони знали лідера, першу п'ятірку. Тому і мали те, що відбувалася масова купівля-продаж місць у списках, — пояснив Черненко. − За новою ж системою, виборці обиратимуть конкретну людину зі списку, яку відкрито висуває партія. Наприклад, прізвище певного кандидата розташоване у списку на 20-му місці, але він може набрати більше голосів, ніж лідер, який знаходиться, скажімо, у першій п`ятірці. У такому разі той, хто на 20-му місці, має більше шансів пройти, ніж той, хто на 1-му місці. Таким чином,  не партійний лідер буде призначати депутатів і розставляти прізвища так, як він того хоче, а сам виборець. Після цього голоси підраховуються, систематизуються і об'єднуються по кожному округу. Вони і визначають насамкінець результат партії.

Олександр Черненко стисло охарактеризував і новели інших законопроектів, які внесли на розгляд Верховної Ради депутати. Кожний із таких проектів, як зазначив депутат, має свої мінуси і плюси. Є й такий, наприклад, що «закріплює» кілька лідерів у першій п`ятірці свого списку, які незалежно від кількості отриманих голосів, проходять на виборах, якщо партія в цілому набере потрібну кількість голосів.

Більшість законопроектів передбачають норму, яка надає можливість виборцям відкликати свого депутата у разі необхідності.

Різні законопроекти мають свою відмінність і стосовно прохідного бар`єру. Навіть є й такі, що зовсім не передбачають «прохідних» відсотків. Тобто, якщо партія набирає хоча б один мандат, її кандидат проходить.

Народний депутат Черненко порівняв норми вітчизняного виборчого законопроекту з тими, що вже діють у деяких європейських країнах.

Більше про це – у відео:

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?