Новобасанівців консультували з питань розвитку громади

Напередодні нового року відбувся робочий візит експертів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування до Новобасанської громади (Бобровицькій район), в ході якого відбулася зустріч з головою громади Володимиром Левченком, членами виконавчого комітету та депутатами районної ради.

 

Директор Ірина Кудрик презентувала діяльність Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». За її словами в рамках програми громадам та органам місцевого самоврядування надається інформаційна, методична та експертна підтримка задля розвитку сільських територій та впровадження реформи децентралізації. «Основне завдання, яке ставить перед собою Програма – це посилення спроможностей громад на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою впровадження реформ регіональної політики та децентралізації. Це включає в себе вертикальну та горизонтальну координацію та розвиток спроможності на всіх рівнях управління по всій Україні. А також розширення прав і можливостей об’єднаних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам», — зазначила керівник Чернігівського Центру.

Нова Басань-громада2Радник з питань децентралізації Людмила Чабак наголосила на важливості розробки проектів розвитку інфраструктури, а також спрямованих на підвищення спроможності громади та її потенціалу. Також експерт звернула увагу на важливість участі у конкурсі проектів Державного фонду регіонального розвитку. «Ми готові консультувати, допомагати в написанні проектів. Головна умова, щоб цей проект був цікавий та корисний і Вам, і Вашій громаді», — наголосила Людмила Чабак.

Нова Басань-громада3Під час зустрічі було озвучене питання передачі освітніх закладів у власність Новобасанської громади. Спочатку громада хотіла, щоб вони продовжували утримуватися Бобровицької районною владою, за що довелось би передавати гроші. І немаленькі. «А навіщо ви тоді об’єднувалися? Чому ви не хочете створити свій відділ освіти і утримувати їх на свій розсуд?», — запитала у представників громади Ірина Кудрик. Її думку підтримав і депутат Бобровицької районної ради Олександр Шаманський. На його думку громада повинна дбати про свої школи та садочки самостійно, а тому в перші місяці 2018 року мають бути утворені і освітній відділ, і фінансовий. В результаті обговорення голова громади Володимир Левченко та члени виконкому вирішили винести на сесію пропозицію про створення відділу освіти протягом першого кварталу 2018 року.

Нова Басань-громада5Новобасанська громада в своїй самостійній діяльності тільки робить свої перші кроки. Перші вибори у цій громаді відбулися 29 жовтня 2017 року.

Найближчим часом у громаді запрацює інтернет-ресурс, щоб інформувати мешканців про діяльність влади, зміни та новини, що відбуваються в громаді. Як зазначила радник з питань комунікацій Чернігівського ЦРМС Оксана Стельмах, для кожної громади інформування є важливим напрямком. «У людей будь-які реформи викликають багато запитань та неправдивих міфів, які часто підсилюються опонентами змін. А тому важливо приділяти увагу інформаційній та роз’яснювальній роботі, щоб навіть бабця на хуторі знала про децентралізацію і про те, що живе вона вже у громаді», — пояснила експерт.

Нова Басань-громада7Також в ході зустрічі були надані консультації та практичні поради щодо структури та штатного розпису.

Нова Басань-громада6

Нова Басань-громада8

Оксана Стельмах

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?