Нові успіхи Дмитра Соболєва та його команди

Мужні люди. Ми вже розповідали про добрі та подвижницькі справи Чернігівської громадської організації «Інтеграція» – центру медико-соціальної та фізичної реабілітації людей з інвалідністю.

Яскравий, харизматичний лідер Дмитро Соболєв зумів об’єднати однодумців і за досить короткий час перетворити аварійну, дуже занедбану будівлю (де не було тепла, електроенергії та інших зручностей) на чудовий центр, де тепер мають змогу покращувати своє здоров’я більше ста людей з особливими потребами. І все це Дмитро та його команда зробили власноруч!

Зараз у будівлі на вулиці Станіславського, № 40, у Чернігові, тривають активні заняття. Тут затишно та зручно. Є два спортзали, кімната лікувальної фізкультури, масажний кабінет, кімната відпочинку, тренажер «Мотомед» і обладнання за системою Дикуля. Адже допомога тут надається комплексно – працюють двоє досвідчених фахівців-інструкторів.

Сергій Шурута

А успіхів у цих мужніх людей – багато! Наприклад, Роман Безлюдний, який 11 років взагалі не ходив, через півроку тренувань у центрі «Інтеграція» почав вставати з інвалідного візка і самотужки ходити. Тепер він проходить по 150-200 метрів. Зумів навіть на візку підкорити гірські вершини Карпат!

Дмитра обрали заступником голови обласного комітету доступності, який відстоює інтереси людей з особливими потребами, зокрема слідкує, щоб були належні спуски з бордюрів, заїзди та виїзди для інвалідних візків. Тепер активісти комітету звернулися до Чернігівського тролейбусного управління, щоб на кожному маршруті в обласному центрі працювали принаймні два – три тролейбуси, в яких могли б зручно їздити інваліди.

Дмитро Соболєв та його колеги відкрили й комунальне підприємство обласної ради «Надія», щоб усі люди з особливими потребами могли творчо навчатися – займалися майстерною різьбою по дереву, ліпкою з пап’є-маше, декупажем. Ось таке поєднання справжньої, цікавої, натхненної творчості та роботи. Адже під керівництвом майстра тут планують виготовляти прекрасні сувеніри, які користуватимуться попитом. Для інвалідів це – дуже суттєво, бо на пенсію 1452—1610 гривень, яку вони зазвичай тепер отримують, прожити дуже складно, адже потрібно платити і за комунальні послуги, які постійно стрімко зростають, і за дорогі імпортні ліки…

Для КП «Надія» вже восени обладнають окрему кімнату, де розмістять відповідне обладнання. А нині на столах і стінах в центрі «Інтеграція» вже з’являються рукотворні витвори тутешніх умільців – виходить дійсно гарно!

Втретє за активною участю центру «Інтеграція» в Чернігові (цього разу – в обласному театрі ляльок імені Олександра Довженка) відбувся фестиваль аматорського дитячого театрального мистецтва «Норов», який присвячений пам’яті поета, автора пісень і театрального митця Олександра Норова. Його співорганізатори: студія «Шико» (керівник – Олег Кошевой) та «Інтеграція». Тепер центр привіз на фестиваль вихованців Городнянського інтернату віком від семи – до дванадцяти років. Діти із задоволенням подивилися три чудові вистави, побували на екскурсії. Їм дуже сподобалося!

Велику увагу в «Інтеграції» надають і спортивним змаганням. І самі їх протягом року влаштовують, і в гості їздять. Скажімо, чернігівці цього року вдало виступили на кубку на честь тричі Героя Івана Кожедуба в Шостці, на Сумщині – на змаганнях для людей з ураженням опорно-рухового апарату. Відбулися гонки на візках, турнір з пауерліфтингу (жим штанги лежачи на лаві) та змагання з дартсу (метання дротиків у мішень). Володимир Бабок посів третє місце в індивідуальній гонці на візках. Другими були спортсмени з «Інтеграції» в пауерліфтингу і третіми – в загальнокомандному підсумку. Хороший результат!

А потім відбулася престижна міжнародна Спартакіада в Білорусі, у Могилеві, також для людей з ураженням опорно-рухового апарату, котрі там змагалися на кубок «Золотий лев». Для чернігівців це була вже друга така поїздка – торік вдалося здобути п’ять бронзових медалей. А нині вирішили значно покращити результати, тому завзято тренувалися вдома, готуючись до відповідальних змагань.

Отож до Білорусі вирушили сім спортсменів. І виступили представники «Інтеграції» чудово! Сергій Шурута впевнено здобув «золото» в армреслінгу, а ще два «срібла»: у марафоні на візках (хоч у конкурентів візки були значно кращі та потужніші) та новусі (це гра, схожа на більярд, та в ній києм до лузи заганяються шайбочки), причому Сергій зумів чітко перемогти досвідченого чемпіона Москви. Також у його активі – і «бронзова» нагорода в коронхолі (це – популярна у Великобританії гра на влучність, яка вже здобула визнання у багатьох країнах).

Перше місце у стрільбі з пневматичної рушниці сидячи здобув Андрій Шостак, а Олександр Отроша переміг у змаганнях із дартсу. Крім Сергія Шурути, чернігівці вибороли ще шість «бронзових» медалей, тобто загалом – сім. Такий «урожай» нагород дозволив їм посісти четверте загальнокомандне місце з шістнадцяти команд, що просто чудово! Бо змагалися відомі команди з Білорусі, Литви, Молдови, Росії… А чернігівці єдині представляли Україну.

Деякі команди навіть приїхали на власних автобусах і привезли по 20-30 учасників. Тож представники «Інтеграції» цілком задоволені результатами в Білорусі. Загалом поїздка їм сподобалася – білоруси продемонстрували велику гостинність! Атмосфера на змаганнях була напрочуд доброзичливою, всі спортсмени щиро вболівали один за одного й чудово спілкувалися.

Також центр «Інтеграція» організував у Чернігові на стадіоні обласний турнір із бочі (це – гра, де потрібно точно кидати шкіряні м’ячики на різні віддалі). В індивідуальних змаганнях майстерно переміг Дмитро Соболєв. У командному турнірі «3×3» перше та друге місця дружно посіли представники «Інтеграції», а от почесну «бронзу» здобули гості зі Срібного. А в змаганнях «2×2» перемогла команда з Шостки Сумської області. Однак задоволеними залишилися всі!

Тепер марафон на візках від «Нової пошти» (це – спонсор змагань) очікується вже наприкінці серпня, і в ньому, звісно, візьмуть найактивнішу участь мужні спортсмени з «Інтеграції».

Потім на перше та друге вересня у Чернігові запланована Спартакіада для людей з особливими потребами. Змагання проходитимуть на міському стадіоні та в боулінг-клубі на Масанах. Очікується близько 40-50 учасників, які виборюватимуть нагороди в семи видах спорту.

А в жовтні Сергій Шурута планує знову поїхати до Польщі, де в місті Познані відбудуться престижні міжнародні змагання з марафону на візках. Нашого земляка там добре знають і ставляться до нього з великою повагою. Тож Сергій гідно представляє Україну – не лише вдало змагається, а й багато розповідає про рідну державу.

Ось такі вони – добрі справи подвижників з центру «Інтеграція», котрі так дієво, самовіддано і чуйно опікуються людьми з особливими потребами!

Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?