Новації, які слід враховувати при здійснені контрольованих операцій

Відповідно до норм, внесених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 №2245-VIII необхідно виділити наступні напрямки серед змін в законодавстві відносно трансфертного законодавства, які почали діяти з 01.01.2018 року:

1. Тепер контрольованими визнаються господарські операції між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні (п.п. ґ пп39.2.1.1 Податкового кодексу України, далі ПКУ).

2. Критерії, за якими юридичні та/або фізичні особи вважаються пов’язаними значно поширені (пп. 14.1.159 ПКУ):

тепер пов’язаними вважаються юридичні особи, кінцевим беніфіціарним власником (контролером) яких є одна і таж сама юридична та /або фізична особа.

3. Додалося критеріїв для низько податкових юрисдикцій:

Постановою КМУ від 27.12.2017р. № 1045 затверджено новий перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України. До нового переліку включено 85 країн, в т.ч. Грузія, Естонія, ОАЕ.

4. З 01.01.2018р. змінено і вартісний критерій для визначення господарських операцій контрольованими.

Ще однією важливою зміною в правилах ТЦ став новий п.п. 39.2.1.9 ПКУ, яким змінено підхід у розрахунку одного з вартісних критеріїв контрольованих операцій.

Так, відповідно до п.п. 39.2.1.1 ПКУ операції вважаються контрольованими, тільки коли дотримано вартісних критеріїв:

Річний обсяг доходів платника податків від усіх видів діяльності складає 150 млн. гривень.

Обсяг таких операцій за звітний 2018 рік складає 10 млн. гривень.

Тепер поряд з названими нормами діє новий пп. 39.2.1.9 ПКУ, за яким при визначенні 10-ти мільйонного критерію, обсяг операцій із кожним контрагентом необхідно розраховувати виходячи з цін, що відповідають принципу «витягнутої руки», а не за договірними цінами, як це було раніше.

5. Зміни в коригуванні податкових зобов’язань за контрольованими операціями:

з 01.01.2018р. платник податків відповідно до п 50.1 ПКУ може подати уточнюючий розрахунок податково-прибуткової декларації з правками в частині КО до 01 жовтня року, що настає за звітним, не застосовуючи штрафних санкцій.

6. Уточнено зміст та продовжено строки подання документації з ТЦ:

пп. 39.4.6 ПКУ доповнено відомостями, які платники повинні розкривати в документації, а саме: інформацію про пов’язаних осіб як на дату здійснення КО та і на дату запиту документації.

У разі, якщо платником застосовано метод рентабельності, фінансові показники необхідно підтвердити даними бухгалтерського обліку та фінансової звітності сторони КО, для якої здійснюється такий розрахунок.

Дані норми діють щодо документації, яку платники підготували за попередні періоди 2013—2016 роки, адже під час подання документації з ТЦ мають застосовуватися норми, чинні на момент направлення запиту.

Запит на документацію з ТЦ контролюючі органи можуть тепер направляти не раніше 1 жовтня року, що настає за календарним роком, у якому були здійснені відповідні КО.

Отже, цьогоріч нововведення, внесені до ПКУ не такі численні та грандіозні, але ж є і резонансні новації, які необхідно враховувати платникам податків при здійснені контрольованих операцій.

Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?