Нормандський саміт: основне — на паузу

Особистий погляд. Прогнозую лемент ура-патріотів про «зраду», принаймні «не перемогу». Хоч позицію нормальних патріотів передає уже заголовок ранкових новин:«Варта на Банковій» згортає свій табір, здачі національних інтересів не відбулося».
Петро Антоненко

Підсумок саміту Нормандського формату можна дати у двох словах: все відкладено. І це було прогнозовано. Оскільки у цьому форматі все вирішується лише консенсусом, тобто згодою всіх чотирьох держав. А в учасників війни — Росії і України — абсолютно протилежні позиції.

Відтак, все вирішує позиція двох держав, які, згідно Мінська, є миротворцями, найбільших держав Європи — Німеччини і Франції. Вона виявилась такою: відкласти. На кілька місяців.

Новий саміт буде вже не через 3 лишком роки, а протягом 4-х місяців. Росія поки що не виграла, Україна поки що не програла.

 Ключове питання: вибори на окупованій частині Донбасу і контроль там України над кордоном, читай — виведення російських військ.

 Позиція Росії: спершу вибори, потім контроль;  позиція України:  спершу контроль, потім вибори. Тому все відкладено, ці вибори.

Інший ключовий момент, і це перший, найневідкладніший момент при всіх перемир’ях і укладеннях миру, це перший пункт Мінських угод — негайне припинення вогню. Це саміт ухвалив.

Щоправда, Зеленський мудро зазначив одразу по завершенню його, що це не було виконане жодного дня за 5 з лишком років, після всіх 5-ти попередніх самітів. Навіть в день саміту загинули 3 наші бійці.

А тепер подивіться, як ми всі підсвідомо покладаємо величезні надії на нового президента Зеленського і нову владу.

Понад 3 роки не проводився саміт, а за наполяганням Зеленського нарешті відбувся. І новий пройде протягом 4-х місяців.

5 років щодня обстріли, а Зеленський має їх припинити.

Понад 5 років триває війна, а Зеленський має її завершити.

Досі у сепаратистів сотні наших полонених, Зеленський має їх повернути (про це домовлено в Парижі, обмін уже до кінця грудня, повний, «всіх на всіх»).

Роками й десятиліттями у нас буяє корупція, і особливо пишно після другого Майдану, паплюжачи його ідеали, Зеленський має її припинити, «посадивши всіх злодюг».

Роками піднімалися тарифи, 3 роки тому, при Порошенку, газ подорожчав у 8 разів, Зеленський повинен «знизити тарифи».

Чотири попередні президенти ногою не були в Батурині на вшануванні у листопаді його жертв, Зеленський мав би бути. І т.д., і т.п.

«Зрада» вже була підписана, Порошенком, — це ганебні Мінські угоди, в яких усе, проти чого зараз протестують патріоти (один із пунктів цієї угоди передбачає, що спочатку проводяться на окупованій території вибори, а потім — виведення військ). Почитайте. Підписана не з вини Порошенка, а через тяжкі поразки України на початку війни А поразки зумовлені нищенням держави, її армії, в попередні роки і десятиліття. Не при Порошенку, він винен так, як «ми всі», може, трошки більше, бо був на верхівці політики, у владі і до цього.

Загалом же — винні ми всі, за філософією «вселенської вини». І нарешті про «червоні лінії», заява Зеленського одразу по саміту. Вночі, в Парижі.

Пряма мова:
«Хочу окреслити ряд принципів, які я ніколи не порушу як президент України, і з якими ніколи не погодиться, звісно, український народ. Перше – це неможливість федералізації. Україна – унітарна держава, це незмінна стаття її Конституції та непорушний принцип існування держави. Друге – неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України, яка є незалежною, самостійною, демократичною державою, вектор розвитку якої обиратиме виключно її народ. Третє – неможливість компромісів з врегулювання ситуації на Сході України через поступки територіями в межах міжнародно визначених кордонів. Для кожного українця і Донбас і Крим – це Україна».

До речі, про Крим Зеленський заявив всупереч наполяганню Росії, яка ще перед самітом заявила, що про Крим на ньому взагалі не потрібно згадувати.

Петро Антоненко, спеціально для видання sknews.net

Від редакції:
Цікаво, що кілька разів Президент України Володимир Зеленський називав непідконтрольну українській владі територію Донбасу ОКУПОВАНОЮ («окупація Донецька», «окупація Луганська»). І це у присутності Володимира Путіна!

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?