«Ніжинську поштову станцію» реконструюють

Унікальний архітектурний комплекс «Ніжинська поштова станція» буде реконструйований.

Ніжинська міська рада виділила майже два мільйони гривень. Звичайно, за ці кошти вдасться відновити лише одне приміщення, але у міськраді планують шукати спонсорів на повну реконструкцію.

«Ніжинська поштова станція» – унікальний для України музейний заклад. Її будівлі збереглися з часів Російської імперії. Це єдиний архітектурний комплекс XVIII-XIX століття в Україні, який майже повністю зберігся, нічого подібного на території України немає. На території станції всього чотири приміщення, але діє лише одне, в якому розташований відділ Ніжинського краєзнавчого музею. Та нині ця будівля, як і три інших, руйнується і потребує реконструкції.

«У другій половині ХХ століття ці будівлі майже не використовувалися, вони були законсервовані, тому почалися руйнуватися, – розповідає директор Ніжинського краєзнавчого музею Геннадій Дудченко. – Для цих приміщень потрібні реставраційні роботи. Їхня вартість – 27 мільйонів гривень».

Частину коштів вже виділили з міського бюджету, проте за них вдасться лише відреставрувати одне приміщення.

«На наступний рік в міському бюджеті ми передбачили 1 мільйон 966 тисяч гривень на реконструкцію саме будівлі діючого музею, – говорить Ніжинський міський голова Анатолій Лінник. – Сподіваємося, що цей проект ми зможемо профінансувати повністю, використавши і позабюджетні кошти».

Зробити за проектом треба багато, бо це не капітальний ремонт, а повне відтворення інтер’єрної і екстер’єрної складової, якою вона було в XVIII столітті. Це жорсткі вимоги, які потрібно дотримуватись. 

Марія Пучинець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?