Німці допоможуть енергомодернізувати пологовий будинок у Чернігові

Будівлю чернігівського пологового в наступному році енергомодернізують за німецькими стандартами.

Чернігівська міська рада рішенням сесії 29 листопада 2018 р. уповноважила чернігівського міського голову Владислава Атрошенка на підписання грантової угоди для енергомодернізації будівлі комунального некомерційного підприємства «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради. Також сесія затвердила проект самої угоди.

— Я принагідно хочу подякувати німецькому уряду і проекту GIZ, які дали можливість вивчити їх практичний досвід, навчали наших фахівців і які на безповоротній основі дають кошти на енергомодернізацію нашої лікарні, — підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Енергомодернізація міського пологового будинку стане демонстраційним пілотним проектом, який втілять у Чернігові німецькі фахівці в рамках проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ за дорученням Уряду Федеративної Республіки Німеччина.

Про цей проект ми неодноразово розповідали протягом 2017—2018 років. Чернігів спочатку пройшов усі етапи відбору для участі в ньому та з-поміж 15 міст-претендентів став одним із двох переможців, а потім провів з німецькими фахівцями енергоаудити всіх міських лікарень, навчання фахівців тощо.

Фінальним етапом цього проекту має стати практична демонстрація правильних енергоефективних заходів на прикладі одного об’єкту. У якості такого об’єкту за результатами оцінки закладів охорони здоров’я міста запропонована будівля комунального некомерційного підприємства «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради. Вона, зокрема, відповідає критеріям відбору для пілотного проекту, має високі показники енергоспоживання та значні видатки на їх оплату.

Пілотний проект «Капітальний ремонт КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради по вул. 1-го Травня, 172 в м. Чернігові. Комплексна термомодернізація» планується реалізувати з залученням грантової складової.

У рамках реалізації пілотного проекту пропонується впровадити наступні заходи:
— утеплення стін, перекриття підвалу та цоколю;
— заміна зовнішніх дверей та віконних конструкцій ;
— встановлення автоматизованого вузла регулювання подачі теплоносія (ІТП);
— балансування системи опалення;
— утеплення магістральних трубопроводів систем опалення та гарячого водопостачання;
— модернізація зовнішньої системи освітлення;
— відновлення бетонних конструкцій ганків з оздобленням керамічною плиткою та влаштуванням піддашків.

Вартість пілотного проекту – 793,193 тис. Євро, у т. ч.:
Грантові кошти –300,0 тис Євро;
Власний внесок – 493,193 тис. Євро.

Очікувані результати:
— зменшення споживання енергетичних ресурсів на 32,9%;
— скорочення видатків міського бюджету на 31,2 тис.євро/рік
— зменшення викидів парникових газів на 225,2 тон/рік
— створення комфортних умов для пацієнтів, що знаходяться на лікуванні, відвідувачів та персоналу лікарні.

За інформацією Чернігівської міської ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?