Незабаром рибні патрулі вийдуть у свої перші рейди

Навчання рибного патруля – розпочато,  оснащення  сучасною технікою – залежить від Верховної Ради.

В 20-х числах травня  47 інспекторів першого в Україні  «пілотного»  рибного патруля м. Києва та області  вийдуть у свої перші рейди. 12  квітня  вони приступили до навчання, за 30 днів рибні патрульні опанують основи іхтіології, гідрології, профільного законодавства, пройдуть курс спортивної підготовки, керування технічним оснащенням та плавзасобами. Вогневій підготовці  навчатимуть ті ж тренери, що готували патрульну службу  поліції. У червні на рибний патруль чекає    стажування у спеціалістів з Норвегії, Литви та Естонії, його фінансування обіцяв забезпечити Євросоюз.

Статус готовності рибного патруляФінансування  у розмірі 15 мільйонів  гривень на придбання   для «пілотного» рибного  патруля  сучасних човнів, дронів, приладів  нічного бачення   тощо галузь очікує отримати з  державного бюджету  на агросектор.  Проект Закону №4464 про внесення змін до Закону Проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України було зареєстровано у ВР 18.04.2016.

Голова  Держрибагентства Ярема Ковалів зазначив: «Реформу органів рибоохорони вже реалізовано на 75%. Через відкриті  кадрові конкурси  підібрано нових людей  у  патруль Київщини, а також на  посади керівників територіальних управлінь, розпочалося їх навчання. Запущено прозорі тендери на закупівлю обладнання, човнів, форми. Єдиний стримуючий фактор  для  початку роботи «пілотного» Київського патруля  і для   запуску проекту  по всій Україні – це фінансування.  Для Київщини нам потрібно 15 мільйонів гривень. Ми   знайшли  ці кошти  у бюджеті агрокомплексу на 2016 р., проте  потрібно прийняти зміни до бюджету. Декілька місяців пішло на погодження з Мінфіном, Мін’юстом, Мінекономіки, лишилося  тільки голосування у ВР. Фактично, успіх реформи, яка сьогодні реалізована на 75%, якої чекає 11 мільйонів українських рибалок, якої чекає Європа – зараз повністю залежить  від  голосування ВР про зміни до бюджету».

Оптимальний бюджет для запуску рибного патруля  в масштабах всіх областей України складає 200 мільйонів грн. На думку очільника Держрибагентства, в масштабах держави – ця сума невелика, особливо у порівнянні із збитками, які завдає державі відсутність ефективної системи контролю за рибою – за оцінками експертів  обсяг  тіньового ринку риби  в 2015 р. склав 4 млрд грн. В рази дорожчою  є і реформа  правоохоронних органів – в рамках     створення патрульної служби поліції тільки нова форма коштувала 900 млн грн.

З початку 2016 р. Держрибагентство веде активні переговори із міжнародними партнерами щодо залучення  фінансування для всеукраїнського проекту. «Ми бачимо готовність допомогти і від Євросоюзу, і від донорських організацій, -  заявив Ярема Ковалів. На прикладі «пілотного» Київського патруля   ми повинні продемонструвати, як працюватиме нова система контролю  і довести серйозність намірів України».

Додатковим джерелом фінансування запуску патруля у регіонах може бути підтримка з місцевих бюджетів ОДА, зокрема, першим регіоном, де місцева влада  фінансово сприятиме   матеріально-технічному оснащенню  патруля  є Закарпатська область. В перспективі кошти  на оснащення рибного патруля  можуть залучатися із спеціального фонду рибного господарства України, законопроект щодо його створення наразі знаходиться на погодженні в органах виконавчої влади.

Нагадаємо,  реформа  органів рибоохорони, що включає ліквідацію діючих органів рибоохорони  та створення нового органу «рибного  патруля» була розпочата  30 вересня 2015 р. через прийняття постанови КМУ №894. Запуск рибного патруля   та ефективної системи контролю є базисом  для подальшого реформування рибного господарства України. Ефективності роботи патруля сприятиме сучасне матеріально-технічне оснащення, використання електронних систем моніторингу та запровадження сертифіката походження риби.

Відбір кандидатів у рибний патруль проходив на основі відкритого конкурсу,   до нього були долучені представники Мінагрополітики, психологи, незалежні рекрутери та громадськість.  Співбесіди конкурсантів транслювалися он-лайн,  а за ініціативи ГО Agroreforms.UA  було проведено перевірку психологічних якостей та рівня  фізичної підготовки  кандидатів. Впродовж відбору інспекторського складу патруля Київщини, а також  керівників теруправлінь в регіонах України було отримано близько 3000 анкет  та проведено майже 800 співбесід.

Оксана МИРОНЬКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?