Неспроможні чи в темі? – торфовидобувники Чернігівщини про владу

Накипіло! Торфовидобувники вийшли під стіни Чернігівської облдержадміністрації з попереджувальною акцією протесту.

Два місяці обласна влада годує шахтарів обіцянками вирішення головного кадрового питання – відставки міністерського призначенця з посади ДП «Чернігівторф», головне завдання якого – блокування рахунків торфозаводів, ліквідація філій та подальший дерибан майна через так званий аукціон. А паралельно непокірну керівницю Смолинського торфозаводу Валентину Огієнко тягають по кабінетах прокурорів, есбеушників, поліцейських слідчих та податкових. Голова ж Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко все більше нагадує біблійного Понтія Пілата, який, як відомо, вмив руки, дозволивши фарисеям розіп’яти Христа.

«Сьогодні ми попереджаємо, а завтра перекриємо дороги, якщо нас не почують, говорить начальник брикетного цеху Смолинського торфозаводу Микола Мойсеєнко. – У нас одна вимога – хай дадуть нам спокійно працювати».

«Це якийсь нонсенс, коли люди виходять під стіни державної установи, щоб зберегти державне підприємство, – коментує виконуючий обов’язки старости селища Смолин Іван Смирнов. – В якій ще країні таке можливо?» – дивується він.

Під стінами Чернігівської ОДА – близько півсотні шахтарів. Це – працівники Смолинського торфозаводу. Пояснюють: Ірванцівський не приїхав, бо далеко, але коли треба буде, то підтримають. Семенівщину на акції представляє директор Ірванцівського торфозаводу Юрій Журавльов.

«До голови ОДА у нас конкретні вимоги – нехай вирішить кадрове питання, – каже він. – Це – його компетенція і прямий обов’язок як державної людини. Призначене з міністерства керівництво за півроку роботи не показало жодних результатів, не реалізувало жодної тонни продукції, а тільки намагається ліквідувати і філії».

Саме ліквідація філій і закриття рахунків є важливим етапом у знищенні торфозаводів, вважає голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов. Кілька років тому підприємства це вже проходили – тоді все вилилось у зростання заборгованості по заробітній платі та енергоносіях. А нині, в розпал сезону заготівлю фрезеру, може повністю паралізувати всі роботи.

Шахтарі чекали появи голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка. Та замість нього вийшов його перший заступник Віталій Загайний. Спочатку чиновник намагався пояснити людям, що облдержадміністрація не може втручатись політику міністерства, а потім попросив сформувати делегацію для зустрічі з першою особою в області. Відтак представники торфозаводів плавно перемістилися з вулиці в актову залу Чернігівської ОДА. Вже там, із появою представників «Чернігівторфу» та голови ОДА, упродовж двох годин намагалися порозумітись.

Виконувач обов’язків директора держпідприємства Петро Слуценко підтвердив наміри заблокувати рахунки торфозаводам, пояснивши це тим, що ті, мовляв, не виплачують 9% від заробленого, як це передбачено колективним договором. На що Юрій Журавльов зауважив, що слово «зарплата» є похідним від словосполучення «заробити плату», а «Чернігівторф» не заробляє і одного відсотка від проданого заводами.

Валентина Огієнко звернулася до голови ОДА з конкретними вимогами.

«Андрію Леонідовичу, Ви як найвища посадова особа в області маєте публічно звернутися до Прем'єр-міністра України Шмигаля з проханням втрутитись у ситуацію та звільнити міністерського призначенця ДП «Чернігівторф», – зауважила директорка Смолинського торфозаводу. – Ми також просимо Вас, аби Ви внесли подання на призначення директора «Чернігівторфу», кандидатури, яку ще три місяці тому подали наші колективи».

Андрій Прокопенко відповів, що кандидатура колективів його не вразила. Скоріше за все, торфозаводи не дочекаються від голови ОДА жодних подань. Втім, керівник області пообіцяв зателефонувати виконуючій обов’язки міністра енергетики та повідомити заводчан про результати перемовин. Шахтарям все ж вдалося домогтись невеликої перемоги – Слуценко вкотре пообіцяв не блокувати рахунки торфозаводам, але на вимогу людей писати заяву на звільнення відмовився. Підсумок зустрічі загалом є не зовсім утішним для людей праці, адже мотив переговорів звівся до того, що обласна державна адміністрація не спроможна вирішити питання в Кабміні. Не спроможна чи не хоче? Бо якщо не спроможна, то влада таки беззуба, а якщо не хоче – отже, в темі! Торфовидобувники ж вже не вірять жодному слову чиновників і готуються до нового етапу боротьби за своє. 

Віталій Назаренко

Подробиці — у відео:

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?