Не застрахований? Не матимеш право на матеріальне забезпечення

Особи, що працюють на умовах цивільно-правового договору, мають бути в обов’язковому порядку застраховані у Фонді соціального страхування України на випадок тимчасової втрати працездатності. Це дає працівникам право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

«Відповідно до законодавства, страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які виконують роботи (надають послуги) на умовах цивільно-правових договорів, на підприємствах, в установах, організаціях будь-якої форми власності та господарювання», – пояснив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах є листок непрацездатності, виданий відповідним медичним закладом.

Фінансування матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, здійснюється на підставі заяви-розрахунку.

Відповідно до роз’яснення Міністерства соціальної політики України, у випадку, коли застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, є фізичною особою-підприємцем тощо), розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності. При цьому, обчислення страхового стажу для розрахунку страхових виплат повинне здійснюватися за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?