Не водіть козу за роги, а приймайте всі закони. У Києві — акція

На площі Конституції, біля будівлі Верховної Ради (вул. Грушевського, 5), сьогодні, 19 січня, відбувається акція Реанімаційного Пакету Реформ.

Учасники демонструють децентралізаційний вертеп: «Не водіть козу за роги, а приймайте всі закони», — за участю кози, «антинародних депутатів», ходуліста в образі центральної влади та пригноблених і зв’язаних по руках та ногах мотузкою регіонів.

Коза співає децентралізаційну щедрівку:

«Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла нам звісточка,
Що панове депутати
Не хочуть закони приймати.
Голосуйте, депутати,
Людям дайте врядувати
Час громадам дозвляти
Більше грошей заробляти
Та спроможними ставати, —
має звільнити регіони від владної мотузки».

Саме 19 січня під час ранкового засідання депутати повинні розглянути такі законопроекти:

№4772 щодо добровільного приєднання територіальних громад. Відкриває можливості для створення більше 200 об’єднаних спроможних громад у 2017 році.
№5520 щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. Дозволяє призначити вибори у 33 об’єднаних громадах, яким ЦВК заблокувала процес проведення виборів. У цих громадах проживає більше 500 тис. жителів.
№2489 про службу в органах місцевого самоврядування. Дозволяє місцевим органам влади створити професійну службу.

Як відзначають спікери дійства Вадим Міський — менеджер з адвокації Реанімаційного Пакету Реформ та Юрій Ганущак — експерт групи Децентралізація Реанімаційного Пакету Реформ, у процесі реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади виникли суттєві законодавчі бар’єри, які унеможливлюють ефективне продовження реформи, а у перспективі – можуть її взагалі зупинити.

Досі на законодавчому рівні не спрощено процедуру створення об’єднаних громад та не запроваджено механізм приєднання громад до вже створених ОТГ. Окрім того, не вирішено питання призначення виборів у громадах, які об’єдналися навколо міст обласного значення та громад, які входять до різних районів.
У випадку ухвалення даних законопроектів, Україна може підійти до успішного завершення реформи місцевого самоврядування та провести справжню децентралізацію влади вже у 2017 році.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?