Не для слави, а для доброї справи

Майбутнє будується сьогодні. Щоб цю оптимістичну тезу перевести в практичну площину, та ще й на прогресивному рівні можливостей, щойно зареєстровано Благодійну організацію «Фонд інвестицій у майбутнє»... 
Цілком очевидно, що це повідомлення може викликати якщо не скептичні, то напевно іронічні посмішки в значної частини читачів. Воно й зрозуміло — адже до наявних в Україні майже 15 тисяч благодійних фондів і організацій додається ще одна. Проте не поспішаймо з висновками, бо цього разу йдеться про організацію, що має на меті, передусім, не залучення коштів для допомоги малозабезпеченим, а збільшення національного багатства за рахунок благодійного нагромадження, поширення та використання величезного інтелектуального потенціалу й творчого доробку мислячих українців.
Фінансові ресурси тут розглядаються не як причина, а як один із багатьох чинників і, певною мірою, можливих кінцевих наслідків інтелектуального благодійництва. Бо ця «перевернута піраміда» відтепер триматиметься не на поблажливості й подачках олігархів та їх підспівувачів, а на масовій участі зацікавлених громадян, які мають високий рівень знань, свідомості та професіоналізму.
Головною метою нового «Фонду інвестицій у майбутнє» є сприяння розвитку України в переході від промислової до креативної економіки з метою побудови заможної правової держави, де живуть щасливі багаті люди, через підтримку творчої діяльності представників креативного класу: вчених, інженерів, професорсько-викладацького складу університетів, письменників, художників та акторів, дизайнерів і і архітекторів, провідних діячів культури, редакторів, публіцистів, експертів-аналітиків та інших осіб, котрі формують громадську думку.
По суті, це благодійність нового типу, коли основним капіталом фундаторів і активістів Фонду є не гроші, а прогресивні ідеї, розробки та інші творчі ресурси всіх учасників цієї новітньої форми благодійництва. Причому ця благодійна діяльність націлена не на матеріальну допомогу якійсь одній категорії громадян, а на суттєве збагачення ментальності всього українського суспільства. Бо завжди і скрізь — у спільноті, країні й Всесвіті, все суще починається з голови, з думки, із зацікавленого розмірковування, зі знань і творчих навичок, що формують ментальність — тобто спосіб мислення нації.
Серед дванадцяти завдань, що їх ставлять перед собою засновники Фонду у затвердженому Статуті, найважливішими є: здійснення міжнародних, національних, регіональних і місцевих програм, спрямованих на підвищення матеріального, духовного, культурного розвитку верств населення, які потребують допомоги, вкладання коштів у будівництво житла та інфраструктури, реалізація освітніх, наукових і виробничих проектів, зокрема оборонного характеру тощо.
Серед чотирнадцяти сфер діяльності Фонду пріоритетними визначено такі галузі: освіта та охорона здоров’я, екологія, охорона довкілля й захист тварин, соціальні послуги і подолання бідності, наука і наукові дослідження, фізична культура і здоровий спосіб життя, розвиток територіальних громад тощо. Зрозуміло, що зазначена діяльність Фонду спирається на одну з головних засад християнської моралі — чини ближньому лише те, що бажаєш собі.
Я, як голова Фонду, і мої колеги, згуртовано і цілеспрямовано беремо на себе відповідальність діяти чесно і продуктивно на користь Української нації, в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. «Фонд інвестицій у майбутнє» — для декого звучить як авантюрний проект. Бо й справді: хто сьогодні на здорову голову вкладатиме у майбутнє?
Проте ми вважаємо, що саме розум, моральність і новаторську думку має бути поставлено на перше місце в ієрархії цінностей. А тому гроші не повинні бути іконою, що визначає поведінку та долі людей. Бо саме фетишизація грошей і доведення їхньої ролі та значення до повного абсурду були і залишаються головними причинами і джерелом усеохопної корупції в Україні, що має своїм наслідком бідність 67 % громадян.
У лютому 2016 року Президент України затвердив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016—2020 роки для залучення громадськості до управління державою, створення сприятливих умов для розвитку громадських та благодійних організацій.
Тому ми не винаходимо колесо, а лише починаємо використовувати його з користю для задоволення конкретних потреб суспільства в найперспективніших напрямках розвитку, зокрема й там, де залишились білі плями й ніші від державних програм.
Наш Фонд не виник раптово й з нічого. Багатьом юридичним і фізичним особам зі сфери культури і громадської діяльності в Україні добре відомі численні факти благодійності членів моєї команди. Зокрема, у Раді Міжнародної спілки українських підприємців, Опікунській раді Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, у Наглядовій раді Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України, у правлінні Міжнародного доброчинного фонду «Українська хата», як фундатори Міжнародної літературно-мистецької премії імені Олени Теліги тощо.
Сягаючи поглядом у перспективу, ми вважаємо, що набуваючи рис соціального підприємництва, благодійність має тенденцію перейти у площину підтримки творчого розвитку особистості на шляху формування креативного суспільства.
За даними Державної фіскальної служби, благодійні організації в Україні щорічно витрачають на доброчинні програми майже 10 млрд грн. Здебільшого це різноманітні форми підтримки соціально вразливих категорій населення, що постраждали від військової агресії Росії, а також численні акції благодійного спрямування (вистави, концерти, забіги, марафони тощо). Так, своєчасно прийти на допомогу ближньому і підтримати матеріально — це справа доброго серця, що спрямована на розв’язання локальної проблеми моменту та/або певних осіб.
Натомість інвестиції в майбутнє, та ще й на благодійному рівні — це якісно вища, відповідальніша, моральніша форма участі громадян у розв’язанні проблем в інтересах усього суспільства на національному рівні. Сподіваємось, що наші ініціативи в рамках діяльності Фонду знайдуть розуміння та підтримку, бо майбутнє треба будувати сьогодні.
Віталій КОРЖ, 
народний депутат України IV, V, VI скликань

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?