Науковець із Запоріжжя нагороджена міжнародною медаллю Івана Мазепи

Почесною нагородою Міжнародної літературно-мистецької Академії України – міжнародною патріотичною медаллю Івана Мазепи (рішення №15) нагороджена науковець Наталія Зайдлер (м. Мелітополь Запорізької обл.) – за особистий патріотизм та багаторічну сумлінну працю і плідну науково-педагогічну діяльність.

Зайдлер (Запорощенко) Наталія Василівна – кандидат філологічних наук, доцент.

Наталія Зайдлер

У 1979 році закінчила з відзнакою Ізмаїльський державний педагогічний інститут. Деякий час працювала у школах Мелітополя Запорізької області. Із 1985-го впродовж 31 року викладала у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького, майже 25 років з яких – на філологічному факультеті, де 5 років обіймала посаду заступника декана з виховної роботи, входила до складу Вченої ради факультету.

Свого часу Н. В. Зайдлер достроково закінчила заочну аспірантуру Центра українознавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Дисертацію за темою «Постать Семена Палія в українській літературі (Художні формотвори авторської інтерпретації та історична дійсність») захистила у спеціалізованій вченій раді К 23.053.01 Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (фах – 10.01.01 – українська література).

Має понад 100 наукових та навчально-методичних праць. Наукові інтереси – своєрідність відтворення історичного минулого українського народу у фольклорі та літературі, дослідження проблем літературного краєзнавства в контексті сучасної української літератури. У цьому руслі працювали і її дипломники, магістранти та члени студентської проблемної групи. Наукові розвідки Наталії Зайдлер друкувалися у фахових виданнях України, а також – у наукових збірниках Словаччини, Польщі, Німеччини тощо.

Свою науково-дослідну роботу вона успішно поєднувала з організацією навчальної та пошукової діяльності філологів, залучаючи майбутніх учителів до цілеспрямованого і вдумливого вивчення літератури, формуючи в молоді широку культурно-філософську та етико-естетичну зорієнтованість, оволодіння способами інтерпретації відповідного словесно-художнього й літературно-критичного матеріалу, сформованість професійних умінь і навичок, приділяючи особливу увагу вихованню в молодих українцях почуття патріотизму та національної свідомості.

Як офіційний опонент брала участь у захисті кандидатських дисертацій на засіданнях спеціалізованої Вченої ради із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Н. В. Зайдлер за сумлінну працю, плідну науково-педагогічну діяльність серед інших відзнак нагороджено Почесною грамотою Міністерства освіти України, нагрудним знаком «Відмінник освіти України» та міжнародною Літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша.

Міжнародна патріотична медаль Івана Мазепи заснована в 2016 році Міжнародною літературно-мистецькою Академією України для відзначення письменників, митців, науковців, перекладачів, журналістів, громадських діячів, меценатів з України та зарубіжжя за визначну патріотичну діяльність, спрямовану на підтримку незалежності нашої держави, активну пропаганду української культури, літератури, мистецтва, книговидання, видатних діячів України у світі.

Серед нагороджених патріотичною медаллю Івана Мазепи – зокрема, відомі українські письменники – Юрій Мушкетик, Валерій Шевчук, Леонід Горлач, Рауль Чілачава, Ігор Качуровський, Богдан Бойчук, Володимир Шовкошитний, Станіслав Бондаренко, Анна Багряна; літературознавці Євген Баран і Михайлина Коцюбинська; письменники і перекладачі Войцех Пестка (Польща) та Димитр Христов (Болгарія); перекладачка Віра Річ (Англія); генеральний секретар Асоціації індійських письменників, поет Ашис Санйал (Індія, Бангладеш); Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Щиро вітаємо Вас, шановна пані Наталіє, з високою відзнакою і зичимо всіх гараздів!

Сергій Дзюба,

президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?