«Нашим» можна! Кому Менська РДА віддала невитребувані землі?

За два роки до передачі громадам земель, які знаходяться за межами населених пунктів, Менська райдержадміністрація Чернігівської області постаралася роздати в довгострокову оренду землі людям та фірмам, наближеним до її керівництва. Під який відсоток і на який термін – незрозуміло і досі. Все через те, що адміністрація категорично відмовляється надати інформацію по договорах оренди земельному відділу Менської міськради. 

Статутний капітал – 1 тисяча гривень

З першого січня 2019-го року майже 70 тисяч гектарів за межами населених пунктів перейшли у підпорядкування Менської об’єднаної територіальної громади. На ділі ж ОТГ отримала землю, більша частина якої вже була здана в довгострокову оренду – здебільшого під занижені відсотки. Землю здавали як держгеокадастр, так і місцева райдержадміністрація. У випадку останньої можна спостерігати дуже цікавий розподіл земельних наділів, які числяться невитребуваними паями. Ці землі передавали на користь наближених до керівництва району людей.

Так, у 2017—2018 роках розпорядженнями Менської РДА за підписами здебільшого її голови Валерія Щукіна та частково виконувача обов’язків голови Сергія Мурованого (22 грудня 2018-го року) 959 гектарів невитребуваних паїв опинились у довгостроковій оренді в руках агрофірми зі статутним капіталом одна тисяча гривень (!). Йдеться про таке собі ТОВ «Агролідер Мена». Однак головним у цій історії є навіть не розмір статутного капіталу товариства, якому держава довірила в оренду безцінні українські землі, а прізвище кінцевого бенефіціара та його політична діяльність.

У відкритому реєстрі організацій та юридичних осіб ТОВ «Агролідер Мена» зареєстроване як юридична особа 14 серпня 2017 року. Як вже зазначалося, розмір статутного капіталу (читайте – зона фінансової відповідальності) складає всього одну тисячу гривень. Підприємство спеціалізується на вирощуванні зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Засновником і головою товариства є такий собі Булавка Володимир Олександрович. Так, саме той Володимир Булавка, який є депутатом Менської міської ради та головою Менської районної організації політичної партії «Наш край».

У 2018 році Володимир Булавка задекларував дохід від підприємницької діяльності в розмірі 4 мільйони 839 тисяч 200 гривень. На рахунках у банках офіційно числиться 150 тисяч доларів США та 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Загалом же, згідно з декларацією, депутат Менської міськради – людина небідна. Так, у 2018 році він задекларував: заробітної плати, отриманої за основним місцем роботи, – 45 тисяч 852 гривень, 17 тисяч 469 гривень пенсії, ще 90 тисяч гривень від господарської діяльності та 11 тисяч 113 гривень – зарплата за сумісництвом (робота у ТОВ «Агролідер Мена»). Нонсенс – директор і власник агрокомпанії отримував в місяць менше однієї тисячі гривень зарплати! Ще одна деталь – власник ТОВ «Агролідер Мена» Володимир Булавка вказав основним місцем роботи «Менську пересувну шляхово-будівельну механізовану колону агропромислового будівництва». На додачу до всього, він ще й зареєстрований як фізична особа-підприємець.

Цікавий факт: Менська ПШМК має ідентичний КВЕД, що і ТОВ «Агролідер Мена»: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (основний). Одним із кінцевих бенефіціарів (тобто кінцевих власників) є той самий депутат міськради Володимир Булавка.

Що, кому і як роздав Щукін?

КОМЕНТАР: Начальник відділу земельних ресурсів Менської міської ради Павло Терентієв: «Ще перед Новим роком ми запитували інформацію в Менській РДА по договорах. Нас цікавить, із ким і під який відсоток адміністрація здала землю в оренду. Такої інформації нам не надали, хоча зобов’язані. Цільове призначення землі – сіножаті і пасовища. Всю цю землю, не змінюючи цільового призначення, вони розорали. Якщо брати Блистову, то там є гідрологічний заказник з охоронною зоною 1460 гектарів – там все розпайоване. Все те, що природа формувала тисячоліттями, вони знищили плугами. Невитребувані паї ніхто «шахматками» не оре: вони домовляються з людьми і переорюють масово без зміни цільового призначення і розробки проектів землеустрою».
Повернімося до наших баранів, точніше до невитребуваних паїв. Для початку – короткий екскурс у вітчизняне законодавство для тих, хто не має уявлення, що це таке і з чим його, як то кажуть, їдять. Отже, невитребуваними (або нерозподіленими) земельними паями є землі, визначені в проектах чи схемах паювання земель колгоспів, але не витребувані власниками. Наприклад, громадянин Назаренко працював у Стольненському КСП. Під час паювання земель Назаренку було визначено в проектах паювання земель колгоспу 3 гектари (умовно, звісно). Про це виписано сертифікат. Однак, через певні обставини Назаренко не забрав цей сертифікат. У такому разі його ділянка обліковується як невитребуваний пай і числитиметься вона такою доти, доки Назаренко не отримає державного акту (свідоцтва) на право власності на земельну ділянку. А до цього часу його трьома гектарами розпоряджаються місцеві органи влади. У нашому випадку це Менська райдержадміністрація, яка й здає в оренду невитребувані паї.

Де саме і які обсяги землі отримало в оренду підприємство Володимира Булавки? Розпорядженням 27 листопада 2017 року за підписом голови РДА Валерія Щукіна ТОВ «Агролідер Мена» отримує в оренду невитребувані паї для ведення товарного сільгоспвиробництва за межами селища міського типу Макошине, всього – 336 гектарів, наступного року вже розпорядженням від 22 грудня 2018 року за підписом в. о. голови РДА Сергія Мурованого ще – 179 гектарів під Макошиним.

Щодо першого розпорядження голови РДА, то в суді його намагалося оскаржити місцеве підприємство ТОВ «Мена-Авангард» (статутний капітал 29 мільйонів 609 тисяч гривень), однак Чернігівський окружний адміністративний суд став на бік адміністрації і вирішив, що орендувати землю може компанія з зоною фінансової відповідальності в одну тисячу гривень.

Далі – більше!

15 грудня 2017 року (за підписом голови РДА Валерія Щукіна) – 44,89 га поблизу села Куковичі. 12 квітня 2018 року Щукін дає погодження на розробку технічної документації 95,2 гектарів за межами села Ушня. Того ж таки дня він видає аналогічне розпорядження на 119 гектарів поблизу села Слобідка. 29 січня 2018 року виходить розпорядження Щукіна на погодження оренди 145,9 гектарів поблизу Блистови, а 8 лютого 2018 року в тій самій Блистові Щукін додає «Агролідеру Мена» ще 39 гектарів. Таким чином 959 гектарів невитребуваних паїв опинились у довгостроковій оренді в руках агрофірми зі статутним капіталом одна тисяча гривень.

Не родичі, але політичні соратники

Це не всі землі, які Валерій Щукін здав в оренду. Так, у березні 2018 року майже 325 гектарів віддали за межами села Бігач фермерському господарству Ковбаси Віктора Олеговича. За дивним збігом обставин син Віктора Олеговича Дмитро Ковбаса є депутатом Менської міської ради від БПП «Солідарність». Цю політичну силу на виборах до ОТГ очолював нинішній голова Менської РДА Валерій Щукін. Тоді йому вдалося набрати 12% голосів виборців і провести до міської ради 4 штики.

Ще один цікавий факт: дружина Олександра Володимировича Оксана Булавка (теж депутат Менської міської ради від «Нашого краю») тривалий час була заступником Валерія Щукіна, коли той перебував на посаді начальника фінансового управління Менської райдержадміністрації, а після того, як він став головою РДА, – посіла його місце. Про грошові підряди та будівельні тендери, фінансування яких йде з району, ми опишемо в наступних пубілкаціях... А доки йде збір інформації, маємо надію, що голова ОДА Андрій Прокопенко та прокурор області Андрій Парусов звернуть увагу на дану інформацію та вживуть заходи на дослідження наявного конфлікту інтересів у розподілі землі.

Віталій Назаренко, фото з відкритих джерел

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?