Наш солдат зимою не замерзне — запевняють тиловики

Основний комплект теплих речей у районі проведення АТО вже отримали всі, хто не помилився з розміром.

Близько місяця тому під час брифінгу в Міністерстві оборони України представники Тилу ЗСУ пообіцяли присутнім журналістам, що на початок жовтня війська будуть повністю забезпечені найнеобхіднішими теплими речами. Чи вдалося речовикам забезпечити вояків теплим одягом у визначений термін? З цього запитання ми й розпочали розмову з начальником Центрального управління речового забезпечення Тилу ЗС України полковником Юрієм Гусляковим.

— Насправді, планову поставку зразків зимової форми на склади об’єднаних центрів Тилу ми розпочати ще в серпні. Саму ж роботу з підготовки Збройних Сил до осінньо-зимового періоду 2017 року було розпочато ще у травні поточного року. Тож, як і планувалося, упродовж вересня ми отримали від підприємств промисловості основну частину замовленого майна, що й дозволило вчасно забезпечити військовослужбовців, насамперед тих, хто виконує завдання в районі АТО, основним комплектом необхідних теплих речей.

— А як із цим в інших частинах і підрозділах?

— Відповідно до плану забезпечення, зимова форма одягу першочергово мала надійти у військові частини, які виконують бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції. Це завдання ми виконали. Нині зимовим одягом забезпечуються військові частини, які відновлюють боєздатність, і ті, які перебувають у пунктах постійної дислокації. Завершення цього процесу — питання ближчого часу, головним чином через те, що доводиться робити заміни. Люди часто помиляються у ростовках, замовляють речі одних розмірів, отримують їх, а після примірки просять замінити. На сьогодні із зимового комплекту потрібно замінити близько 1200 вітровологозахисних курток та утеплених штанів.

— Тобто можна вважати, що теплими речами наші бійці в основному забезпечені?

— Так, якщо йдеться про основний комплект, а це куртки й брюки вітровологозахисні, флісові куртки, натільна білизна, зимові шкарпетки та берці, то все це майно вже у військах. Щодо «боргів», то упродовж жовтня будемо довидавати шарфи-труби (з першого числа поточного місяця вони вже почали надходити на наші склади й їх одразу ж відправляють в АТО) та теплу білизну зимову — підприємства-виробники мають нам її передавати, починаючи з 16 жовтня. А в перших числах листопада ми отримаємо від виробників нові флісові рукавички, й одразу ж розпочнемо їхню видачу.

— Окрім зимового одягу, чи видаватимуться до кінця поточного року ще якесь майно або амуніція, передбачені нормами забезпечення бойового єдиного і бойового спеціального комплектів?

— Так, бійцям тих підрозділів, які повертаються із району АТО на відновлення боєздатності, і тим, котрі будуть заходити в район бойових дій, видаватимуться сумки транспортні індивідуальні. Окрім цього, в районі бойових дій військовослужбовцям будуть замінювати зношені речі, які вийшли з ладу, попри терміни їхньої експлуатації. Державні кошти на ці потреби бюджетом передбачені, і я запевняю, що вони будуть використані максимально ефективно.

— А чи передбачено бюджетом поточного року кошти на формування запасів речового майна?

— Поки що все, що ми отримуємо від промисловості, «з коліс» йде у війська. Але я сподіваюся, що до кінця цього року, якщо не станеться збоїв у планових поставках, нам вдасться сформувати певні резерви одягу й амуніції.

— До речі, про бюджет. На потреби речового забезпечення ЗСУ цьогоріч було виділено менше половини від мінімально необхідної потреби. Які прогнози щодо наступного року, чи будуть збільшені асигнування?

— У проекті кошторису на наступний рік за статтею видатків на речове майно було заплановано 2,5 млрд грн. Однак рішенням вищого керівництва держави і Збройних Сил цю суму в проекті бюджету збільшено на мільярд. Тобто є надія, що наступного року ми матимемо значно більший фінансовий потенціал, що дозволить суттєво поліпшити забезпечення військовослужбовців Збройних Сил.

— А на що насамперед будуть витрачатися ці кошти?

— Основні витрати, як і впродовж останніх років, передбачаються на забезпечення бійців польовим одягом та амуніцією. Серед пріоритетів — закупівля бойового єдиного комплекту та бойового спеціального комплекту. Не забуваємо й про пральний порошок, мило, бланки військових квитків тощо… Всі ці речі також закуповуються за статтею речової служби. Однак значна частина коштів буде спрямована на придбання нових парадно-повсякденних одностроїв, а також новинок, які розробляються Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил.

— А про які новинки йдеться?

— Мова про нові костюми снайперів, танкістів, спеціальні костюми, нову тканину для літньої польової форми. Все це зараз у стадії прототипів, тож ми чекаємо на рішення щодо закупівлі зразків для військово-дослідних випробувань. Дозвіл на їхнє придбання Тил ЗСУ вже запросив, документи нині перебувають на розгляді в заступника Міністра оборони. Сподіваюся, що позитивне рішення з цього приводу буде прийняте невдовзі. А наступного року, за результатами проведених тестувань, ми розпочнемо замовляти у виробників нові зразки речового майна.

— Юрію Євдокимовичу, чи, на вашу думку, якість одягу, взуття, спорядження, що нині надходить у війська, поліпшилася після того, як контрольні функції за їхньою прийомкою перейшли від військпредів до фахівців Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ?

— Думаю, це запитання варто було б адресувати передусім хлопцям, які зараз перебувають на передовій чи полігонах. Але як на мене особисто, військовослужбовця, який користується тими ж речами, що й інші, якість предметів речового забезпечення стала, безперечно, кращою. Що головним чином вплинуло на це, стверджувати стовідсотково не можу, але тісно співпрацюючи з полковником Дмитром Марченком (начальник Головного управління та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. — Ред.), впевнений, що його підлеглі з виробниками спілкуються професійною мовою і жодних попусків не дають. Загалом же я щиро переконаний у тому, що невдовзі завдяки нашим спільним зусиллям брендом «Вироблено для ЗСУ» можна буде пишатися.

— Дякую за розмову.

Бесіду вів Іван СТУПАК

«Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?