Наш флот підсилить вертоліт Ка-226

За максимальної злітної маси 3400 кг він може піднімати корисне навантаження до 1000 кг.

Уперше за часи свого існування Морська авіаційна бригада Військово-Морських Сил Збройних Сил України отримає на озброєння новий вертоліт. Ка-226, що простояв дев’ять років на консервації на Львівському авіаремонтному заводі, нарешті підсилить авіацію флоту

Нагадаємо, 2008 року вертоліт Ка-226 конфіскували на митниці й передали у власність Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який, своєю чергою, передав його на Львівський авіаремонтний завод, де спеціалісти мали провести техогляд і спеціальну реєстрацію перед використанням. Але до реальних польотів справа так і не дійшла.

Як повідомив заступник командувача ВМС ЗС України з авіації — начальник управління авіації та протиповітряної оборони генерал-майор Василь Черненко, отримання та введення в експлуатацію нової машини, найімовірніше, відбудеться до Нового року. А найближчим часом льотчики-випробувачі мають здійснити роботу з обльоту машини, а також потрібно навчити особовий склад.

— За своїми характеристиками, це дуже близька машина до нашого Ка-27ПЧ/ПР, але є нюанси, які треба відпрацювати та впровадити. Цей вертоліт дуже потрібен нам для виконання реальних бойових операцій, зокрема з порятунку особового складу підрозділів у районі антитерористичної операції, а також для пошуково-рятувальних дій на морі в складі флотської палубної авіації, — наголосив генерал-майор Василь Черненко. — Ка-226 оснащено двома двигунами Rolls-Royce потужністю 450 к. с. кожен, і за максимальної злітної маси 3400 кг він може піднімати корисне навантаження до 1000 кг, та ще й летіти з крейсерською швидкістю близько 200 км/год.

За словами провідного лікаря-хірурга Військово-медичного клінічного центру Південного регіону Олени Кулібаби, Ка-226 вдало пристосований для медичних операцій: машина має досить простору кабіну, широкі бокові та задні двері, крім того, носійні гвинти розташовані досить високо, що дає змогу дуже швидко здійснювати завантаження й вивантаження постраждалих, не вимикаючи двигуни.

— Суттєвим є й те, що наявний медичний модуль здатний забезпечити евакуацію одного постраждалого вкрай важкого чи важкого стану, забезпечити безперервний моніторинг стану постраждалого, підтримку життєво важливих функцій організму та здійснення медичною бригадою під час евакуації інтенсивної терапії в обсязі спеціалізованої лікарської допомоги. А також він забезпечує можливості догляду за евакуйованим постраждалим, — наголосила Олена Кулібаба.

Своєю чергою флотські авіатори не лише сподіваються отримати нову техніку, але й відновлюють наявні «залізні птахи».

Зокрема, після багаторічного очікування на ремонт протичовновий вертоліт-амфібія Мі-14ПЧ знову піднявся в небо над Одесою. Столичні гості й місцеві жителі змогли побачити відремонтований «винищувач субмарин» під час святкування Дня Військово-Морських Сил.

— Цей морський багатоцільовий протичовновий вертоліт берегового базування здатний перебувати в повітрі чотири з половиною години, він може на двісті кілометрів збільшувати радіус висвітлення надводної обстановки під час супроводу кораблів, а також спроможний здійснювати пошук і знищення ворожих підводних човнів. Його не тільки оснащено цілим арсеналом радіотехнічної апаратури для виявлення субмарин, а й озброєно торпедами та глибинними бомбами, — сказав командир вертолітної ескадрильї підполковник Олександр Сурайкін.

Тож вертоліт, останній корпус якого зійшов із конвеєра 1986-го, не поспішають списувати. Тим більше в ситуації, коли заміна цієї моделі поки що тільки в планах командування національного флоту. Ремонт, модернізацію та обслуговування цього типу вертольотів після окупації російськими військами Кримського півострова освоїло Державне підприємство «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон».

Крім того, згідно з даними ресурсу Prozorro, між «Авіаконом» та Морською авіаційною бригадою було укладено договір на дослідний ремонт пошуково-рятувальних вертольотів Мі-14ПР, їхні наземні та льотні випробування. Роботи має бути виконано до 1 грудня 2017-го. Згідно з умовами договору, для вертольота та його агрегатів має бути встановлено міжремонтний ресурс 1000 годин.

Усього до кінця 2017 року відповідно до укладеного контракту відновлять два таких вертольоти, а 2018-го здійснять модернізацію ще одного Мі-14ПЧ.

Євгеній СИЛКІН

«Народна армія»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?