Нарубали незаконно ялинок на півмільйона гривень

Напередодні новорічних свят клопотів завжди багато. Найбільш прискіпливо обирають новорічне дерево: прикрашають у центрі кожної громади, продають живі та штучні лісові красуні у магазинах чи ялинкових ярмарках.

Для лісівників цей період посиленої роботи та патрулювання лісів через збільшення випадків несанкціонованої рубки хвойних молодняків.
Не зупиняють лісопорушників ні свята, ні вихідні.
20 грудня 2020 року близько 13.00 год державна лісова охорона Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» «на гарячому» затримала невідомих осіб, які здійснювали навантаження зрубаних молодих дерев.
Ласим шматком для легкої наживи чорним лісорубам видалася плантація сосни звичайної у лісовому масиві поблизу с.Мнов Чернігівського району.

Як розповів головний лісничий цього лісгоспу Вадим Фесюн, браконьєри зрубали 877 сосен трирічного віку та підготували їх для транспортування. Але під час свого обходу майстер Анатолій Колесник побачив страшну картину – «кучугури» свіжозрубаних сосен! Тому він одразу ж повідомив лісничому Артему Гуртовому. Разом вони викликали і підмогу – рейдову бригаду лісгоспу: інженера з охорони та захисту лісу Миколу Бабича та його колегу Романа Маковія.

Отож лісівники вже чекали, коли оті непрохані «гості» приїдуть по «свої» зрубані дерева. Невдовзі на «Газелі», зареєстрованій у Чернігові, нагодилися четверо чолов’яг (троє з них – кавказької національності). Своєчасно прибула на виклик лісівників і поліція.

Коли злодії заходилися завантажувати зрубані сосни в автівку, їх спіймали на «гарячому». Усіх їх доправили у райвідділ поліції. За фактом скоєної крадіжки порушена кримінальна справа. Машина вилучена.

Розмір заподіяної шкоди лісовому господарству становить понад 455 тисяч гривень. За кожне зрубане дерево порушникам доведеться сплатити понад 500 грн. Тобто сума штрафу – велика. І хай це стане попередженням  для тих, хто ще «планує» нажитися зараз на новорічних красунях!
Державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» будуть направлені матеріали щодо незаконної рубки дерев та заяву про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до відповідних органів.
Лісівники нагадують про адміністративну та кримінальну відповідальність, яка загрожує за незаконне вирубування ялинок. Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу. Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня.
Консультаційна телефонна «гаряча лінія» в ДП «Чернігівський лісгосп» з питань реалізації новорічних ялинок та оперативного реагування на повідомлення про порушення лісового законодавства: (04622) 3-36-57, (04622) 3-21-67 (номери гарячої лінії у робочі дні з 8-00 до 17-00 год.) та номер +380674616224 – без вихідних цілодобово.
До уваги громадян: купуючи ялинку, звертайте увагу на наявність бирок чи спеціальних стрічок зі штрих-кодом, що будуть підтверджувати законність її заготівлі та реалізації. Не робіть шкоду хвойним насадженням, шануйте працю лісівників. Бережіть ліс!
За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?