Нападники цілилися не в польське консульство, а в польсько-українські стосунки

Вночі 29 березня невідомі обстріляли приміщення Генерального консульства Польщі в Луцьку. Постраждалих немає.

Те, що сталося вночі у Луцьку, свідчить, що провокації виходять на новий – більш небезпечний рівень. Нападники цілилися не просто в будинок польського консульства, а в польсько-українські стосунки. Причому знову з використанням історії: «напад», «Волинь», «польський» – це слова, які почують в новинах наші західні сусіди, і які мають налякати не менше, ніж сам факт обстрілу. 

«Кожен, хто справді орієнтується в ситуації, може підтвердити загалом дуже приязне ставлення українців до поляків. Використання ж ворогом інформаційних рамок війни, що минула понад 70 років тому, у війні нинішній – впізнаваний почерк. Згадаймо хоча б Одесу травня 2014», – переконаний Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ЯТРОВИЧ. 

Незважаючи на зростаючу кількість провокацій, закликаємо громадськість до зваженості оцінок на основі реальної ситуації, а не моделювання подій ворогом. Правоохоронні органи мають побачити ситуацію не в розрізі окремих випадків, а як системні спроби дестабілізувати відносини із західним сусідом та сприйняття України на Заході. Сподіваємося на розуміння ситуації з боку польського суспільства. Україна веде війну і фронти цієї війни різні – в тому числі, і чекістсько-провокаційні атаки на нас. 

Український інститут національної пам’яті. Фото: «Волинь 24»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?