НАБУ хоче законодавчих змін, необхідних для ефективної роботи Бюро

Інформація про слідчі дії має бути закритою до завершення досудового розслідування – А. Ситник.

Багато слідчих дій Національного антикорупційного бюро України було зірвано через те, що інформація про них стала відома фігурантам розслідування. Про це розповів директор Бюро Артем Ситник.

За його словами, саме тому НАБУ пропонує внести зміни до відповідного Закону, якими передбачити публікацію судових рішень у кримінальних провадженнях лише після передачі матеріалів до суду.

«За нашими даними, до закритої частини Єдиного державного реєстру судових рішень мають доступ 3,5 тисячі осіб: судді та їхні помічники. У нас був випадок, коли суддя, до якого ми прийшли на обшук, мав копію ухвали суду з Реєстру. Він був готовий до цієї операції», – наголосив А.Ситник.

Він переконаний, проблемою є й те, що судові рішення (постанови, ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до предметів та документів тощо) публікуються у відкритому реєстрі. Таким чином, повна фабула провадження і зміст подання детектива стають публічними.

«Розслідування може знаходитися лише на початковому етапі, а всі вже бачать, куди ми рухаємося, як і що саме відпрацьовуємо», – зазначив директор Бюро.

А.Ситник нагадав, що наразі законопроект щодо доступу до судових рішень перебуває на узгодженні в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і найближчим часом може бути внесений на розгляд парламенту.

З повним переліком законодавчих змін, необхідних для ефективної роботи Бюро, можна ознайомитися нижче.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?