На шевронах чернігівської «Самооборони» – Володимир Великий

Володимир Великий. Автор Оксана Пронько
Володимир Великий. Автор Оксана Пронько

Відокремлений підрозділ “Самооборони Майдану” у Чернігівській запровадив як розпізнавальний знак – шеврон із зображннням Володимира Великого, по колу напис ” З нами Бог і Україна”. Дизайнер шеврону- Оксана Пронько. 

Про це повідомили sknews.net у прес-службі «Самооборони Майдану».

25 лютого Президент України Петро Порошенко видав Указ № 107/2015 «Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України». Цьогоріч Україна відзначає тисячолітню річницю з дня смерті Володимира. Вшанування пам’яті київського князя на державному рівні – важливий крок на шляху відродження національної пам’яті Українського народу.

Володимир Святославич (близько 956–1015) – великий князь київський (980–1015). Його мама ключниця княгині Ольги уродженка чернігівського Любеча і за легендою сестра билинного богатиря і водночас історичної особи Добрині Микитича “Залешанина”.

Володимир приєднав (повернув) до складу держави землі в’ятичів, ятвягів, радимичів, білих хорватів; провів адміністративну реформу, замінивши племінних вождів на посадників, чим забезпечив територіальну єдність держави, реформував законодавство, розпочав карбувати перші монети держави – златники та срібники, 988 року, прийнявши хрещення під іменем Василія, розпочав християнізацію Русі. Завдяки активній зовнішній політиці і запровадженню християнства Володимир включив Київську Русь у цивілізаційний простів Європи.

Вагомий внесок у створення середньовічної європейської держави Київська Русь зробила і Чернігово-Сіверщина.

У «Повісті минулих літ» до прийняття християнства Володимир зображується як жорстокий язичницький властитель, після – як просвітитель Русі, захисник бідних і голодних, мудрий і справедливий володар однієї з наймогутніших держав тогочасного світу.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?