На Ічнянщині відновлено «Просвіту»

У грудні минулого року в м. Ічня Чернігівської області відбулися установчі збори ічнянського районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка. (Перші осередки «Просвіти» тут діяли уже в 1910 р.). Головою обрано Євгена Дзюбу, с. Монастирище.

До 150-річчя «Просвіти»
Накреслено попередній план на 2018 р. Це продовження проекту «УПА очима східняків: рабів до Раю не пускають» — створення документальних фільмів – репортажів про національно-визвольні змагання нашого народу.

В ЮТУБ (набравши «Євген Дзюба» та назву проекту) можна переглянути 9 фільмів про Західну Україну та інтерв’ю Патріарха Філарета, Блаженнішого Святослава, архієпіскопа Ігоря Ісаченка, громадського діяча з Чикаго Романа Яцковського, голову «Просвіти» Павла Мовчана тощо. Зараз збираємо матеріал про Велику Україну (так мешканці Галичини називають Наддніпрянщину).

В плані національно-патріотичного виховання учнівської молоді започатковується «Відкритий фестиваль патріотичної пісні та поезії «Чернігівська Січ». Він буде проходити в 3-х номінаціях:

— конкурс патріотичного вірша;

— конкурс патріотичної пісні;

— парад вишиванок.

Ідею проведення фестивалю «Чернігівська Січ» («Чернігівська Січ» — українська національна партизанська організація, що сформувалась з колишніх червоноармійців у 1942—1943 роках, у 1943 році січовики вступили в УПА) запропонувала ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Ічнянського району».

Метою фестивалю є вшанування героїчних змагань нашого народу за розбудову Української самостійної соборної держави.

Завдання фестивалю  — виявлення творчо обдарованої учнівської молоді, розвиток її творчого потенціалу, виховання у молодого покоління українців поваги до державної мови, традицій свого народу, національних героїв.

Вчитися не втрачати надію, підійматися і впевнено йти вперед, як вчив Пророк нашого народу Тарас Шевченко.

Фестиваль має відбуватися кожного року (червень-липень)  до Дня славної перемоги українців  та кримських татар над московітами під Конотопом у 1659 році.

Учасники фестивалю: учні загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів України та української діаспори.

Мова декламування віршів, виконання пісень – українська.

Конкурсанти допускаються до участі лише в українському національному вбранні. Глядачі також можуть взяти участь у параді вишиванок після регістрації в оргкомітеті.

Фестиваль проходитиме в три етапи:

— районний;

— обласний;

— відкритий (загальноукраїнський).

Загальноукраїнський етап пройде 30 червня цього року (на честь Конотопської битви 1659 р.) у Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка» ( переможець Всеукраїнського конкурсу «Сім чудес України»).

Адреса: с. Качанівка, Ічнянський район, Чернігівська область.

З Положенням про фестиваль «Чернігівська Січ» можна ознайомитись на сайті ГО «Ічнянський активіст», а також Ічнянської міської ради.

Соціальна мережа «Фейсбук». Набрати « I-й Відкритий фестиваль патріотичної пісні та поезії «Чернігівська Січ»

Про участь у фестивалі «Чернігівська Січ» уже заявили львів’яни.

Згідно домовленості з просвітянами Івано-Франківщини влітку до с.Космач виїздить гурт шкільної молоді Ічнянщини для пошукової роботи про діяльність та поховання вояків УПА (Української повстанської Армії) з Чернігівщини, Сумщини, Полтавщини тощо.

6 березня цього року відбулася ділова зустріч активу районного осередку «Просвіти» з відомим далеко за межами Чернігівщини реформатором виробництва, громадським діячем, депутатом Чернігівської обласної ради, благодійником, головою правління благодійного фонду «Відродження Качанівки» Віктором Павловичем Кияновським. Він надав багато слушних зауважень і погодився бути благодійником I-го Відкритого фестивалю патріотичної пісні та поезії «Чернігівська Січ».

Запрошуємо до співпраці громадські організації, державні установи, українців.

Прийом заявок на Відкритий загальноукраїнський фестиваль триває до 15 червня 2018 року. У заяві вказати ім’я, прізвище конкурсанта, дату народження, місце проживання, назву навчального закладу, клас, назву твору, автора твору, повний текст твору, хобі конкурсанта (не більше 3-х речень).

Прийом заявок на Відкритий загальноукраїнський фестиваль триває до 15 червня 2018 року.

Заявки подавати:

Е-mail: ichnya.sich@ukr.net або вайбер: 0635367533

E -mail: prochay.n@gmail.com

Закликаємо українців до співпраці в розбудові власного дому і загалом нашої неньки України.

Євген Дзюба,

голова Ічнянського РО ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Чернігівщина

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?