На Чернігівщині завершився мисливський сезон

Одразу після закінчення мисливського сезону 2019/2020 р.р. у Чернігівській області розпочався щорічний облік диких тварин і птахів.

З метою виконання договору про умови ведення мисливського господарства і керуючись Законом України «Про мисливське господарство та полювання» з 1 лютого цього року за участі спеціалістів обласного управління лісового та мисливського господарства, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, в усіх мисливських господарствах Чернігівщини буде проведено облік мисливських тварин.

Нині площа мисливських угідь області становить 2789,6 тисячі гектарів, із них лісових – 682 тисячі гектарів, польових – 1861,6 тисячі гектарів, водно-болотних – 169,9 тисячі гектарів, інших – 19,6 тисячі гектарів та в мисливських угіддях державного мисливського резерву – 56,5 тисячі гектарів. Що й казати, це складне і клопітне господарство не лише для мисливців, єгерів, а й для всієї громади Чернігівщини.

Всього ж в області 59 користувачів мисливських угідь, яким рішеннями обласної ради вони надані у користування в таких обсягах:

– держлісгоспам (8 господарств) – 212,8 тис. га. (8%)

– УТМР (9 господарств) – 1808,6 тис. га. (65%)

– інші користувачі (42 господарства) – 711,7 тис. га. (25%)

– мисливські угіддя державного мисливського резерву – 56,5 тисячі гектарів (2%).

Спеціалістам Чернігівського ОУЛМГ добре відомо, що диких тварин виявити в лісі, болоті чи на полі не так просто, а от сліди їхньої життєдіяльності можна побачити на кожному кроці. Кількість звірів у лісі та в місцях їхнього перебування визначаються багатьма факторами. Методів обліку існує чимало, та все ж найбільш достовірним, хоча й недешевим, є авіаоблік.

Лісівники та мисливці Чернігівщини користуються новітньою технікою, зокрема, квадрокоптером та фотопастками, які є додатковим джерелом інформації про стан тваринного світу лісових, польових, водно-болотних угідь.

Минулого, 2020 року, було встановлено таку чисельність мисливських тварин: 1175 голів лося, 767 – оленя благородного, 54 – оленя плямистого, 11916 – козуль, 1934 – кабана, 45675 – зайців-русаків, 157 – вовків, 17 – рисі, 2181 голів норки, 742 – видри, 2777 – голів куниці лісової, 20870 – сірих куріпок.

А от як змінилися ці цифри за рік – дізнаємось невдовзі, адже в усіх мисливських господарствах Чернігівщини планують завершити облік диких тварин до кінця лютого.

Чернігівське обласне управлiння лiсового та мисливського господарства нагадує мисливцям про те, що до нового сезону буде дiяти заборона на добування диких тварин.

Недотримання встановлених термiнiв вважатиметься порушенням правил полювання, i за це передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть.

Микола Тищенко

Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?