На Чернігівщині стали менше скоювати тяжкі злочини

Під головуванням прокурора Чернігівської області Володимира Комашка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів.

Під головуванням прокурора області Володимира Комашка за участю начальника ГУ НП в області Едуарда Альохіна, начальника УСБ України у Чернігівській області – Юрія Гончарова, начальника ГУ ДФС у Чернігівській області – Олексія Барановського та начальника Чернігівського прикордонного загону Сергія Тиркалова 14 лютого проведено координаційну нараду щодо ефективності взаємодії правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності, у тому числі її організованим проявам.

Участь у нараді також взяли заступники прокурора області, керівники місцевих прокуратур, начальники галузевих відділів апарату прокуратури та правоохоронці місцевого рівня.

Відкриваючи захід, очільник прокуратури зазначив, що важливим завданням правоохоронних органів регіону є подальше посилення протидії злочинності спільними заходами.

Зокрема, скоординованими зусиллями забезпечено подальшу стабілізацію злочинності в регіоні, рівень якої зменшився майже на 5%.

Зменшилася кількість облікованих особливо тяжких кримінальних правопорушень – на 9,6%, тяжких – на 23,4%. Суттєво знизилася кількість умисних тяжких тілесних ушкоджень (- 19%), у тому числі на 10% тих, що спричинили смерть потерпілого; злочинів проти власності (- 10,6%), з них на 15% — крадіжок, на 5,7% — грабежів, на 21,3% — розбоїв. Майже на 9% менше обліковано порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, у тому числі на 20,3% тих, що спричинили смерть потерпілого.

Покращено роботу правоохоронних органів з виявлення злочинів у сфері господарської діяльності, число яких зросло майже на 9%. На 42% більше обліковано кримінальних правопорушень за фактами ухилення від сплати податків та зборів.

Посилено результативність розслідування кримінальних проваджень про кримінальні корупційні правопорушення органами поліції. Передано до суду 34 обвинувальні акти проти 20 у 2017 році. Слідчими органів безпеки до суду передано 5 обвинувальних актів про злочини зазначеної категорії (у 2017 році – жодного).

На 38,5% (36 проти 26) більше слідчими органами області передано до суду обвинувальних актів про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, у 3,3 рази (13 проти 4) – у земельній сфері.

За закінченими кримінальними провадженнями про земельні правовідносини відшкодовано 73,8% збитків, у державі 43,9%.

Органами поліції викрито 8 (проти 4 у позаминулому році) організованих злочинних груп, у тому числі 1 – з міжрегіональними зв’язками. Слідчими правоохоронних органів до суду надіслано 13 (2017 рік – 9) обвинувальних актів у кримінальних провадженнях стосовно 28 осіб, які вчинили злочини у складі організованих злочинних груп.

Питома вага закінчених слідчими органів безпеки кримінальних проваджень перевищує середню у державі (27,5% проти 19,6%), їх кількість у порівнянні з 2017 роком зросла у 2,4 рази (106 проти 44). Майже на 31% більше передано до суду обвинувальних актів.

Перевищує середню у державі (58,5% проти 33,4%) питома вага переданих до суду обвинувальних актів слідчими фіскальної служби. За результатами досудового розслідування слідчими до суду передано 24 обвинувальні акти проти 21 у 2017 році.

Вищою від загальнодержавної є питома вага розшуканих злочинців (42,3% проти 24,3% у державі) та розшуканих безвісно відсутніх осіб (42% проти 32,8%).

На території Чернігівської області затримано 12 осіб з метою подальшої екстрадиції. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 7 осіб, які перебували в міжнародному розшуку. Передано для здійснення досудового розслідування компетентним органам іноземних держав 2 кримінальні провадження.

«Водночас, повною мірою подолати негативні тенденції у структурі та динаміці злочинності не вдалося, що вимагає подальшого удосконалення співпраці правоохоронних органів» – відмітив Володимир Комашко.

Негайні якісні зміни необхідні в профілактичній роботі підрозділів поліції превентивної діяльності. Майже половина умисних вбивств у регіоні вчинена у стані алкогольного сп’яніння (23), 9 – особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення.

Концентрація додаткових зусиль правоохоронних органів відбудеться у протидії поширенню шахрайств на території області. Упродовж минулого року їх число зросло на 44% (976 проти 678). Належної роботи з розкриття та розслідування злочинів зазначеної категорії наразі не досягнуто.

Незважаючи на зниження рівня підліткової злочинності на 23%, 4 неповнолітніх вчинили злочини повторно, перебуваючи на обліках у відповідних органах пробації та превенції.

Відзначено зниження результативності роботи з виявлення та розслідування злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Вказано на необхідності підвищення рівня узгодженості дій правоохоронних та контролюючих органів у протидії нелегальній діяльності на ринку нафтопродуктів.

Зважаючи на розвиток аграрного сектору економіки регіону, зазнає посилення робота з виявлення та розслідування кримінальних правопорушень у земельній сфері, протидії рейдерському захопленню майна сільськогосподарських підприємств.

Додаткові зусилля правоохоронні органи області сконцентрують на виявленні каналів переміщення через державний кордон наркотичних засобів, вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

З урахуванням змін до Кримінального кодексу України робота оперативних підрозділів орієнтована на виявлення та припинення фактів незаконного переміщення через митний кордон України лісоматеріалів та пиломатеріалів.

Заступники прокурора області у своїх доповідях деталізували коло проблемних питань, які потребують першочергово вирішення.

Керівники правоохоронних відомств у співдоповідях інформували про результати вжитих заходів та шляхи протидії злочинності регіоні.

«Результати обговорення яскраво засвідчили необхідність невідкладного спрямування усіх зусиль на протидію злочинності на території Чернігівської області» – зазначив Володимир Комашко.

Відтак, за результатами наради узгоджено першочергові спільні заходи правоохоронних органів регіону.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?